Meeste logo’s zijn saai en weinig origineel: Toch onderscheiden enkele merken zich

Samengevat. Het valt op dat de logo’s die we elke dag zien vaak saai en niet origineel zijn. Dit is best raar, want een logo zou juist moeten laten zien hoe uniek en bijzonder een merk is. In plaats daarvan krijgen we logo’s die allemaal op elkaar lijken en weinig creativiteit uitstralen.

Waarom is dit belangrijk?

Deze kijk op logo's laat ons nadenken over hoe belangrijk het is dat een merk zich echt onderscheidt en iets betekenisvols zegt met zijn ontwerp. Het gaat erom dat bedrijven echt moeite doen om logo's te maken die hun echte verhaal vertellen, in plaats van te vertrouwen op afgezaagde plaatjes en kleuren.

In het nieuws. De meeste logo’s in ons dagelijks leven missen originaliteit en vallen in herhaling, wat eigenlijk niet zou mogen, gezien hun doel is om een merk te onderscheiden.

  • Men kan zelfs een vergelijking maken met heraldiek, waarbij logo’s de moderne versie zijn van wapenschilden, maar dan zonder de strikte regels, wat leidt tot een soort symbolische leegte.
  • Het Amazon-logo is een sterk voorbeeld, waarin het perfect laat zien wat Amazon doet.

Krachtige logo’s

Zoom in. Veel logo’s gebruiken simpele symbolen en kleuren, zoals groen voor duurzaamheid of geel voor aanbiedingen, wat een beetje een gemiste kans is voor meer diepgaande en creatieve uitdrukking.

  • Echt goede logo’s, denk aan Chupa Chups, Nike, McDonald’s of Apple, blijven jarenlang hetzelfde omdat ze zo goed zijn. Ze veranderen niet om de haverklap en dat zegt iets over hun kracht.
  • Als tip voor het kiezen van een logo: een slim gekozen lettertype en een of twee kleuren kunnen al genoeg zijn voor een sterk logo. Dat hebben merken als Yves Saint Laurent, Christian Dior en Google goed begrepen.
Een shopper met een zak van Nike
Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images

Zoom out. De hele discussie over logo’s gaat eigenlijk over originaliteit, identiteit, en hoe commercie onze visuele wereld beïnvloedt.

  • Een logo dat echt de essentie van een merk vangt, vraagt om een goede mix van designkennis en inzicht in de cultuur waarbinnen het merk zich beweegt.
  • Deze kritiek op het huidige logo-landschap is een uitnodiging om opnieuw te denken over hoe merken zich visueel presenteren, met een focus op echtheid, duurzaamheid en creatieve durf.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.