Melissa Depraetere (Vooruit) wil geen voorzitter blijven en schuift Conner Rousseau weer naar voren: “Hoop dat hij de draad oppikt”

Melissa Depraetere (Vooruit) wil geen voorzitter blijven en schuift Conner Rousseau weer naar voren: “Hoop dat hij de draad oppikt”
Conner Rousseau (Vooruit) en Melissa Depraetere (Vooruit) – JONAS ROOSENS/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Melissa Depraetere, die van fractieleider in de Kamer gebombardeerd werd tot voorzitter van Vooruit, heeft beslist dat ze de job niet wil blijven doen. Er komen voorzittersverkiezingen, waarbij Depraetere geen kandidaat is. En opvallend: ze schuift Conner Rousseau expliciet naar voren als opvolger.

In het nieuws: Depraetere wil geen voorzitter blijven.

  • Bij haar aanstelling meldde Depraetere al dat “het partijbureau me gevraagd heeft om de partij ad interim te leiden”. Na het onverwachte vertrek van Conner Rousseau moest het snel gaan, er kwamen geen voorzittersverkiezingen. Die schrijft Depraetere nu wel uit. Maar daarbij is zij zelf geen kandidaat.
  • Ze wil wel leiding blijven geven bij Vooruit, “maar dat zal niet als voorzitter zijn, dat is niet mijn ambitie”, zegt ze in De Ochtend op Radio 1. Nadat ze “met een klein hartje” de taak als interim-voorzitter op zich nam, en met Vooruit “een goed resultaat” haalde, wist Depraetere 63.917 voorkeurstemmen in de wacht te slepen.
  • Toch bleef ze in de schaduw staan van haar voorganger, Conner Rousseau. Die was niet weg te denken uit de campagne en trad voortdurend op de voorgrond. Toch had hij in eerste instantie beloofd om een campagne ‘in de luwte’ te voeren. Depraetere gaf al eerder aan dat ze het niet erg vond om de aandacht te delen.
  • Ook nu lichtte Depraetere Rousseau in over haar beslissing. “Ik heb hem gisteren laten weten dat ik geen kandidaat zal zijn. Ik hoop dat Conner wel de draad weer oppikt”, zegt ze. “Ik zou graag hebben dat hij zich kandidaat stelt. We zitten vanmiddag samen en we zullen wel zien”.
  • Ze zal wel, samen met Rousseau, als onderhandelaarsduo blijven optreden bij de besprekingen voor het vormen van een federale en een Vlaamse regering. Federaal worden Rousseau en Depraetere bijgestaan door Frank Vandenbroucke (Vooruit), op het Vlaamse niveau is dat Caroline Gennez (Vooruit).

Om te volgen: Neemt Rousseau zijn plaats als voorzitter weer in?

  • De weg om weer voorzitter te worden, ligt open voor Rousseau. Hij nam eerst ontslag na racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap, maar dat was toen al ferm tegen de zin van het partijbestuur. De partij kon hem niet overtuigen om aan te blijven. Even later stapte hij ook op als Vlaams parlementslid.
  • Er volgde een bezinningskuur, waarbij Rousseau een straf kreeg opgelegd. Zo moest hij een bezoek brengen aan de Dossin-kazerne. Hij ging ook in therapie. Ondertussen kwam de speculatie op gang: zou hij op een lijst gaan staan bij de verkiezingen in juni?
  • Uiteindelijk kreeg Rousseau een lijstduwersplaats toegewezen op de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen. Van daaruit ‘mocht de kiezer beslissen’ of die Rousseau nog een plek gunde in het Vlaams parlement. Het antwoord bleek een overweldigende ‘ja’. Met 75.801 voorkeurstemmen deed Rousseau het zelfs beter dan de lijsttrekker, Freya Van den Bossche. “Het resultaat kan niet duidelijker zijn”, vindt Depraetere.
  • En dus ligt het voor de hand dat Rousseau zich opnieuw kandidaat stelt als voorzitter. Kandidaturen kunnen vanaf maandag worden ingediend. Bij Rousseau alvast geen gebrek aan ambitie: burgemeester van Sint-Niklaas worden, ziet hij ook wel zitten. Al blijft de Roma-kwestie nog steeds boven zijn hoofd hangen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.