Meta gaat Oekraïners en Russen beschermen tegen digitale surveillance Kremlin

Meta gaat zich verder inspannen om Russische en Oekraïense gebruikers veilig te houden. Dit gaat het technologiebedrijf doen door Instagram-berichten te versleutelen.

Met de nieuwe veiligheidsfuncties kunnen gebruikers overschakelen naar versleutelde gesprekken, encrypted chats genoemd. Dankzij deze versleuteling kunnen personen berichten uitwisselen, zonder dat overheden mee kunnen lezen met de conversaties. Facebook Messenger en WhatsApp bieden al encryptie aan en nu dus ook Instagram.

De nieuwe veiligheidsfuncties zijn aangekondigd door Nick Clegg, die verantwoordelijk is voor de buitenlandse aangelegenheden van Meta. “Zolang de oorlog in Oekraïne doorgaat denken we dat deze functies essentieel zijn voor de veiligheid van onze gebruikers”. 

Belangrijk wapen

Encryptie is zodoende een belangrijk wapen tegen autoritaire regimes, omdat het de vrijheid van meningsuiting beschermt en de organisatie van protestgroepen faciliteert. Of de encryptie later ook in overige landen – zoals België – beschikbaar wordt is momenteel niet bekend.

Daarnaast gaat Meta ook Facebook-berichten degraderen van gebruikers die linken naar Russische staatsmedia. Het is een belangrijke stap om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Een volledige blokkade van de eigen dienst in Rusland zag Meta echter niet zitten. “We denken dat het essentieel is, zolang dit doorgaat, dat gewone Russen onze dienst kunnen blijven gebruiken om zich te uiten, organiseren en protesteren. Ook om familie, vrienden en de gemeenschap te kunnen bereiken”, aldus Clegg.

Groeiende behoefte aan privacy

Steeds meer Oekraïners wenden zich tot versleutelde berichtendiensten en offline kaarten, zoals Signal en het Zwitserse Threema. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Apptopia. Het bedrijf ziet ook een stijgende vraag naar VPN-diensten in Rusland, om zo buitenlandse media te kunnen volgen en verborgen te blijven voor de overheid.

Ook Telegram is bijzonder populair geworden in Oekraïne, ondanks de kritiek van verschillende beveiligingsexperten. De chat-app versleutelt namelijk niet standaard alle gesprekken die gebruikers voeren, waardoor ze kwetsbaar zijn voor surveillance. Ook heeft de dienst – vermoedelijke – banden met Rusland, waardoor mensen wantrouwig zijn.

RT en Spoetnik geblokkeerd

Op verzoek van de Europese Unie en Oekraïne heeft Meta besloten om RT en Spoetnik in de EU te blokkeren. Het verbiedt ook Russische staatsmedia om te adverteren of geld te verdienen met advertenties op de platformen van het bedrijf.

Na het bericht van Meta heeft Rusland al snel vergeldingsmaatregelen aangekondigd door het platform Facebook in het land gedeeltelijk te gaan beperken.

Meer