Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Duits akkoord met Lufthansa over reddingsplan brengt redding Brussels Airlines in stroomversnelling

Logo Business AM
Mobility

20/05/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 3 min leestijd

Isopix

Er is een doorbraak in de gesprekken tussen de Duitse regering en Lufthansa over een steunpakket aan de luchtvaartgroep. Een akkoord is ‘binnen korte tijd’ te verwachten, verklaarde bondskanselier Angela Merkel woensdagavond. De Duitse staat wordt wellicht aandeelhouder. De uitkomst is ook van belang voor dochterbedrijf Brussels Airlines.

Er zijn ‘intensieve gesprekken’ aan de gang tussen de bondsregering, de Europese Commissie en Lufthansa, zegt Merkel. ‘Er valt binnen korte tijd een beslissing te verwachten.’ Verdere details gaf ze niet over de onderhandelingen.

Eerder op de dag schreef weekblad Der Spiegel dat de regering het eens is over een plan, waarbij Duitsland 25 procent plus 1 aandeel in handen zou krijgen. Er is in ruil sprake van een reddingspakket ter waarde van 9 miljard euro. Dat is in grote lijnen ook het scenario dat Lufthansa zelf op 7 mei naar buiten bracht.

Bestuurszitjes

Lufthansa zit door het corona-infarct van de luchtvaart in slechte papieren. Het bedrijf en de staat onderhandelen al weken over steun, maar binnen de regeringscoalitie was er geen eensgezindheid. De Duitse groep liet in de loop van woensdag uitschijnen dat de nood aan vers heel dringend werd.

De staat zou in ruil voor de kapitaalinjectie twee zitjes krijgen in de raad van bestuur. Merkel, haar christendemocratische partijgenoot en minister van Economie Peter Altmaier (CDU) en minister van Financiën Olaf Scholz van de sociaaldemocratische SPD zouden het daarover eens geraakt zijn., meldde Der Spiegel. Het ministerie van Financiën gaf geen commentaar op het bericht, maar nadien volgde de communicatie van Merkel.

Het nieuws van Der Spiegel stuurde het aandeel Lufthansa in de nabeurse handel duidelijk hoger. Op handelsplatform Tradegate ging het aandeel 4,5 procent hoger. Bij de slotbel van de beurs in Frankfurt stond een verlies van 1,3 procent op het koersenbord.

Brussels Airlines

Duidelijkheid over de Duitse staatsinterventie is een belangrijke voorwaarde vooraleer er ook sprake kan zijn van Belgische steun voor Brussels Airlines, zo maakte de federale regering vorige week nog duidelijk na het overleg in de Wetstraat met Lufthansa-CEO Carsten Spohr.

Lees ook: Piloten Brussels Airlines in open brief: salaris met maximaal 45 procent verlagen

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks