Meta Platforms (Facebook) wordt aangeklaagd, omdat het de naam Meta onrechtmatig zou gebruiken

MetaX, een klein bedrijf dat sinds 2010 actief is op het gebied van “meeslepende en ervaringsgerichte technologie”, heeft Facebook dinsdag voor de federale rechtbank in New York gedaagd, omdat het de handelsmerkrechten van het bedrijf zou hebben geschonden. 

MetaX eist nu een permanent verbod voor Facebook om de naam Meta te gebruiken en een niet nader genoemd bedrag als schadevergoeding.

“Op 28 oktober 2021 heeft Facebook ons Meta-merk en onze naam in beslag genomen, waar we twaalf jaar bloed, zweet en tranen in hebben gestoken”, zegt MetaX in een verklaring. “Vandaag, na acht maanden tevergeefs te hebben geprobeerd om te goeder trouw met Facebook te onderhandelen, hadden we geen andere keuze dan een rechtszaak tegen hen aan te spannen”. 

Aanklager MetaX werd in 2010 opgericht en hanteert sindsdien de bedrijfsnaam Meta. Ruim tien jaar later, in 2021, besloot Facebook om zijn naam te veranderen naar Meta Platforms, vermoedelijk om komaf te maken van de slechte publiciteit die rond de naam Facebook hing. Uit de documenten die zijn ingediend bij de rechtbank blijkt dat beide bedrijven eerder in 2017 hebben gecorrespondeerd over een mogelijk samenwerking, waaruit blijkt dat het bedrijf van Zuckerberg er zich van bewust was dat er al een andere Meta bestaat.

Verpletterd

Aan de rechtbank van New York laat MetaX weten dat het bedrijf “verpletterd” is door de rebranding van Facebook en dat zijn “vermogen om te opereren als Meta onmogelijk is geworden”. MetaX zei dat de naamswijziging van Facebook het bedrijf van de markt zal verdrijven en dat mensen onterecht denken dat beide bedrijven aan elkaar gelieerd zijn.

“MetaX kan niet langer goederen en diensten leveren onder het Meta-merk, omdat consumenten waarschijnlijk ten onrechte zullen geloven dat de goederen en diensten van MetaX afkomstig zijn van Facebook en dat ons bedrijf onterecht geassocieerd wordt met de giftigheid die onlosmakelijk verbonden is met Facebook”, zo laat oprichter Justin Bolognino weten.

“De rechtszaak zal waarschijnlijk meerdere jaren in beslag nemen”, zegt Rebacca Tushnet, die verbonden is aan de Harvard Law School. Tushnet zegt dat het lastig is om te bepalen of de naamsverandering van Facebook ook daadwerkelijk een negatieve impact heeft gehad op het bedrijf, waardoor dit soort rechtszaken doorgaans zeer complex zijn.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20