Marokko wil met één fabriek meerderheid van Afrika van vaccins voorzien

Marokko heeft donderdag de bouw van een vaccinfabriek genaamd SENSYO Pharmatech aangekondigd. De fabriek zou tegen 2025 aan de meer dan 60 procent van de vaccinbehoeftes van heel Afrika voldoen. Dat melden persbureaus MAP en AFP.

De fabriek zal vaccins tegen onder andere het coronavirus en andere ziekten produceren. Naar verwachting zal het een productiecapaciteit van 116 miljoen eenheden bereiken in 2024. Het project zal investeringen vergen van 200 miljoen euro.

Zelfvoorzienend

Marokko huldigde donderdag de bouw van de fabriek, in samenwerking met het Zweedse bedrijf Recipharm. De fabriek zal gebouwd worden in Benslimane, een regio van Marokko’s economische centrum Casablanca.

De ambities zijn niet min. Het doel is om tussen 2022 en 2025 “actieve stoffen voor meer dan 20 vaccins te maken, waarvan drie tegen het coronavirus … om 70 procent van de behoeften van Marokko te dekken en meer dan 60 procent van de behoeften in heel Afrika”, aldus MAP.

De bedoeling is dat het Noord-Afrikaanse koninkrijk “zelfvoorzienend” wordt op het gebied van vaccins.

Op langere termijn wil het project een Afrikaans centrum voor geneesmiddelen- en vaccininnovatie in het land oprichten. Dat zal deel uitmaken van een partnerschap tussen internationale spelers op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van geavanceerde technologieën inzake vaccins en biotherapeutische producten.

2 miljard doses

Marokko produceert op dit moment al het Chinese vaccin tegen het coronavirus Sinopharm, met meer dan drie miljoen dosissen per maand.

Die productiecapaciteit zou stijgen tot ongeveer 5 miljoen doses vanaf februari 2022 en tot meer dan 20 miljoen doses per maand tegen het einde van 2022. Tegen 2025 wil Marokko in staat zijn om meer dan 2 miljard doses vaccin te produceren.

Marokko, dat 36 miljoen inwoners telt, hoopt dat zijn vaccinatiecampagne zal bijdragen tot de uitroeiing van Covid-19. Ongeveer twee derde van de bevolking heeft er een tweede dosis coronavaccin ontvangen, volgens het ministerie van Volksgezondheid. Het land hoopt zijn vaccinatiegraad op te krikken tot 80 procent.

(kg)

Meer