Met papieren rietjes slurp je meer PFAS op

Met papieren rietjes slurp je meer PFAS op
Papieren rietjes – Bryan Steffy/Getty Images for Nightclub & Bar Media Group

Rietjes gemaakt van papier of bamboe hebben een grotere kans om PFAS te bevatten. Dat is de conclusie van een Belgisch onderzoek waarbij 39 verschillende soorten rietjes getest werden.

Het nieuws: In een studie, gepubliceerd in het vaktijdschrift Food Additives & Contaminants, concluderen wetenschappers dat rietjes van papier hogere concentraties poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) bevatten dan plastieken of metalen rietjes.

Meer nog: Voor rietjes van papier of bamboe is er, naast de hogere concentraties, ook een grotere kans dat ze schadelijke stoffen bevatten.

De details:

  • Van de geteste papieren rietjes bevatte 90 procent PFAS, voor de bamboerietjes was dit 80 procent, 75 procent voor plastiek en 40 procent voor glas. Alleen bij de roestvrij stalen rietjes werden geen sporen van PFAS ontdekt.
  • Omwille van de hogere PFAS-concentratie, waarschuwen de wetenschappers dat ze mogelijk minder milieuvriendelijk zijn dan de plastieken alternatieven.
  • De onderzoekers benadrukken eveneens dat de concentratie in de rietjes laag is, met een zeer beperkt risico voor de gezondheid.

Uitgezoomd:

  • Wegwerprietjes van plastic zijn sinds 2021 door de Europese Unie verboden, na een tijdje geoormerkt te zijn als belangrijke medeplichtige aan de afvalberg en de vervuiling.
  • Maar naast de regels rond rietjes, wordt Europa ook steeds strenger op de aanwezigheid van PFAS-chemicaliën. Dat is een groep van chemicaliën die de natuur nauwelijks kan afbreken, ook wel de forever chemicals genoemd. PFAS wordt in hoge concentraties gelinkt aan onder meer groeiproblemen, leverproblemen en kanker.

Roestvrij staal

Onduidelijk: Volgens de studie is het niet duidelijk hoe de PFAS in de rietjes terechtkomt. Enerzijds kunnen ze doelbewust zijn toegevoegd om ervoor te zorgen dat de rietjes niet oplossen. Anderzijds kunnen ze onopgemerkt het product zijn binnengedrongen bij bepaalde recyclageprocessen.

Conclusies:

  • “Deze ‘milieuvriendelijke’ rietjes zijn niet noodzakelijkerwijs een duurzamer alternatief voor plastic rietjes, omdat ze kunnen worden beschouwd als een extra bron van PFAS-blootstelling in mens en milieu”, schrijven de onderzoekers.
  • Het beste alternatief is volgens de onderzoekers om gebruik te maken van rietjes die gemaakt zijn van roestvrij staal. Die bevatten geen PFAS en zouden het meest groene alternatief zijn (al moet ook rekening gehouden worden met de externaliteiten van het product en zou het extra gewicht zorgen voor verhoogde emissies bij de distributie ervan).

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.