Meer banken trekken hun spaarrentes op, maar verhogingen zijn te beperkt om prijsbrekers het vuur aan de schenen te leggen

De angst dat de centrale banken de rentes opnieuw fors zullen optrekken, zit er opnieuw goed in bij de beleggers. Die renteverhogingen zijn wel goed nieuws voor de spaarders. Banken krijgen daardoor meer ruimte om hun spaarders een hogere vergoeding te geven. Enkele financiële instellingen wachten niet op de volgende rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) om de spaartarieven naar boven bij te stellen.

Waarom is dit belangrijk?

In sommige landen, waaronder Frankrijk en Spanje, wint de inflatie opnieuw aan kracht. De ECB probeert dat net te vermijden door de rentes te verhogen. Er wordt dus verwacht dat er nog een reeks renteverhogingen onze richting zullen uitkomen. Dat is goed nieuws voor de spaarders.

In het nieuws: Santander Consumer Bank is niet de enige bank die recentelijk de spaartarieven heeft opgetrokken. Enkele concurrenten deden dat ook.

  • VDK Bank verhoogde de rente op de E-Spaarrekening van 0,5 naar 0,6 procent. Die spaarvergoeding geldt enkel voor bedragen tot 50.000 euro. Voor alles boven die grens daalt de rente tot 0,5 procent.
    • VDK heeft ook een nieuw spaarboekje voor jongeren gelanceerd, de zogenaamde You Count-spaarrekening. Die formule brengt 1,25 procent op voor bedragen tot 10.000 euro. Voor bedragen tussen 10.000 euro en 25.000 euro daalt de rente tot 1 procent. Voor alles boven 25.000 geldt een rente van 0,5 procent.
  • Ook de internetbank Keytrade Bank wijzigde de tarieven:
    • De rente op de Azur-spaarrekening steeg van 0,7 naar 0,9 procent.
    • Wie zijn geld parkeert op de High Fidelity-spaarrekening krijgt voortaan een rente van 1,3 procent, tegenover 1 procent voorheen.

Welke spaarboekjes brengen nu het meeste op?

Details: De bovenstaande renteverhogingen schieten tekort om om te kunnen concurreren met de meest lucratieve spaarboekjes op de Belgische markt. Dit zijn momenteel de vijf meest lucratieve spaarboekjes.

  1. Vision Max van Santander Consumer Bank: 1,8 procent
  2. Vision+ van Santander Consumer Bank: 1,5 procent
  3. Extended-spaarrekening van Aion Bank: 1,5 procent
  4. Fidelity Sparen van MeDirect: 1,5 procent
  5. Tempo Sparen van ING/ Getrouwheidsrekening van NIBC Direct: 1,4 procent

Opgelet: Bij sommige formules moet je wel rekening houden met bepaalde voorwaarden.

  • Bij vision Max ontvang je bijvoorbeeld enkel de rente van 1,8 procent als er tussen 125.000 en 200.000 euro op je spaarboekje staat. In alle andere gevallen daalt de spaarvergoeding tot 1,05 procent.
  • De Extended-spaarrekening van Aion Bank is dan weer enkel beschikbaar voor abonnees van de neobank. Zo’n abonnement kost 3,9 of 19 euro per maand.

Opvallend: Geen enkel bancair spaarboekje brengt meer op dan de e-DEPO-rekeninig, het “spaarboekje” van de overheid.

  • Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt sinds deze maand een vergoeding van 2,9 procent bruto. De fiscus int daarop een roerende voorheffing (30 procent), waardoor je netto 2,03 procent krijgt.

(evb)

Meer