“Met de elektrische auto zetten we de rijken tegen de armen op”

In Europa wordt de verkoop van wagens met een verbrandingsmotor vanaf 2035 officieel verboden. Een beslissing met “verschrikkelijke economische, ecologische en sociale gevolgen”, volgens François-Xavier Pietri, economisch journalist bij de Franse TF1-groep.

Waarom is dit belangrijk?

De EU wil de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren fors verminderen. Om dat te kunnen realiseren, stelde ze in 2020 een Europese Green Deal op: een reeks initiatieven met als doel Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een deel van dat pakket is het verbod op de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2035. Europa wil vanaf dan de omschakeling maken naar een volledig elektrische toekomst.

De essentie: “De beslissing geen auto’s met verbrandingsmotor meer te verkopen, is een puur politieke beslissing die geen rekening houdt met de indirecte gevolgen - zowel sociaal als ecologisch”, zegt Pietri, tegen de Corsicaanse krant Corse-Matin.

  • Volgens Pietri kiest de EU de makkelijke weg. “Ze stelde een doel van nul CO2-uitstoot in 2050 en keek vervolgens hoe ze dit kon bereiken. Luchtvaart transformeren? Niet mogelijk van de ene dag op de andere. Industrieën transformeren?
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20