Meer bevoegdheden voor EU-lidstaten moeten de Russische gasimport verder aan banden leggen

Meer bevoegdheden voor EU-lidstaten moeten de Russische gasimport verder aan banden leggen
Getty Images

Meer bevoegdheden voor de lidstaten om de Russische gaskraan dicht te draaien. Dat is het idee van de EU om volledig weg te stappen van Russisch gas, zonder enorme schadevergoedingen te moeten betalen voor contractbreuk.

Waarom is dit belangrijk?

Na een mindere periode zitten de gas- en olie-inkomsten van Rusland opnieuw in de lift, waardoor Poetin nog meer geld heeft om zijn oorlog in Oekraïne voort te zetten. De inkomsten zijn vorige maand verdubbeld. Dit is slecht nieuws voor het Westen, dat nieuwe tactieken moet ontwikkelen om de Russische inkomstenbron droog te leggen.

In het nieuws: In een poging om de laatste gasimport uit Rusland teniet te doen, bereidt de EU zich voor om de lidstaten meer speelruimte te geven. Ze zullen nu Russische en Wit-Russische bedrijven kunnen verbieden transportcapaciteit te kopen in hun pijpleidingen en LNG-terminals.

  • Op dit moment importeert de EU nog steeds ongeveer 10 procent van haar gas uit Russische bronnen, maar de hoeveelheid varieert sterk van land tot land. De Baltische staten en Polen hebben hun energievoorziening volledig losgekoppeld van Rusland. Maar Hongarije en Oostenrijk zijn nog steeds sterk afhankelijk van Russische energiebronnen.
  • Volgens een wetsontwerp dat de Financial Times kon inkijken wil Europa energiebedrijven in de EU een basis bieden om contracten met Russische of Wit-Russische gasbedrijven te verbreken zonder compensatie te hoeven betalen.
  • De EU hoopt zo de lidstaten aan te moedigen om niet langer Russisch gas in te voeren. Volgens de tekst mogen ze de toegang tot hun infrastructuur “gedeeltelijk of, waar nodig, volledig beperken om hun essentiële veiligheidsbelangen te beschermen.” Dit laat hen veel speelruimte.

Volledig afkicken van Russisch gas tegen 2027

Russisch gas consumeren is één ding; de weg vrij maken voor het transport van dat gas is iets anders. En daar knelt het schoentje: naast de 10 procent Russisch gas in de Europese energiemix, kan het Kremlin nog steeds onze infrastructuur gebruiken om zijn gas naar andere bestemmingen te brengen. Dat is ook het geval in ons land, waar de Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten aan de FT bevestigde onze gasterminal gebruikt wordt voor Russisch gas. “Wij hebben het niet nodig voor onszelf, maar de buurlanden wel”, vat ze samen.

  • De EU wil landen die zich verschuilen achter handelsverplichtingen dus de middelen geven om de sluizen dicht te gooien. Dat betreft ons land, maar ook Duitsland en Spanje. Nederland heeft al geweigerd gascontracten met Russische bedrijven te verlengen.
  • De ontwerptekst werd vrijdag door het Europees Parlement goedgekeurd. Daarna moet hij formeel worden goedgekeurd door het Parlement en de lidstaten. De EU heeft zichzelf een deadline gesteld van 2027 om geen enkele druppel Russisch gas meer te consumeren of door te voeren.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.