Met een spaarpot van 62.000 euro hoor je bij de 10% rijkste mensen ter wereld

De crisis treft niet iedereen even hard, want uit het jaarlijkse World Wealth Report van Capgemini en RBC Wealth blijkt dat de dollarmiljonairs in België aangroeien tot in totaal 77.000 discrete gelukkigen. Volgens het rapport is het aantal dollarmiljonairs het afgelopen jaar wereldwijd toegenomen met 0,8 procent tot een recordniveau van 11 miljoen extreem welstellenden.

Een dollarmiljonair is iemand die – exclusief de eerste woning – beschikt over een vermogen van één miljoen dollar of meer. In 2010 waren er wereldwijd 10,8 miljoen dollarmiljonairs. Opvallend is dat in ons land de grote vermogens sneller aangroeien dan in de rest van de wereld. Als mogelijke verklaring hiervoor zegt Capgemini dat Belgen risicoschuw zijn en hun vermogen vooral investeren in vastgoed. Die strategie blijkt door de economische en financiële malaise lonender te zijn dan kapitaal te beleggen op de beurs waar de voorbije maanden amper nog winst werd gemaakt.

België telt intussen 77.000 dollarmiljonairs, een toename met 1,7 procent in vergelijking met 2010. Hiervan behoort volgens Capgemini 1 procent – omgerekend 770 mensen – tot de categorie van de ‘superrijken’ met een vermogen van minstens 30 miljoen dollar. Samen beschikken de dollarmiljonairs wereldwijd over een gezamenlijk vermogen van 42.000 miljard dollar. Azië is het werelddeel dat de meeste rijken telt met 3,37 miljoen dollarmiljonairs. Het Noord-Amerikaanse continent volgt met 3,35 miljoen.

Of de cijfers van Capgemini accuraat zijn, is moeilijk te controleren. De Belg is bijzonder discreet over zijn rijkdom en ons land heeft (nog) geen vermogensregister. Een eerder onderzoek van het weekblad Humo becijferde het aantal Belgen dat 1 tot 5 miljoen euro bezit op maar liefst 330.000 personen (woning inbegrepen). Wij hebben niet te klagen als je weet dat je met een spaarpot van 62.000 euro al bij de tien procent rijkste mensen ter wereld behoort. (JCV)

Meer