In de Verenigde Staten zijn er in mei 390.000 jobs bijgekomen. Dat zijn er meer dan verwacht. Toch reageren de (Amerikaanse) beurzen allesbehalve tevreden. Hoe komt dat?
Aan de overkant van de Atlantische Oceaan zijn er vorige maand 390.000 jobs bijgekomen, tegenover 436.000 in april. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid. Die banengroei ligt ver boven de verwachtingen van de markt. Die ging uit van een stijging met 328.000 jobs.
Het bovenstaande jobcijfer komt ook als een verrassing omdat het sociaal secretariaat ADP donderdag meldde dat er in mei “slechts” 128.000 jobs waren gecreëerd, wat dus de laagste jobcreatie in een maand was sinds de start van de coronapandemie.
Een gezonde arbeidsmarkt
Uit het rapport van het ministerie van Arbeid blijkt ook dat het werkloosheidscijfer bleef steken op 3,6 procent. Dat is net boven het laagste niveau sinds december 1969. “Ondanks de lichte afkoeling houdt de krappe arbeidsmarkt duidelijk stand en wordt de vrees voor een neergang weggewuifd”, laat Daniel Zhao, econoom bij Glassdoor, weten in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Wij zien nog steeds signalen van een gezonde en concurrerende arbeidsmarkt.”
Je zou denken dat de beurzen enthousiast reageren op het bovenstaande nieuws, maar op dit moment kleuren de Amerikaanse indexen rood. Na twee uur handelen is de Dow Jones 1,15 procent naar beneden getuimeld en staat de S&P500 op een verlies van 1,8 procent. De Nasdaq heeft al 3 procent moeten prijsgeven.
Rode koerstabellen
Waarom reageren de beleggers teleurgesteld op het jobrapport? De cijfers tonen immers aan dat de Amerikaanse economie wel tegen een stootje kan. Dat betekent dus dat de Federal Reserve meer speelruimte krijgt om de rente sneller te verhogen en het beleid forser te verstrakken, wat dus nefast is voor de aandelenmarkten.
Herinner je je nog de jongste rentevergadering? Een dag na de bekendmaking van het rentebesluit vluchtten de beleggers naar de uitgang. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, kondigde toen een renteverhoging met 50 basispunten aan. Dat was het dubbele van “de gebruikelijke” verhoging.
Het is meer dan waarschijnlijk dat ook tijdens de komende vergaderingen beslist zal worden om de rente aan hetzelfde tempo te verhogen. Een snellere verhoging zit er niet in, als we ons baseren op de Fed-notulen, ook wel de Minutes genoemd, van de jongste rentevergadering. Daarin staat te lezen dat de meeste centrale bankiers voorstander waren van een toename met 50 basispunten en een forsere verhoging niet aan de orde was.
Christopher Waller, lid van de Federal Reserve Board of Governors, heeft onlangs wel een pleidooi gehouden voor verhogingen met 50 basispunten tot het einde van het jaar. Dat is volgens hem noodzakelijk om de inflatie te doen dalen.