McDonald’s trekt zich na meer dan drie decennia volledig terug uit Rusland

De fastfoodketen McDonald’s keert Rusland de rug toe. Het bedrijf gaat de 850 vestigingen in het Oost-Europese land verkopen. De keten had er eerder al zijn restaurants gesloten als reactie op de oorlog in Oekraïne.

McDonald’s gaat na 32 jaar Rusland verlaten. De restaurantketen laat weten dat het al zijn Russische vestigingen van de hand gaat doen. “Dit is een ingewikkelde kwestie zonder precedent en met ingrijpende gevolgen”, schreef Chris Kempczinski, de CEO van McDonald’s, in een bericht aan franchisenemers, werknemers en leveranciers dat The New York Times kon inkijken.

62.000 Russische werknemers

In die nota erkent de topman dat sommige mensen zich tegen die beslissing zullen kanten omdat McDonald’s zo’n 62.000 Russen tewerkstelt. “Maar het is onmogelijk om de humanitaire crisis te negeren die door de oorlog in Oekraïne is veroorzaakt. En het is onmogelijk voor te stellen dat de gouden bogen dezelfde hoop en belofte vertegenwoordigen die ons 32 jaar geleden ertoe brachten de Russische markt te betreden”, aldus de CEO.

“De toewijding en loyaliteit van de Russische werknemers en leveranciers aan McDonald’s maken het een moeilijke beslissing om te vertrekken”, voegt de CEO er nog aan toe. Daarom wil hij naar eigen zeggen alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de werknemers hun loon blijven ontvangen totdat er een overeenkomst is gesloten met een overnemer. Voorts streeft de keten ernaar dat de werknemers aan de slag kunnen blijven na de overname.

McDonald’s plant om de Russische vestigingen, inclusief de restaurants die worden uitgebaat door franchisenemers, te verkopen aan een lokale koper. Sowieso is het de bedoeling dat de befaamde “M” uit het Russische straatbeeld verdwijnt. De keten zal binnenkort beginnen met het verwijderen van de gouden bogen en andere symbolen met de naam van het bedrijf.

Symbolische betekenis

Door de definitieve stopzetting van de Russische activiteiten kijkt de onderneming aan tegen een afschrijving van 1,2 miljard tot 1,4 miljard dollar. De keten boekte in het eerste kwartaal 127 miljoen dollar minder omzet door de sluiting van haar Russische vestigingen.

Het vertrek van McDonald’s uit Rusland heeft hoe dan ook een symbolische betekenis. De keten belichaamde in 1990 de openstelling van de USSR voor kapitalistische waarden tijdens Perestrojka, de hervormingspolitiek van Michail Gorbatsjov. Het eerste restaurant werd geopend in Moskou.

“In de geschiedenis van McDonald’s was het een van onze meest trotse en opwindende mijlpalen”, aldus Kempczinski. “Na bijna een halve eeuw van vijandigheid door de Koude Oorlog, luidde het beeld van de gouden bogen die boven het Poesjkinplein schitterden voor velen, aan beide zijden van het IJzeren Gordijn, het begin van een nieuw tijdperk in.”

(am)

Meer