Nu de kans groot is dat de lockdown in ons land de hele maand aansleept, nemen meer en meer bierbrouwers maatregelen om hun cafés te helpen. Vaak gaat het dan om een kwijtschelding van de huur. Maar niet bij multinational AB InBev, en dat wekt ergernis op.
De West-Vlaamse bierbrouwer Omer Vande Ghinste heeft 250 horecazaken en die moeten allemaal geen huur betalen voor de maand april. De 110 cafés van brouwerij Palm uit Londerzeel moeten evenmin hun huur betalen. En ook de bijna 1.000 cafébazen van brouwerij Haacht zien een deel van hun huur kwijtgescholden. Allemaal hebben de brouwerijen hetzelfde doel voor ogen. Ze willen vermijden dat hun uitbaters massaal over de kop gaan.
‘We verhuren gewoon door’
Opvallende afwezige in het rijtje: Stella Artois-brouwer AB InBev, met 1.543 cafés toch ook een grote speler in het Vlaamse horecalandschap. Een cafébaas kroop daarom in zijn pen en richtte een open brief aan het bedrijf. ‘Waarom kunnen er geen betere financiële tegemoetkomingen vanuit InBev (een groot beursgenoteerd bedrijf met een jaaromzet waar café-uitbaters klein bier tegen zijn) geboden worden richting de huurders?’, staat er onder meer te lezen.
In Het Laatste Nieuws weerlegt AB InBev de kritiek. Het bedrijf haalt aan dat de cafés geen eigendom zijn van de brouwers, maar ze gewoon doorverhuurt aan cafébazen. ‘In tegenstelling tot de andere brouwers, die hun panden in eigendom hebben en waarvoor de huur vaak een winstpost betekent’, zegt de woordvoerster. Bovendien wijst AB InBev erop dat er gesprekken zijn over steunmaatregelen met verschillende eigenaars. In totaal huurt AB InBev de cafés bij zo’n 700 eigenaars.
Vers bier
De bierproducent wijst nog op de andere steunmaatregelen, zoals de gratis reiniging van de tapleidingen en de belofte om oude voorraden te vervangen door nieuw bier. Maar ook de andere spelers doen dat. ‘We zullen al het bier dat over tijd is, vervangen. Zo kunnen de horecazaken met vers bier starten na deze moeilijke periode’, zegt marketingverantwoordelijke Nicolas Degryse van Omer Vande Ghinste.
Overigens komen alle brouwerijen er bekaaid van af. ‘Ongeveer 90 procent van onze activiteiten ligt stil. Alleen de retail en drankenhandels mogen nog werken, maar er zijn geen feesten of barbecues meer, dus is de verkoop ook daar gedaald. Ongeveer 75 procent van ons personeel staat op technische werkloosheid. We produceren nog wel, maar op een erg laag pitje’, klinkt het nog bij Omer Vande Ghinste.