Metaverse en NFT’s ontsnappen niet aan radar van EU-commissaris Vestager

De metaverse heeft al bewezen bijzonder lucratief te zijn. Creatievelingen zien allerlei kansen om munt te slaan uit de virtuele wereld. Als het van Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager afhangt, kan de Europese Unie echter niet snel genoeg met een wetgevend kader komen voor deze nieuwe technologieën.

Nieuwe markten, nieuwe dominantie

In een interview met Politico geeft Vestager te kennen dat de tijd meer dan rijp is voor een grondige analyse van de metaverse. “De metaverse zal nieuwe markten en een reeks van verschillende ondernemingen uit de grond doen schieten”, zei de Europese commissaris.

“Er zal een marktplaats ontstaan, en daar kan iemand een dominante positie in krijgen.” Om op die nieuwe markten de verhoudingen in de gaten te houden, moeten overheden dus hun mededingingsbeleid ook aanpassen. En wel zo snel mogelijk, als het van Vestager afhangt.

Daarom moeten mededingingswaakhonden hun draaiboeken updaten en aanpassen aan die nieuwe markten. De mogelijkheden die de metaverse biedt zijn alleszins legio. Digitaal vastgoed wordt er voor riante bedragen verkocht, Amerikaanse winkelketen Walmart onderzoekt hoe mensen in de metaverse hun inkopen kunnen doen, en het stadsbestuur van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul bouwt op dit moment digitale loketten op in de virtuele wereld.

NFT’s

Volgens Vestager zal de groeiende populariteit van de metaverse het gebruik van non-fungible tokens (NFT’s) doen toenemen. Die NFT’s zijn daarom ook digitale items die antitrustinstellingen in de gaten moeten houden, oppert ze. Wie zich een NFT aanschaft, krijgt het digitale auteursrecht erover. Daarom is de kans zeer groot dat NFT’s – die momenteel vooral als verzamelobject voor superrijken fungeren – een essentiële rol zullen spelen in de metaverse. Wie in de metaverse bepaalde zaken koopt, zoals kleren voor zijn avatar, schaft in feite een NFT aan.

Om in detail te treden over hoe de Europese commissie binnenkort ondernemingen aan de leiband wil houden wanneer ze de virtuele wereld in duiken, is het voor Vestager nog te vroeg. “We proberen uit te zoeken wat de juiste vragen zijn die we moeten stellen”, legt ze uit.

De metaverse biedt voor overheden een hele reeks nieuwe uitdagingen. Het blijkt vaak nog steeds bijzonder moeilijk om op het internet toe te zien op een strikte naleving van de wet. De alomvattende ervaring die de metaverse biedt, maakt dat plaatje extra complex.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.