Meta’s AI-chef tempert de hype: “Kunstmatige intelligentie is minder intelligent dan een hond”

Er wordt zowel positief als negatief veel over AI gesproken sinds ChatGPT, de chatbot van Open AI, zijn intrede deed. De mogelijkheden van AI zijn oneindig, maar we moeten ook niet op de zaken vooruit lopen.

In het nieuws: Yann LeCun, hoofd AI-wetenschap bij Meta, bedaart de gemoederen.

  • In een interview aan de zijlijn van de VivaTech-conferentie die afgelopen week plaatsvond in Parijs, relativeerde de specialist de intelligentie van generatieve AI, gebaseerd op taalmodellen. “Deze systemen zijn nog steeds erg beperkt, ze hebben geen begrip van de onderliggende realiteit van de echte wereld, omdat ze alleen getraind zijn op tekst, enorme hoeveelheden tekst”, zei LeCun, wiens opmerkingen werden opgepikt door CNBC.
  • Chatbots zoals ChatGPT wekken de indruk dat ze alles weten en op een menselijke manier met hun gesprekspartner kunnen converseren. Maar in werkelijkheid zijn ze “slechts” een samenvoeging van een fenomenale hoeveelheid tekst.
  • “De meeste menselijke kennis heeft niets te maken met taal… dus dat deel van de menselijke ervaring wordt niet meegenomen door AI”, voegt de expert toe. “Generatieve AI kan slagen voor de balie in de VS, maar is niet in staat om een vaatwasser in te laden, wat een 10-jarige in 10 minuten kan leren.”
  • “Het laat zien dat we iets heel belangrijks missen… om niet alleen intelligentie op mensenniveau te bereiken, maar zelfs intelligentie op hondenniveau,” concludeerde LeCun.
  • De onderzoeker verwijst ook naar perceptie: een baby van vijf maanden zal niet veel aandacht besteden aan een voorwerp dat rond zijn hoofd draait. Een baby van negen maanden daarentegen zal beseffen dat een voorwerp niet uit zichzelf in de lucht mag zweven.
  • Volgens LeCun hebben we “vandaag de dag geen idee hoe we deze mogelijkheden met machines kunnen reproduceren. Totdat we dat doen, zullen we geen intelligentie op mensenniveau hebben, of intelligentie op hondenniveau, of intelligentie op kattenniveau.”

Ook: zijn robots in combinatie met AI een bedreiging?

  • De specialist ziet veel meer gevaar in het risico van klimaatrampen of open oorlogsvoering dan in robots.
  • LeCun gelooft dat er uiteindelijk machines zullen komen die intelligenter zijn dan mensen, maar dat “we dat niet als een bedreiging moeten zien, maar als iets heel heilzaams. Ieder van ons zal een AI-assistent hebben […] die als een werknemer zal zijn die slimmer is dan wij om ons te helpen in ons dagelijks leven”, aldus de Meta-specialist.
  • Maak je niet te veel zorgen: “Een angst die populair wordt gemaakt door sciencefiction is dat als robots intelligenter zijn dan wij, ze de wereld zullen willen overnemen… Maar er is geen correlatie tussen intelligentie en het verlangen om de wereld over te nemen”, zegt de onderzoeker.

De context: het aantal waarschuwingen neemt toe nu de Europese regelgevingsmachine haar greep verstevigt.

  • AI komt van alle kanten op ons af. Het is een dagelijks onderwerp geworden waar bijna net zoveel over wordt gesproken als over de oorlog in Oekraïne, bijvoorbeeld.
  • Gerechtvaardigd? Hoe dan ook, er komen steeds meer waarschuwingen, zowel van specialisten uit de sector als uit de politiek en het bedrijfsleven, over “het risico dat de mens(elijk)heid uitsterft”.
  • Sommigen komen tevoorschijn om ons gerust te stellen, anderen om tijd te winnen of weer anderen om dingen in perspectief te plaatsen.
  • Op dit moment is het grootste probleem met AI niet het gevaar dat het voor ons vormt, maar wat het kost: een prijskaartje dat de ontwikkeling ervan zou kunnen afremmen.
  • Europa doet waar het goed in is: reguleren. Het wil de eerste wereldwijde wet op AI maken. Het is waarschijnlijk geen slecht idee om AI te reguleren. Maar soms zouden we ook willen dat Europa innoveert. Nadat het de internetrevolutie aan de Verenigde Staten heeft overgelaten, staat het op het punt een nieuw technologisch keerpunt te missen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.