McDonald’s kondigde eerder deze week aan dat het definitief vertrekt Rusland. Intussen heeft de fastfoodketen al een overnemer gevonden voor de Russische activiteiten. Alexander Govor, de huidige licentiehouder in het Oost-Europese land, neemt de restaurants over en zal de activiteiten voortzetten onder een andere naam.
Door de oorlog in Oekraïne hebben verschillende ondernemingen Rusland de rug toegekeerd, waaronder Renault. Ook McDonald’s neemt afscheid van het Oost-Europese land. De keten liet eerder deze week weten dat het de 850 Russische vestigingen van de hand doet. Die restaurants worden nu overgenomen door Govor. De licentiehouders zal de activiteiten voortzetten, zij het dan onder een andere naam. De befaamde “M” verdwijnt dus sowieso uit het Russische straatbeeld.
Werknemers blijven minstens twee jaar in dienst
Govor stemde er mee in om de werknemers minstens twee jaar in dienst te houden, tegen gelijkwaardige voorwaarden. In totaal werken er zo’n 62.000 Russische werknemers voor McDonald’s. Hij zal ook instaan voor de betaling van de werknemerslonen en voor de financiering van de bestaande verplichtingen aan leveranciers, verhuurders en nutsbedrijven tot de deal wordt afgerond.
Verwacht wordt dat dat in de komende weken zal gebeuren, indien de autoriteiten de overname goedkeuren. Het vertrek betekent het einde van een tijdperk voor de fastfoodgigant, die zijn intrede deed in het land enkele maanden voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
Tot 1,4 miljard dollar afschrijven
Het bedrijf haalde vorig jaar ongeveer 9 procent, of 2 miljard dollar, van zijn inkomsten uit Rusland en Oekraïne. De sluiting van de restaurants in Oekraïne en Rusland kostte de keten in het eerste kwartaal 127 miljoen dollar. De keten verwacht door de verkoop van de Russische restaurants 1,2 miljard tot 1,4 miljard dollar te moeten afschrijven.
Begin deze week schreef Chris Kempczinski, de CEO van McDonald’s, in een bericht dat het een zeer moeilijke beslissing was om Rusland te verlaten. “Maar het is onmogelijk om de humanitaire crisis te negeren die door de oorlog in Oekraïne is veroorzaakt. En het is onmogelijk voor te stellen dat de gouden bogen dezelfde hoop en belofte vertegenwoordigen die ons 32 jaar geleden ertoe brachten de Russische markt te betreden”, klonk het.
(fjc)