Cannabis is passé; psychedelische drugs zijn de nieuwe beurslievelingen

Beleggers die geen risico’s schuwen, hebben meer en meer oog voor psychedelische drugs als investering. Enkele staten in de Verenigde Staten hebben bepaalde psychedelische stoffen al gedecriminaliseerd.

Beleggers die op zoek zijn naar de next big thing hebben hun pijlen gericht op psychedelische drugs. Ze zijn ervan overtuigd dat psychedelische stoffen gaan doorbreken bij de behandeling van psychologische aandoeningen. De legalisering van cannabis heeft volgens hen de weg vrijgemaakt voor andere drugs waarvan het gebruik op dit moment illegaal is.

De beleggers hebben onder meer aandacht voor bedrijven die werken met met drugs zoals psilocybine, een hallucinogeen geproduceerd door onder meer paddo’s, of Ibogaine, een hallucinogeen afkomstig van de West-Afrikaanse plant Tabernanthe.

Snel rijk worden

‘Beleggers hopen met dergelijke investeringen snel rijk te worden. Het valt te vergelijken met de rush op cannabis voor het gelegaliseerd werd in verschillende landen’, laat Sa’ad Shah van Grey House Partners GP Inc.’s Noetic Fund weten aan Bloomberg. Zijn fonds investeert in meer dan twaalf bedrijven die werken met psychedelische stoffen. Hij merkt op dat veel van dat risicokapitaal afkomstig is van investeringen in cannabis. ‘Die beleggers willen voorkomen dat ze de trein missen’, klinkt het.

Peter Thiel, de mede-oprichter van PayPal, is één van die risicobeleggers. Hij heeft al 12 miljoen dollar geïnvesteerd in ATAI Life Sciences, een Berlijnse start-up die psychedelische drugs ontwikkelt voor de behandeling van psychologische gezondheidsproblemen.

Decriminalisering psychedelische drugs

Psychedelische drugs springen in het oog van de beleggers omdat meer en meer overheden bepaalde vormen van die drugs decriminaliseren. In de Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld de steden Denver en Oakland de psychedelische stof psilocybin in 2019 gedecriminaliseerd. Washtington D.C. heeft bij de recente presidentsverkiezingen paddo’s en andere plantaardige drugs gedecriminaliseerd. Oregon is toen nog een stapje verder gegaan en heeft het medicinale gebruik van psilocybin gelegaliseerd.

Het feit dat psychedelische drugs in veel landen nog illegaal is, houdt bedrijven niet tegen om kapitaal op te halen bij het grote publiek. Zo telt de Canadese beurs bijvoorbeeld 25 bedrijven die actief zijn in de psychedelische sector. Hoewel dergelijke stoffen wel degelijk illegaal zijn in Canada kunnen bedrijven de toestemming vragen aan de overheid om onderzoek te doen met psychedelische stoffen.

Tot nu toe is er nog geen sprake geweest van grote beleggers die in aanraking zijn gekomen met justitie. Bedrijven waarschuwen in hun registratieverklaringen wel voor de risico’s van een investering in een illegale industrie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20