Medicijn ontwikkeld door AI wordt voor eerste keer getest op mensen

Een medicijn dat volledig ontwikkeld is door artificiële intelligentie gaat zijn eerste klinische testronde in. De hoop is dat dat leidt tot een drastische daling van de kosten.

Het is een remedie tegen obsessief-compulsieve stoornis (OCD). Dat is een angststoornis die sterk gepaard gaat met dwanggedachten. De doorbraak is te danken aan Exscientia, een start-up uit het Britse Oxford, in samenwerking met het Japanse farmabedrijf Sumitomo Dainippon Pharma.

Een medicijn ontwikkelen duurt normaal gezien ongeveer vier jaar, maar deze AI slaagde erin om dat in 12 maanden te doen. De prestatie komt er niet toevallig. Investeerders pompen miljarden in bedrijven die de ontwikkeling van geneesmiddelen willen versnellen door AI te gebruiken, schrijft de Britse krant Financial Times.

Minder testpersonen

Dat is nog niet alles. Het ganse proces om een medicijn te maken kost nu ongeveer 2,6 miljard dollar, maar het gebruik van AI zou dat veel goedkoper kunnen maken. Kunstmatige intelligentie ziet namelijk sneller patronen dan mensen, waardoor er minder testpersonen en tijd nodig zijn.

Het algoritme kan ook gebruikt worden voor de behandeling van verschillende kankers en hartziekten. Exscientia werkt al samen met andere farmabedrijven, waaronder de giganten Bayer en Sanofi.

Meer