Meer dan 160 bedrijven en organisaties hekelen oneerlijke concurrentie van Google

Meer dan 160 technologiebedrijven en sectorfederaties hebben donderdag een brief gestuurd aan eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager om Google aan te kaarten. Ze verwijten de internetreus zich aan oneerlijke concurrentie te bezondigen.

Google maakt volgens de ondertekenaars misbruik van zijn dominante marktpositie. De Amerikaanse zoekgigant reserveert de beste plaatsjes bij de resultaten van een zoekopdracht voor eigen diensten, zo hekelen ze. De Commissie moet daarom de beslissing uit 2017 uitvoeren.

Onder meer websites die actief zijn rond het vergelijken van diensten of reizen binden de kat de bel aan, net als jobwebsites en uitgevers. Zo ondertekenden LaPresse.be, de koepel van Franstalige uitgevers, en We Media, een Belgische koepel van magazines, gratis pers en kranten, ondertekenden de brief. Ook bedrijven als Yelp, Expedia, Trivago of Stepstone schaarden zich achter de oproep.

Voortrekken van eigen diensten

In de brief kaarten ze aan dat Google op heel korte tijd een dominante marktpositie verworven heeft. Het bedrijf heeft als geen ander toegang tot gegevens en inhoud om de concurrentie aan te gaan, ten koste van andere spelers. Google bereikte zijn marktpositie niet dankzij de eigen verdiensten, maar door het voortrekken van de eigen diensten bij het weergeven van resultaten van de populaire zoekrobot.

De ondertekenaars van de brief vinden dat de beslissing van de Commissie in 2017 aantoont dat er sprake is van misbruik van de dominante marktpositie. Google kreeg toen het verbod om eigen diensten te promoten bij de algemene zoekresultaten. Volgens de ondertekenaars is er drie jaar later geen merkbaar verschil waar te nemen. De Commissie moet volgens hen de beslissing van 2017 uitvoeren.

Lees ook: Na monsterboetes in Europa heeft Google nu ook klacht wegens machtsmisbruik in VS aan het been

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.