Op de Londense metalenbeurs rondde de prijs van nikkel vandaag voor het eerst kortstondig de kaap van 100.000 dollar per ton; vervolgens werd de handel opgeschort. De waardestijging (met maar liefst 250 procent in twee dagen tijd) kwam er door de vrees dat de westerse sancties één van de grootste toeleveranciers van de grondstof zouden treffen: het Russische mijnbouwconcern Nornickel.
De nikkelprijs steeg vandaag met maar liefst 111 procent tot een dagprijs van 101.365 dollar per ton op de London Metal Exchange (LME), nadat ze een dag eerder al 66 procent hoger sloot. De LME heeft vervolgens de handel in nikkel voor de rest van de dag opgeschort.
Volgens handelaars leidde de sterke stijging van nikkel tot wat bekend staat als een “short squeeze”, aldus de Amerikaanse zakensite Business Insider. Dit treedt op wanneer de koers van een aandeel plotseling omhoogschiet, waardoor beleggers die speculeerden op een verdere koersdaling gedwongen worden om het aandeel te kopen.
Een naam die, in het licht van deze short squeeze, in verschillende zakenmedia opduikt is die van de Chinese ondernemer Xiang “Big Shot” Guangda. Volgens bronnen van het persagentschap Bloomberg heeft “Big Shot” maandenlang een grote shortpositie ingenomen op de LME via zijn bedrijf Tsingshan, ’s werelds grootste producent van nikkel en roestvrij staal.
In de afgelopen dagen is Tsingshan onder toenemende druk komen te staan van zijn makelaars om te voldoen aan de margestortingen op die positie; een marktdynamiek die heeft geholpen om de prijzen steeds verder op te drijven, aldus nog Bloomberg.
Accu’s elektrische voertuigen
Nikkel is maar liefst 320 procent gestegen sinds het begin van de oorlog die door de Russische dictator Poetin gestart werd in Oekraïne.
Het metaal heeft te kampen met verstoringen van de toeleveringsketen, voornamelijk – maar niet uitsluitend – als direct gevolg van de westerse sancties die tegen Rusland zijn opgelegd als reactie op de oorlog in Oekraïne. Ook de productieverlagingen bij Europese smelterijen vanwege de hoge energieprijzen spelen een rol bij het beperkte aanbod, aldus analisten.
Rusland is de op twee na grootste nikkelproducent ter wereld, volgens het US Geological Survey, en staat garant voor 17 procent van het nikkelaanbod van topkwaliteit. Ongeveer twee derde van de wereldwijde nikkelproductie wordt gebruikt voor roestvrij staal. Maar het metaal is ook essentieel voor lithium-ion-batterijen: de herlaadbatterijen van elektrische wagens. In Rusland zelf speelt het mijnbouwconcern Norilsk Nickel (of: Nornickel) de grootste rol bij de levering van het zilverwitte overgangsmetaal.
Als de prijzen hoog blijven, kan dit de kosten van accu’s voor elektrische voertuigen, die al onder druk stonden door de stijgende grondstofprijzen, nog opdrijven.
Andere metalen
De koopwoede die de markt in haar greep houdt, deed ook de prijzen van andere metalen in de vroege handel de hoogte inschieten. Zo steeg zink met maar liefst 18,4 procent tot een recordhoogte van 4.896 dollar per ton, terwijl lood met 9,4 procent omhoogging en tin een recordprijs van 51.000 dollar bereikte.
“Deze markt is absoluut krankzinnig” zei Wenyu Yao, grondstoffenanalist van ING tegen persbureau Reuters. “De fundamentele factoren alleen zullen deze prijzen niet kunnen verklaren.”
In de officiële handelskringen steeg zink met 0,4 procent tot 4.098 dollar, lood met 3,5 procent tot 2.533 dollar, klom tin met 5,7 procent naar 49.400 dollar, en bleef koper stabiel op 10.250 dollar. Aluminium zakte met 6 procent naar 3.514 dollar, na een recordprijs van 4.0734,50 dollar te hebben opgetekend in de vorige sessie.
De lage voorraden van de meeste metalen hebben de markten kwetsbaar gemaakt voor volatiliteit, aldus handelaars en analisten.
(ns)