Mercedes toont ‘crazy concept car’ AVTR tijdens techbeurs in Las Vegas

De eerste echte auto-sensatie van techbeurs CES 2020 komt uit de stal van Mercedes Benz.

Zoek niet verder dan James Camerons film Avatar om de naam van de Mercedes Vision AVTR te begrijpen. Die 3D-film uit 2009 was de directe inspiratie voor Mercedes om hun concept car te bouwen. Duurzaamheid is het sleutelwoord, futuristisch is de look en het idee.

Cameron kwam de wagen ook zelf inzegenen, maar eerlijk, veel reclame heeft het ding niet nodig. Met een glazen, gestroomlijnd design en enkele coole snufjes springt de Mercedes-Benz er zo uit.

Kijk hier naar de volledige presentatie op techbeurs CES 2020.

Door de volledige glazen zijkanten moet de Vision AVTR (zeg gerust ‘avatar’) opgaan in zijn omgeving. Dat merkt u ook aan de ‘schubben’ die sensoren bevatten. Die moeten communiceren met de bestuurder én met de buitenwereld.

Geen stuur

Over dat besturen gesproken, dat is waar Mercedes behoorlijk wat innovativiteit aan de dag legt. Als deze auto ooit het daglicht ziet, dan zal het blijkbaar zonder stuur zijn.

Op de middenconsole van de Vision AVTR zit namelijk de ‘stuurknop’. Die versmelt met uw hand en waarna u gewoon uw hand beweegt, zoals u min of meer met een joystick zou doen, zonder joystick welteverstaan. U kan uw hand ook laten inscannen, waarna u bijna intuïtief de auto bestuurt.

Zijdelings rijden

Nog meer sci-fi nodig? De auto zou in principe ook zijdelings moeten kunnen rijden, zoals een krab. Daarvoor dienen de speciale wielen.

Hoe gaat dat allemaal werken? Elektrisch en duurzaam natuurlijk, al kregen de toeschouwers op CES daar geen antwoord op. Dat de Mercedes Vision AVTR ooit echt verder raakt dan enkele symbolische meters op de Strip, lijkt onwaarschijnlijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20