Medeoprichter Ethereum Vitalik Buterin: “Kwaadaardige kunstmatige intelligentie (AI) vormt een grotere bedreiging voor de mensheid dan een Derde Wereldoorlog”

Vitalik Buterin, de medeoprichter van Ethereum, waarschuwt dat kwaadaardige artificiële intelligentie (AI) een reële bedreiging vormt voor de mensheid. “We mogen dit niet uit het oog verliezen”, zegt hij via Twitter.

Door de oorlog in Oekraïne werd er de afgelopen maanden in de media meermaals gesproken over de potentiële dreiging van een Derde Wereldoorlog. Buterin is er weliswaaar van overtuigd dat er nog een grotere dreiging aan de horizon lonkt: kwaadaardige AI.

“Grootste gevaar voor de mensheid”

De medeoprichter van Ethereum deelde woensdag in een tweet een document van de AI-theoreticus en schrijver Eliezer Yudkowsky. Daarin beschrijft hij onder meer hoe kunstmatige intelligentie verantwoordelijk kan zijn voor de teloorgang van de mensheid. “Een conflict met een krachtig cognitief systeem verliezen ziet er minstens zo dodelijk uit als de volledige wereldbevolking die binnen de seconde sterft”, luidt de onheilspellende boodschap in het document.

Volgens Yudkowsky doet de huidige onderzoeksgemeenschap niet genoeg om een mogelijke toekomstige catastrofe door toedoen van kunstmatig intelligentie te voorkomen. Die mening wordt ook gedeeld door Buterin. “We moeten meer aandacht hebben voor dit probleem”, schreef hij in zijn tweet. “Dit vormt de komende een of twee eeuwen het grootste gevaar voor de mensheid.”

Een volger van Buterin reageerde dat een Derde Wereldoorlog nog een grotere bedreiging vormt, maar daar is de medeoprichter van Ethereum het niet mee eens. “Zo’n oorlog kan 1 à 2 miljard mensen doden, voornamelijk door verstoringen in de voedselketen, maar het zal de mensheid niet uitroeien. Een kwaadaardige AI kan de mensheid echt voorgoed vernietigen”, luidde zijn argument.

Optimus van Tesla

Ondertussen werken verschillende grote bedrijven aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en humanoïde robots. Denk bijvoorbeeld aan Tesla. Het bedrijf van Elon Musk wil eind september een werkend prototype laten zien van de robot Optimus. Het project werd in 2021 bekendgemaakt.

De robot, die 170 centimeter hoog is, zal een draagvermogen hebben van 20 kilo, of een derde van zijn gewicht. Het apparaat is uitgerust met kunstmatige intelligentie vergelijkbaar met die van de elektrische auto’s van Tesla. “Het belang van Optimus zal in de komende jaren duidelijk worden”, zei Musk eerder dit jaar. (am)

Meer