Meer dan een derde van Amerikaanse bruggen is in slechte staat

224.000, of zo’n 36 procent van de bruggen in de Verenigde Staten moeten dringend gerepareerd of vervangen worden. Dat blijkt uit een rapport van de American Road & Transportation Builders Association. Tegen het huidige tempo duurt het meer dan 30 jaar voor de bruggen terug in een degelijke staat zijn.

Deze week bezocht de Amerikaanse president Joe Biden de stad Pittsburgh, waar hij praatte over infrastructuur. Enkele dagen later stortte in de stad een brug in, waarbij gelukkig geen doden te betreuren vielen. Het voorval legde wel een veel breder probleem bloot.

Ouderdom en verkeersdruk

De VS tellen zo’n 620.000 bruggen, maar 224.000 moeten dringend hersteld of vervangen worden. 43.500 bruggen kunnen zelfs geklasseerd worden als “structurele gebreken”, vrij vertaald: voor de schroothoop. Over die 43.500 bruggen rijden dagelijks wel 167,5 miljoen voertuigen, waardoor er hier en daar al eens een stuk beton naar beneden klettert.

De oorzaak van de meeste problemen is ouderdom, gecombineerd met de steeds meer oplopende druk van het verkeer. Veel bruggen werden na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, met de bedoeling minstens 100 jaar mee te gaan. Extreem weer, hogere verkeersdruk, onregelmatig onderhoud en een slechte coördinatie vormen samen een dodelijke cocktail, die veel bruggen (en jammer genoeg ook mensen) wel eens het leven kan kosten.

Gigantische investeringen, maar nog steeds te weinig

Dit wil niet zeggen dat de VS niet werken aan het herstel van de weginfrastructuur. In januari deelde Pete Buttigieg, minister voor Transport in de Biden-administratie, nog mee dat het land over de komende vijf jaar 26,5 miljard dollar zou investeren in bruggen. In de Infrastructure Deal die Joe Biden vorig jaar op tafel legde, stond zelfs een bedrag van 110 miljard dollar voor alle wegeninfrastructuur ingeschreven.

Stilaan werken de VS de problemen wel weg: Tussen 2017 en 2021 werden al 14.427 bruggen hersteld. Er is maar één probleem: de kosten om alle bekende mankementen aan de bruggen te repareren worden geraamd op zo’n 260 miljard dollar.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.