Marktwaarde Italiaanse banken daalt met 10 miljard dollar na bekendmaking overwinstbelasting: regering neemt wat gas terug

Marktwaarde Italiaanse banken daalt met 10 miljard dollar na bekendmaking overwinstbelasting: regering neemt wat gas terug
Giancarlo Giorgetti – Photo by Antonio Masiello/Getty Images

De Italiaanse banken hebben dinsdag op de beurs rake klappen gekregen. Beleggers vluchtten naar de uitgang toen de regering uitpakte met een overwinstbelasting voor de financiële instellingen. Door de forse marktreactie wordt die belasting nu aangepast.

Waarom is dit belangrijk?

De Italiaanse regering had maandag een akkoord bereikt over een overwinstbelasting voor banken. Die wil de inkomsten die daaruit voortvloeien, gebruiken om belastingen (voor gezinnen en bedrijven) te verlagen en financiële steun te bieden aan hypotheekhouders. Maar door de forse reactie van de beleggers, sleutelt de regering nu aan die belasting.

De context: De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini kondigde maandag een overwinstbelasting voor banken aan. Het oorspronkelijke doel was om tot 40 procent van de winsten die de banken halen uit rentes te belasten.

  • Het nieuws joeg de aandeelhouders van de Italiaanse banken de stuipen op het lijf. De FTSE Italia All Share Banks, een index die de Italiaanse banken volgt, dook dinsdag zo’n 8 procent naar beneden. UniCredit, de grootste bank in Italië, verloor ruim 7 procent.
  • De totale marktwaarde van de Italiaanse banken was met zo’n 10 miljard dollar afgenomen.

Wijzigingen overwinstbelasting

Het nieuws: De forse beursreactie heeft de Italiaanse regering ertoe aangezet de overwinstbelasting aan te passen.

  • De regering zei dat ze een limiet zou invoeren om de impact voor veel kredietverstrekkers te beperken.
  • “De heffing zal niet hoger liggen dan 0,1 procent van de activa van de banken. Voorts zullen de banken die de spaartarieven al hebben verhoogd geen significante gevolgen ondervinden van die maatregel”, aldus het ministerie van Financiën.
    • Toch is nog niet alles duidelijk. “Er lijkt nog steeds enige verwarring te bestaan over de vraag of de heffing van 0,1 procent zal worden toegepast op de totale activa van de banken, op de totale Italiaanse activa of op de risicogewogen activa van de banken”, merkt Karim Cellier, een portefeuillemanager bij LMR Partners LLP, op tegenover het persagentschap Bloomberg. “We hebben duidelijkheid nodig, want dit zijn belangrijke elementen om de impact op banken zoals UniCredit, die sterk aanwezig is in het buitenland, te begrijpen.”
  • Volgens een bron van Bloomberg hebben Giancarlo Giorgetti, de Italiaanse minister van Financiën, en zijn team dinsdag de hele dag gewerkt aan de details van de belasting en geprobeerd de gevolgen van Salvini’s maatregel in te perken.
    • Giorgetti probeerde al na de initiële marktreactie de gemoederen te bedaren. Eerst verstuurde hij een persverklaring waarin hij uitlegde dat de belasting zou worden geheven op het verschil tussen de netto rentebaten in 2021 en 2022, indien het winstverschil meer dan 5 procent bedraagt, of tussen 2021 en 2023, indien het winstverschil meer dan 10 procent bedraagt. In een eerder ontwerp dat Bloomberg kon inkijken, was een ondergrens van 3 en 6 procent voorzien.
    • Diezelfde dag publiceerde het ministerie van Financiën nog een tweede persverklaring waarin meer duiding werd gegeven over de heffing van 0,1 procent.

Reactie: Het ministerie lijkt er alvast in te slagen om de rust te doen terugkeren op de markten.

  • Na zo’n vier uur handelen, noteert de FTSE Italia All Share Banks 4,1 procent in de plus. UniCredit wint 4,3 procent.

(cv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.