Merkel wil alle skigebieden in Europa sluiten

De Duitse bondskanselier Merkel vreest dat het aantal coronabesmettingen opnieuw zal stijgen als de skigebieden toeristen ontvangen. Ze roept de Europese landen op om de skistations te sluiten.

De heropening van de skigebieden ligt bijzonder gevoelig in de Europese politieke kringen. Eerder deze week liet de Italiaanse premier Giuseppe Conte weten dat er deze kerstvakantie niet zal geskied worden in de Italiaanse Alpen. Na de steun van Frankrijk kan hij ook op die van Duitsland rekenen.

Merkel roept namelijk op om alle Europese skigebieden te sluiten. Tijdens een verklaring waarin ze een stand van zaken gaf over de coronasituatie in Duitsland zei de bondskanselier dat elk onnodig contact vermeden moet worden in de huidige gezondheidssituatie.

Merkel kan alvast op bijval rekenen van de deelstaat Beieren, het grootste skigebied in Duitsland. De gouverneur Markus Soeder liet al weten dat hij voorstander is van een algemene sluiting in Europa. ‘Zo’n regeling is nodig als de Europese grenzen openblijven tijdens de kerstvakantie’, aldus Soeder.

Oostenrijk tegen een sluiting

Merkel ijvert voor een Europees akkoord. ‘We zullen in Europa proberen af te stemmen of we alle skigebieden kunnen sluiten. Als je de Oostenrijkse uitspraken hoort, lijkt het er helaas niet op dat dat gemakkelijk wordt, maar we zullen het proberen’, zei de bondskanselier.

Oostenrijk eist een financiële tussenkomst van de Europese Unie als het de skigebieden moet sluiten. Volgens de Oostenrijkse minister van Financiën Gernot Blümel zou het prijskaartje van zo’n sluiting oplopen tot 2,4 miljard euro.

Zwitersland, een land dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie, heeft al laten weten dat het de skigebieden gaat openen. Het land gaat wel toezien op de naleving van de coronamaatregelen, zoals het verplicht dragen van een mondmasker.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20