Marokko gaat grootste voetbalstadion ter wereld bouwen en wil zo finale WK 2030 binnenhalen

Casablanca in Marokko wordt binnenkort de thuishaven van het grootste voetbalstadion ter wereld. Het Grand Stade de Casablanca zou in 2028 klaar zijn en plaats bieden aan 115.000 toeschouwers. Marokko hoopt in hun nieuwe nationale stadion de finale te kunnen organiseren van het wereldkampioenschap voetbal in 2030, dat ze samen met Portugal en Spanje organiseren.

In het nieuws: De plannen van Marokko voor de bouw van het Grand Stade de Casablanca bestaan al langer, maar zijn nu ook concreet. De Marokkaanse autoriteiten hebben namelijk beslist aan wie het gigantische project wordt toebedeeld.

  • Het gaat om het Frans-Marokkaanse bedrijf Tarik Oualalou Architecte (Oualalou+Choi), samen met het Amerikaanse Populous. Die laatsten zijn onder andere de architecten achter de indrukwekkend Sphere in Las Vegas. Ook met voetbalstadions hebben ze veel ervaring, want ze bouwden eerder al Wembley Stadium, Tottenham Hotspur Stadium en Emirates Stadium in het Verenigd Koninkrijk.
  • Ook onder andere het Zwitserse bureau Herzog & de Meuron, bekend van het zogenaamde Vogelneststadion in Peking, en het Britse bureau Zaha Hadid Architects hadden zich kandidaat gesteld, maar zij grepen naast de opdracht.

WK 2030

Een half jaar geleden besliste de Wereldvoetbalbond FIFA om de organisatie van het WK 2030 toe te wijzen aan het gezamenlijke bid van Spanje, Portugal en Marokko. De openingswedstrijden van dat toernooi zullen echter gespeeld worden in Uruguay, Argentinië en Paraguay.

  • Over de locatie van het finale van dat wereldkampioenschap is er nog niets beslist. Uiteraard hoopt ook Spanje daarop. Dat land heeft met Camp Nou in Barcelona (99.354 plaatsen) en Santiago Bernabéu Stadium in Madrid (83.186 plaatsen) alvast twee locaties die daarvoor geschikt zijn.
  • Momenteel heeft Marokko nog niets om daartegenover te zetten, maar daar komt dus verandering is. Het steenrijke Marokkaanse koningshuis had eerder al aangegeven bereid te zijn om 2 miljard dollar (1,86 miljard euro) in het renoveren en bouwen van stadions voor het WK 2030 te willen steken.
  • 5 miljard Marokkaanse dirham (460 miljoen euro) daarvan zal gebruikt worden om een nieuw nationaal stadion te bouwen, dat het grootste ter wereld moet worden.

Grand Stade de Casablanca

  • Het Grand Stade de Casablanca zal plaatshebben voor 115.000 toeschouwers. Daarmee doet het beter dan de 114.000 die binnen kunnen in het 1 mei-stadion in Pyongyang, Noord-Korea.
  • Het stadion zal gebouwd worden op een gebied van 100 hectare in de stad El Mansouria, in de provincie Benslimane, zo’n 38 kilometer ten noorden van Casablanca.
  • De moussem, een Marokkaanse traditionele sociale bijeenkomst, diende als inspiratie voor het ontwerp. Het stadion zal overdekt zijn met een soort tentdak.
  • Naast een voetbalstadion wordt er op het terrein ook plaatsgemaakt voor een atletiekbaan, een binnenzwembad, een winkelcentrum en een hotel.