“Medeplichtig aan genocide”: Mexico en Colombia staken de ‘war on drugs’ en gaan inzetten op de oorzaken

“Medeplichtig aan genocide”: Mexico en Colombia staken de ‘war on drugs’ en gaan inzetten op de oorzaken
(Photo: JUAN CARLOS CRUZ/AFP via Getty Images)

Mexico en Colombia houden de war on drugs voor bekeken en veranderen het geweer nu van schouder.

Waarom is dit belangrijk?

Hoe meer aandacht je iets geeft, hoe groter het probleem wordt. Het is de wet van de aantrekkingskracht en ze wordt - naast de verkiezing van Donald Trump in 2016 - best geïllustreerd door de war on terror, de war against poverty en de war on drugs. Drie oorlogen die we alle verliezen.

In het nieuws: Mexico en Colombia houden de war on drugs voor bekeken en willen de drugskartels stokken in de wielen steken door in te zetten op het begrijpen van de oorzaken, eerder dan op het toepassen van dwangmaatregelen.

  • Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks gedwongen uitroeiingsbeleid wordt in Colombia nu 233.000 hectare coca verbouwd, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2021.
  • De VN schat dat met de uitbreiding van de productie in 2022 meer dan 1.700 ton cocaïnehydrochloride kan worden geproduceerd.
    • Er is nog een ander probleem: smokkelaars kiezen er steeds vaker voor om de basispasta te exporteren en de cocaïne in het consumentenland te produceren.

52 jaar oorlog, 1 miljoen dode Latijns-Amerikanen

Zoom in: Het was destijds Amerikaans president Richard Nixon, die in 1971 de war on drugs begon. Ruim een halve eeuw later is het resultaat vernietigend:

  • 1 miljoen dode Latijns-Amerikanen, 
  • massale opsluiting van drugsgebruikers in de VS, 
  • militaire campagnes tegen dealers in landen als Colombia en Mexico en 
  • een gestage toename van het wereldwijde aanbod en de vraag naar cocaïne. Antwerpen kent het probleem.
  • 50 jaar lang hebben Latijns-Amerikaanse regeringen zich beperkt tot “het herhalen en herhalen van de retoriek van de VS (…) Ze zijn medeplichtig geweest aan een genocide”, aldus de Colombiaanse president Petro.

De plattelandseconomie revitaliseren en miljoenen hectaren land herverdelen

Zoom out: Beide landen veranderen nu de retoriek en willen gaan inzetten op het begrijpen van de oorzaken, eerder dan op het toepassen van dwangmaatregelen.

  • De Colombiaanse regering wil de plattelandseconomie revitaliseren en miljoenen hectaren land herverdelen. Het doel is de cocaïneproductie in Colombia de komende drie jaar met 40 procent te verminderen.
  • Good luck with that! Voor de Colombiaanse boer levert coca meer op dan legale gewassen zoals koffie, waarvan de huidige prijs lager is dan de productiekosten.
  • In Mexico, nu het voornaamste land voor drugshandel boven Colombia, is de kloof tussen woorden en werkelijkheid des te groter.
  • De Mexicaanse president Andrès Manuel Lopez Obrador (a.k.a AMLO) heeft maatregelen geïntroduceerd om de drugseconomie tegen te gaan.
    • Daartoe behoren een educatief en werkprogramma voor 2,7 miljoen jongeren en een landbouwondersteuningsinitiatief genaamd Sembrando vida (Leven Zaaien).
    • Bovendien tracht Obrador de VS aan te sporen om de wapeninvoer naar Mexico te beperken.

Amerikanen willen speciale gevechtseenheden naar Mexico en Colombia sturen

Woorden vs. de realiteit. Maar Washington heeft geen boodschap aan de alternatieven die Petro en zijn Mexicaanse collega voor de drugseconomie willen ontwikkelen.

  • Onder AMLO’s bewind zijn met 150.000 moorden meer doden in Mexico gevallen dan onder eender welk van zijn voorgangers.
  • Ook Petro’s pogingen om de narcoguerrilla van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) en de dissidenten van de FARC naar de onderhandelingstafel te krijgen, worden bemoeilijkt door de moeilijkheid om ze los te maken van de drugshandel.
  • Republikeinse wetgevers zijn massaal gewonnen voor het idee om met speciale Amerikaanse gevechtseenheden in Mexico en Colombia de drugskartels aan hun thuisfront te gaan bestrijden.
De Colombiaanse president Gustavo Petro (R) and zijn Mexicaanse evenknie Andres Manuel Lopez Obrador. (Foto: JOAQUIN SARMIENTO/AFP via Getty Images)

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.