Mensen nemen ‘social distancing’ onvoldoende serieus; de gevolgen zijn dodelijk

Het Witte Huis en het Centers for Disease Control and prevention (CDC) vragen Facebook, Google, Twitter, Apple, Amazon, Microsoft, IBM, Cisco en andere techbedrijven om hen meer uitgebreide toegang te geven tot de locatiegegevens van de Amerikanen via hun smartphone. Op die manier wil Washington de verspreiding van het coronavirus bestrijden.

In Lombardije, het epicentrum van de Italiaanse epidemie, wordt die techniek al een tijd toegepast. Door smartphones te controleren stelden de autoriteiten vast dat slechts 60% van de bevolking zich aan de lockdownverplichtingen houdt.

In Lombardije werden al meer dan 16.000 bevestigde gevallen van besmetting vastgesteld, die 1.640 dodelijke slachtoffers maakten. Attilio Fontana, de gouverneur van de regio, betreurt aan de hand van deze lokaliseringsgegevens dat slechts 60% van de bevolking daadwerkelijk thuis blijft.

De Italiaanse regering verbiedt alle niet-essentiële reizen om werk- of gezondheidsredenen. Op die manier wil men de verspreiding van het coronavirus een halt toeroepen. Italië heeft al meer dan 31.500 bevestigde besmettingen, waarvan er meer dan 2.500 zijn overleden. 

Volgens de krant Il Corriere della Sera hebben de telefoonmaatschappijen de autoriteiten in Lombardije toegang verleend tot de smartphonegegevens van hun inwoners. Op die manier kan worden geleerd wanneer iemands telefoon met een andere gsm-mast connecteert. Het gaat niet om de persoon op zich te controleren. Dat zou de Italiaanse privacywet niet toestaan. De technologie stelt iemand wel in staat om de toename of afname van de bewegingen te controleren die mensen in een bepaalde periode maken.

Isopix

Italianen nemen ‘social distancing’ onvoldoende serieus

Lombardije nam als startdatum 20 februari. Dat is de dag waarop het eerste overlijden door covid-19 werd vastgesteld in een stad niet ver van Milaan.  Afhankelijk van de periodes is sinds die datum een bewegingsafname opgetekend die schommelt 20% en 50%. Op dit moment is sprake van 40%. Dat is te weinig, zegt Attilio Fontana. Het betekent dat 60% van de bevolking nog te veel verplaatsingen maakt.

De gouverneur van het naburige Veneto (noordoosten), Luca Zaia, is ook van mening dat het traceren van de bewegingen van individuen via hun mobiele telefoons ‘een uitstekende methode’ is de lockdowns af te dwingen. Hij geeft wel toe dat dit privacyproblemen kan opleveren.

5 mensen per dag ontmoeten i.p.v. 50

De Franse minister van Gezondheid Olivier Véran zei woensdagochtend op de Franse tv-zender LCI dat onder normale omstandigheden een persoon 50 mensen per dag ontmoet. ‘Dat moet nu worden teruggedrongen tot 5 mensen per dag.’

Steeds meer wetenschappers denken dat ‘social distancing’ waarschijnlijk meer dan een jaar moet worden volgehouden. Eens de beperking niet meer wordt nageleefd, stijgt het aantal besmettingen opnieuw. Er zit dus weinig anders op dan een vaccin af te wachten. Dat kan 18 maanden zou duren.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Lockdowns zijn cruciaal om het aantal besmettingen naar omlaag te krijgen

Volgens de London School of Hygiene & Tropical Medicine besmet een persoon die drager is van het coronavirus gemiddeld 2,5 andere mensen, die op hun beurt na 5 dagen (incubatietijd) elk opnieuw 2,5 anderen besmetten. Dat leidt tot 244 besmettingen op 30 dagen. Slaagt men er in de besmettingsratio te reduceren tot 1,25 dan heeft men na 30 dagen slechts 4 nieuwe besmettingen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20