Mexico kan snel de grootste cannabismarkt van de wereld worden

In Mexico heeft het ministerie van gezondheid de richtlijnen voor het gebruik van medicinale cannabis gepubliceerd. Daarmee zet het land een verdere stap naar een complete legalisering van de productie en het gebruik van marihuana. Nog voor het einde van het eerste kwartaal van dit jaar zou het Mexicaanse parlement immers ook het gebruik van recreationele cannabis goedkeuren.

Daarmee zou Mexico zich kunnen ontwikkelen tot de grootste marihuanamarkt van de wereld. Dat is in belangrijke mate te danken aan het Mexicaanse hooggerechtshof, dat drie jaar geleden bepaalde dat een verbod op het gebruik van cannabis indruist tegen de grondwettelijke rechten. De nieuwe regelgeving laat farmabedrijven toe om medisch onderzoek naar cannabisproducten op te starten.

Voorschrift

Bedrijven die onderzoek naar medicinale cannabis willen beginnen, moeten vooraf toestemming van Cofepris, de Mexicaanse gezondheidsautoriteit, krijgen. Tevens is bepaald dat het onderzoek door strikt gecontroleerde en onafhankelijke laboratoria moet worden uitgevoerd.

‘De nieuwe wetgeving laat patiënten niet toe om hun eigen cannabis te kweken,’ verduidelijkt advocate Luisa Conesa, één van de voortrekkers van de Mexicaanse beweging voor de decriminalisering van medicinale cannabis. ‘De wet heeft specifiek betrekking over farmaceutische bedrijven die geneesmiddelen op basis van cannabis willen maken. Er is hier sprake van voorschriftplichtige producten.’

De nieuwe wet heeft ook betrekking op de legale teelt van cannabis voor medicinale doeleinden op Mexicaanse bodem, productienormen en kwaliteitsvereisten.

De ontwikkelingen op de Mexicaanse marihuanamarkt worden door buitenlandse cannabisproducenten, vooral uit Canada en de Verenigde Staten, echter met grote belangstelling gevolgd. Vele bedrijven tonen interesse om in Mexico te investeren, maar wachten op een grotere juridische duidelijkheid. Er wordt dan ook uitgekeken naar het ogenblik waarop het Mexicaanse parlement de definitieve goedkeuring van het recreationele gebruik van cannabis stemt.

Verdubbeling van de wereldmarkt

Een legalisering in Mexico kan volgens een aantal experts een keerpunt betekenen voor de internationale cannabismarkt. Uruguay was acht jaar geleden het eerste land in de wereld waar cannabis werd gelegaliseerd. Canada volgde drie jaar geleden.

‘Een legalisering in Mexico, die de wereldwijde markt voor legale cannabis zou verdubbelen, zal wellicht een internationaal keerpunt creëren,’ betoogt Jordan Lewis, chief executive van de Uruguayaanse cannabisproducent Fotmer Life Sciences. Ook de Commission on Narcotic Drugs van de Verenigde Naties (UNCND) besliste in december om medicinale cannabis uit de lijst van gevaarlijke verdovende middelen te halen.

De legalisatie zou bovendien ook gevolgen kunnen hebben voor de criminele drugsscene in Mexico. Vijftien jaar geleden begon de Mexicaanse regering de oorlog tegen de drugskartels. Sindsdien zijn in dit conflict minstens 150.000 mensen vermoord. Bovendien zijn tienduizenden andere mensen spoorloos verdwenen.

Mexico wordt door de cannabissector als een cruciale markt bestempeld. Het land beschikt immers voor de cannabisteelt over bijzonder gunstige klimaatomstandigheden. Gewag wordt gemaakt van mogelijk zeven oogsten per jaar. Daarnaast biedt Mexico ook goedkope arbeidskrachten. Investeringen in vastgoed lopen er eveneens minder hoog op dan in vele andere landen.

Tenslotte beschikt het land met 126 miljoen inwoners ook een belangrijke potentiële afzetmarkt. De legale cannabismarkt zou volgens sommige ramingen een waarde van 2,25 miljard dollar per jaar kunnen bereiken.

Meer