Meest gezochte klokkenluider Edward Snowden blijkt ontbrekende schakel bij privacymunt Zcash

Edward Snowden, die in 2013 de spionageactiviteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA blootlegde, blijkt een van de ontwikkelaars van Zcash. Deze cryptomunt onderscheidt zich van de rest door het privacyaspect: gebruikers van de munt kunnen zelf kiezen welke gegevens ze delen.

Zcash werd in 2016 in het leven geroepen door Zooko Wilcox, die met de munt wou inzetten op de privacy van gebruikers. De blockchain van de cryptomunt is namelijk een van de sterkst versleutelde ter wereld. In plaats van transactie- en adresgegevens van zender en ontvanger te tonen, zoals de meeste andere crypto-blockchains wel doen, is op de blockchain van Zcash enkel een bewijs van transactie te zien.

Zesde lid ontmaskerd

Dat Wilcox niet alleen aan de wieg stond van de munt was al langer bekend. Toen het systeem achter Zcash vorm kreeg, spraken zes ontwikkelaars af om de sleutel van de code achter het systeem te versleutelen, en onder hun zessen te delen. “The Ceremony”, zoals dit later bekend werd, bestond naast Zooko Wilcox ook uit:

  • Nathan Wilcox, de broer van Zooko
  • Peter Todd, die mee hielp Bitcoin te ontwikkelen
  • Peter van Valkenburg, researcher bij Coin Center
  • Derek Hinch, veiligheidsingenieur
  • De onbekende John Dobbertin

Nu blijkt echter dat de vreemde eend in de bijt, John Dobbertin, de bekendste van iedereen is. In een video op Zcash Media bekende de wereldberoemde klokkenluider Edward Snowden namelijk dat hij achter het pseudoniem zat, maar hij zijn rol wou verborgen houden. In een chatconversatie met Zooko Wilcox zegde Snowden toe zijn ware identiteit en rol bij de ontwikkeling van Zcash te willen bekendmaken: “Zolang het duidelijk is dat ik niet werd betaald en geen aandeel had, het was gewoon uit interesse. Ik vind dat je mensen dat mag vertellen.”

Snowden werd in 2013 internationaal bekend, toen hij onthulde dat de Amerikaanse geheime dienst NSA in het geniep miljoenen mensen afluisterde. Snowden moest vluchten voor het Amerikaanse gerecht, en verblijft momenteel in Rusland. Daar vroeg hij in 2020 ook de Russische nationaliteit aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20