De intussen befaamde “delistinglijst” van de Amerikaanse beurswaakhond SEC wordt almaar langer. Ondertussen heeft de toezichthouder al meer dan 80 Chinese bedrijven toegevoegd aan die lijst.
In de Verenigde Staten is er sinds 2020 een nieuwe wet, genaamd de Holding Foreign Companies Accountable Act (HFCAA), van kracht. Die wet bepaalt dat buitenlandse bedrijven tegemoet moeten komen aan de auditvereisten van de SEC. Wie dat niet doet, wordt op een delistinglijst geplaats. Elk bedrijf op die lijst dreigt zijn Amerikaanse beursnotering te verliezen.
Grote Chinese techbedrijven
Het persagentschap Reuters meldt dat de Amerikaanse beurswaakhond intussen al meer dan 80 Chinese bedrijven aan die lijst heeft toegevoegd. In maart stond de teller nog op 5. Op die lijst staan enkele prominente namen uit de Chinese techwereld, waaronder de zoekmachine Baidu en het e-commercebedrijf JD.com.
“De onderneming zal blijven voldoen aan de toepasselijke wetten en voorschriften in zowel China als de Verenigde Staten, en ernaar streven haar beursnotering op zowel de Nasdaq als de Hong Kong Stock Exchange te behouden”, liet JD.com weten na de bekendmaking dat het sinds woensdag op de lijst van de SEC staat.
Ook enkele producenten van elektrische wagens, waaronder Xpeng en Nio, dreigen sinds gisteren hun beursnotering te verliezen. Dat zijn twee grote concurrenten van Tesla in China.
Overeenkomst in de maak
Het verzoek om inzage te krijgen in de bedrijfsgegevens is door China afgewezen om redenen van nationale veiligheid. Het Aziatische land vreest onder meer dat de Verenigde Staten op die manier inzage krijgen in gevoelige gegevens. De regelgevende instanties in de twee landen bespreken momenteel wel de operationele details van een auditovereenkomst die Peking dit jaar hoopt te ondertekenen.
“China zal duidelijke classificaties maken voor de openbaarmaking van informatie, en zal de reikwijdte van belangrijke, vertrouwelijke informatie waarschijnlijk beperken”, liet een bron eind april weten aan Reuters.
China had in maart al de belofte gemaakt om buitenlandse IPO’s beter te ondersteunen. “Chinese en Amerikaanse toezichthouders boeken vooruitgang in de richting van een samenwerkingsplan rond in de VS genoteerde Chinese aandelen”, klonk het toen al in de staatsmedia.
(am)