Beursupdate: klein verlies in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs levert woensdag aan het einde van de voormiddag iets in, terwijl de Amsterdamse AEX tot boven de 800 punten steeg.

De Bel20 index daalde 0,2 procent naar 4.165,73 punten.

Uit China kwamen vanochtend tegenvallende cijfers. Zowel de detailhandelsverkopen als de industriële productie stegen minder dan voorzien. Daarentegen nam de productie in de eurozone juist sterker toe dan verwacht.

Verder lieten cijfers zien dat de inflatie in zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk steeg. In het VK ligt de inflatie inmiddels zelfs op 3,2 procent.

De euro/dollar handelde op 1,1825.

Stijgers en dalers

In de sterindex ging Telenet aan kop met een winst van 1,7 procent, gevolgd door Aperam met 1,4 procent. Sofina en Galapagos daalden 2,1 en ,2 procent.

Solvay verloor 0,1 procent. De activistische aandeelhouder Bluebell Capital wil dat CEO Ilham Kadri vertrekt bij Solvay naar aanleiding van de milieuvervuiling in Toscane door een fabriek van het bedrijf. Solvay liet aan ABM Financial News weten dat Kadri de volledige steun van het bedrijf heeft.

Op de tweede lijn steeg IBA 4,9 procent. IBA en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN hebben woensdag een strategisch R&D-partnerschap aangekondigd om de productie mogelijk te maken van actinium-225, een nieuwe veelbelovende radio-isotoop om kanker te behandelen. 

Verder wonnen Kinepolis en Mithra 4,2 en 2,4 procent. Mithra Pharmaceuticals heeft een samenwerking gesloten met Searchlight voor de verkoop van Nextstellis in Canada.

Biocartis was de sterkste daler met een verlies van 1,7 procent.

Bij de kleine aandelen viel ASIT op met een winst van 13,3 procent. De handel in het aandeel werd hervat, nadat een rechtbank in Luik het reddingsplan van de onderneming goedkeurde. ASIT wil zijn beursnotering verkopen aan DMS.

Accentis steeg 6,4 procent, maar Balta en Nyrstar daalden 2,3 en 3,3 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Galapagos verhoogt kapitaal door uitoefening van inschrijvingsrechten

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft maandag een kapitaalverhoging aangekondigd als gevolg van de uitoefening van inschrijvingsrechten. 

Er werden maandag 7.600 nieuwe aandelen uitgegeven, hetgeen leidde tot een kapitaalverhoging van circa 151.787 euro. Één lid van de directieraad heeft 5.000 inschrijvingsrechten uitgeoefend. 

Het maatschappelijk kapitaal van Galapagos bedraagt daarmee nu circa 354,5 miljoen euro. 

Het aandeel Galapagos sloot maandag 0,6 procent lager op 46,92 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Wall Street lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag fors lager gesloten, door de aanhoudende onrust over de hoge schuld in de vastgoedmarkt in China. De verliezen namen richting het einde van de handelsdag wel wat af. De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 sloot uiteindelijk 1,7 procent lager op 4.357,73 punten, terwijl de Dow Jones-index 1,8 procent inleverde op 33.970,47 punten. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 2,2 procent op 14.713,90 punten.

"De Amerikaanse beurzen sloten scherp lager, in reactie op de rode beurzen in Azië en Europa", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Volgens Hewson is de S&P 500 voor de tweede dag op rij onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde gesloten. 

De brede terugval hangt samen met vastgoedontwikkelaar China Evergrande Group. De vraag is hoe dit afloopt. Sommige marktkenners geloven dat Beijing de vastgoedreus failliet zal laten gaan en verliezen voor aandeelhouders en obligatiehouders zal toestaan. De schuld van het bedrijf is de grootste van alle publiek verhandelde vastgoedbeheerders en -ontwikkelaars wereldwijd.

Evergrande zag de koers maandag 11 procent dalen in Hongkong. Het bedrijf meldde op 13 september dat het in ongekende problemen zat. De Hang Seng index in Hongkong verloor vandaag 3,3 procent.

De aandelenmarkten in China zelf waren gesloten voor een feestdag.

"Iedereen kijkt naar Evergrande en vraagt zich af, of de tijd is gekomen voor een groot faillissement, met de kans op besmetting naar de bredere vastgoedsector", zei Edward Park van Brooks MacDonald. "Het risico is nu acuut, in plaats van theoretisch zoals de afgelopen paar jaar."

Toch gelooft Frank Benzimra van Société Générale niet dat Evergrande een 'Lehman moment' wordt. "Een waarschijnlijker scenario is dat je enige groeivertraging in China zult zien vanwege de impact op de vastgoedsector", zei hij.

“Evergrande is te groot om te klappen”, volgens vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor, die ook geen grote besmettingsgolf verwacht. “Het is een lokaal probleem, de meeste schulden zitten breed gespreid”, aldus Van Deijck.

Grote verliezen zag Hewson van CMC op Wall Street ontstaan bij aandelen die een grote blootstelling hebben aan China, waaronder Alibaba, Tencent en JD.com. Daarnaast staan olie- en grondstoffenaandelen onder druk als gevolg van de daling van de koper-, ijzererts- en olieprijzen. 

Ook luchtvaartmaatschappijen sloten lager, zo zag Hewson, maar de verliezen zijn wel veel kleiner dan bij diens Europese concurrenten. Onder meer de Financial Times meldde op basis van bronnen dat de Amerikaanse president Joe Biden voornemens is om het inreisverbod voor Europese reizigers op te heffen. Voorwaarde is wel dat zij gevaccineerd zijn.   
 
Woensdag komt de Federal Reserve met zijn rentebesluit, dat waarschijnlijk de weg zal plaveien voor een vermindering van de stimulering later dit jaar.

Een oktober-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 2,3 procent, ofwel 1,68 dollar, lager op 70,29 dollar op de New York Mercantile Exchange. "De oliemarkten volgden de bredere financiële markten mee omlaag", aldus CFO Manish Raj van Velandera Energy Partners. "Er zijn op macroniveau heel veel risico's, inclusief het knappen van de vastgoedbubbel in China." De olieprijzen werden daarnaast geraakt door een sterkere dollar.

De aardgasprijs in de Verenigde Staten is juist sterk gestegen, terwijl de winter nog maanden verwijderd is. De prijs voor aardgas is in zes maanden tijd bijna verdubbeld, wat leidt tot zorgen over tekorten in de winter.

De euro/dollar noteerde op 1,1730. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1731 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van makers van elektrische auto's in China, waaronder Nio, Xpeng, Li Auto en Tesla, stonden onder druk nadat Li Auto waarschuwde dat het minder auto's verwacht te af te leveren in het derde kwartaal. Ook de onrust over vastgoedreus China Evergrande droeg bij aan de daling. Nio verloor ruim zes procent, terwijl Tesla krap vier procent inleverde.
 
De coronatest van Sorrento Therapeutics heeft positieve resultaten getoond in een onafhankelijke studie uitgevoerd door het Mexicaanse INMEGEN instituut. Volgens Sorrento levert COVISTIX betere resultaten dan de breed gebruikte Panbio snelle antigeentesten. Het aandeel Sorrento Therapeutics daalde met ruim drie procent.

Het Britse AstraZeneca boekte maandag winst na resultaten van een nieuw potentieel medicijn tegen borstkanker, die als een doorbraak worden geafficheerd. Het risico op overlijden of progressie van de ziekte zou met 72 procent dalen door het medicijn. Het aandeel won in New York ruim vijf procent. 

Het coronavaccin van Pfizer en zijn Duitse ontwikkelingspartner BioNTech lijkt effectief en veilig voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Dit meldde de Amerikaanse farmareus maandag op basis van positieve resultaten van een gecombineerde Fase 2/3 studie met het vaccin. Het aandeel Pfizer steeg licht.

Een adviespanel van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA adviseert een 'booster' injectie met het coronavirus van Pfizer en BioNTech alleen voor mensen van 65 jaar en ouder, niet voor de bredere bevolking.

Plug Power wil de grootste groene waterstoffabriek aan de Amerikaanse westkust laten bouwen. Plug Power daalde met krap drie procent.

Een staking bij Mondelez, de fabrikant van onder andere Oreo koekjes, is na weken tot een einde gekomen, nadat een nieuw contract voor vier jaar werd geaccepteerd. Het aandeel daalde tot een procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag flink lager gesloten door de aanhoudende onrust over de hoge schuld in de vastgoedmarkt in China die voor verliezen zorgt op aandelenmarkten wereldwijd. Daardoor won de Amerikaanse dollar aan kracht. 

Een oktober-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 2,3 procent, ofwel 1,68 dollar, lager op 70,29 dollar op de New York Mercantile Exchange.

"De oliemarkten volgden de bredere financiële markten mee omlaag, nu beleggers risicovolle beleggingen mijden", aldus CFO Manish Raj van Velandera Energy Partners. "Er zijn op macroniveau heel veel risico's, inclusief het knappen van de vastgoedbubbel in China."

De olieprijzen werden daarnaast geraakt door een sterkere dollar, zo merkte analist Ricardo Evangelista van ActivTrades op. "De greenback is de week voortvarend begonnen en koerst op het hoogste niveau in drie weken, nu beleggers zich zorgen maken over de ontwikkelingen in China, waar Evergrande het risico op faillissement loopt."

Verder wijzen analisten op het trage herstel van de ruwe olieproductie na orkaan Ida, die op 29 augustus aan land kwam aan de kust van de Golf van Louisiana. Het Bureau of Safety and Environmental Enforcement schatte vrijdag dat 23,2 procent van de ruwe olieproductie in de Golf van Mexico nog stil ligt, wat gelijk is aan ongeveer 422.000 vaten productie per dag. Circa 34 procent van de aardgasproductie ligt ook nog stil. Nieuwe cijfers worden later vandaag verwacht. 

Het trage herstel deed de olieprijzen in de afgelopen weken nog goed, hoewel analist Carsten Fritsch van Commerzbank zag dat het herstel afgelopen week toenam. "Als de productie normaliseert op het tempo van vorige week, dan zal de uitval een stuk minder zijn dan de 30 miljoen vaten waar wij op rekenden", aldus Fritsch.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Toast en Freshworks verhogen bandbreedte uitgifteprijs beursgang

(ABM FN-Dow Jones) Toast en Freshworks hebben maandag de bandbreedte voor de uitgifteprijs van de aanstaande beursgangen aangekondigd. 

Toast, dat in 2013 werd opgericht en software ontwikkelt voor restaurants, wil 21,7 miljoen aandelen verkopen tegen een prijs van 34 tot 36 dollar per stuk. De bandbreedte lag eerder nog op 30 tot 33 dollar. Diverse bronnen stellen tegenover The Wall Street Journal dat Toast op woensdag naar de beurs wil. De waardering van Toast kan bij een beursgang oplopen tot meer dan 17 miljard dollar. 

Freshworks mikt voor zijn aanstaande beursgang op een waardering van bijna 10 miljard dollar. Het bedrijf dat automatiseringssoftware maakt, wilde aanvankelijk 28,5 miljoen stukken naar de beurs brengen voor 28 tot 32 dollar per aandeel, maar dit wordt nu 32 tot 34 dollar per stuk. Freshworks krijgt een notering aan techbeurs Nasdaq. 

Ook aandelen Freshworks zullen naar verwachting vanaf woensdag verhandelbaar zijn. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Coinbase ziet af van eigen leenproduct

(ABM FN-Dow Jones) Coinbase ziet af van de plannen om een eigen digitaal leenproduct op de markt te brengen. Dit maakte de cryptobroker maandagavond bekend. 

Daarmee zwicht Coinbase voor de kritiek die het over zich heen kreeg van de Amerikaanse toezichthouder SEC. De toezichthouder dreigde zelfs juridische stappen te nemen als de cryptobroker daadwerkelijk zijn plannen zou doorzetten. 

Coinbase zei dat het een "moeilijke beslissing" was om de plannen in de ijskast te zetten. "We blijven onze pogingen doorzetten om meer duidelijkheid te krijgen over de regelgeving voor de crypto-industrie". 

Coinbase kondigde het Lend-product in juni aan. Klanten zouden dan een zogenoemde stablecoin kunnen kopen om daar een jaarlijkse rente van 4 procent over te krijgen. De cryptobroker opende een wachtlijst, waar naar eigen zeggen "honderdduizenden" geïnteresseerden op stonden.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Europese beurzen onderuit

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe beursweek in het rood begonnen door zorgen over China. De Stoxx Europe 600 index sloot maandag 1,7 procent lager op 454,12 punten, terwijl de Duitse DAX 2,3 procent inleverde op 15.132,06 punten. De Franse CAC 40 daalde met 1,7 procent tot 6.455,81 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,8 procent lager en eindigde daarmee op 6.908,48 punten.

"De verkoopgolf als gevolg van de ontwikkelingen rond Evergrande leidde tot forse verliezen in Europa, waarbij vooral de Britse en Duitse beurs aan waarde moesten inleveren", zo merkte marktanalist Michael Hewson van CMC Markets op. De DAX en FTSE 100 koersten rond het laagste peil in twee maanden, maar sloten niet op de laagste niveaus van de dag, aldus Hewson.

Beleggers maken zich zorgen over de problemen bij de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande en een eventueel spillover effect, waardoor de economische groei in China mogelijk in het gedrang komt, aldus handelaar Marshall Gittler van BDSwiss Holding.

In Hongkong koerste het aandeel van vastgoedgigant Evergrande Group maandagochtend 17 procent lager. De projectontwikkelaar staat op omvallen en beleggers vrezen dat dit de aanzet zal zijn tot een nieuwe financiële crisis.

Evergrande kampt met een immense schuld van ongeveer 300 miljard dollar, terwijl de overheid vooralsnog niet de reikende hand lijkt te willen bieden, hoewel marktkenners wel denken dat Beijing een 'Lehman'-moment zal willen voorkomen.

Honderden financiële instellingen hebben leningen uitstaan bij de vastgoedgigant en beleggers vrezen dat deze partijen samen met Evergrande ten onder kunnen gaan.

Een terugval van de Chinese economische groei is volgens investment director Russ Mould van AJ Bell vooral slecht nieuws voor mijnbouwers. "Een terugval van de economie van China zal een significante impact hebben op de vraag naar grondstoffen, gezien het land een grootgebruiker is van vele mineralen en metalen", aldus Mould. "De situatie heeft wat weg van die in 2015, toen er zorgen waren over de hoge Chinese schulden."

Mijnbouwaandelen wereldwijd stonden maandag dan ook onder druk, ook door een daling van de ijzerertsprijzen na berichten dat China de staalproductie terugschroeft.

Andere kwesties als het nog altijd hoge aantal coronabesmettingen, de hoge inflatie, problemen in de aanvoerketen, speelden ook een rol in het sentiment, volgens Richard Hunter van Interactive Investor.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Later deze week volgt het rentebesluit van de Federal Reserve.

De euro/dollar handelde maandag op 1,1734 en olie werd 1,5 procent goedkoper op 70,90 dollar.

De dollar profiteerde volgens analist Ima Sammani van Monex Europe van zijn rol als “veilige haven” nu de markt bevreesd is voor de gevolgen van de ‘Evergrande crisis’.

Bedrijfsnieuws

Bank- en grondstoffenaandelen stonden maandag onder druk. Société Générale en Deutsche Bank verloren 6 tot 8 procent, terwijl Rio Tinto en Anglo American 2 tot 5 procent moesten prijsgeven.

Prudential sloot 8 procent lager na de bekendmaking van een emissie van 131 miljoen aandelen.

Analisten die speculeren over een opsplitsing van Unilever zetten het aandeel meer dan een procent hoger.

In Londen viel AstraZeneca op met een koerswinst van meer dan 6 procent. Nieuwe resultaten dit weekend met kankerbehandeling Enhertu worden door beleggers positief ontvangen. Het middel zou veel beter werken dat Kadcyla, dat momenteel de standaardbehandeling is.

British Airways en Iberia-eigenaar IAG steeg ruim 11 procent, nadat de Financial Times op basis van bronnen meldde dat de Amerikaanse president Joe Biden voornemens is om het inreisverbod voor Europese reizigers op te heffen. Air France-KLM won ruim 5 procent.

Deutsche Lufthansa kondigde een claimemissie ter waarde van 2,1 miljard dollar aan om het eigen vermogen te versterken en het aandeel steeg bijna 6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de indexen op Wall Street 1,5 tot 2 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Twitter schikt in zaak over misleiding van beleggers

(ABM FN-Dow Jones) Twitter heeft een schikking getroffen van 809,5 miljoen dollar in een zogenoemde class-action rechtszaak, waarin het social media-platform ervan wordt beschuldigd beleggers te hebben misleid in 2015. Dit werd maandag bekendgemaakt.

Met de schikking worden alle claims tegen Twitter over dit onderwerp afgehandeld, zonder dat het platform schuldig wordt bevonden aan onrechtmatig handelen. Twitter blijft van mening dat het juist gehandeld heeft.

De class-action zaak werd opgezet, omdat Twitter beleggers zou hebben misleid over onder meer het aantal maandelijks actieve gebruikers en hoe vaak gebruikers van het platform gebruikmaken.

Twitter betaalt het schikkingsbedrag met beschikbare contanten en boekt het bedrag in als bijzondere post bij de resultaten over het derde kwartaal.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Grondstoffenaandelen halen Brussel onderuit

(ABM FN) De Brusselse beurs werd maandag, net als de beurzen van de buurlanden, meegesleurd door de vrees voor het Evergrande-debacle in China. 

De Bel20 verloor 1,3 procent en sloot de sessie van maandag af op 4.079,04 punten, grotendeels als gevolg van zware dalingen in aandelen van Umicore, Ageas en Aperam. Grondstoffenaandelen en aandelen met een grote blootstelling aan China hadden het vandaag extra lastig.

“De financiële radar is vandaag opnieuw op het Evergrande-debacle gericht”, zei Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC. De noodlijdende vastgoedontwikkelaar zag zijn beurskoers vanochtend opnieuw 10 procent dalen naar het laagste peil in 11 jaar.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zijn beleggers bezorgd over het domino-effect dat de val van Evergrande kan hebben. 

“De vrees voor een faillissement promoveert de schuldenberg van zo’n 300 miljard dollar tot toxisch afval van de hoogste kwaliteit voor de lokale banksector”, voegde Simonts van KBC toe. “De vraag blijft open of Beijing ter hulp snelt of niet”.

Elders kijken beleggers naar de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve deze week zijn rentebesluit zal bekendmaken, maar ook het monetair beleid zal uitstippelen. 

"De Fed-vergadering deze week is de belangrijkste gebeurtenis van de week voor beleggers", meent Aslam van AvaTrade. De nadruk zal liggen op signalen die een tijdschema aangeven voor de uiteindelijke tapering, of vermindering, van het opkoopprogramma van obligaties door de Amerikaanse centrale bank, aldus de analist. 

Aslam verwacht echter geen aankondiging vóór de bijeenkomst in november. Beleggers kunnen zich daarom volgens hem beter concentreren op het zoeken naar aanwijzingen over hoe snel de Fed waarschijnlijk zal beginnen met tapering. 

De grootste uitdaging voor Fed-voorzitter Jerome Powell zal zijn om beleggers ervan te overtuigen dat het begin van het terugtrekken van de stimulus geen toekomstige renteverhoging impliceert, voegde Aslam verder toe. 

Powell zal waarschijnlijk ook pleiten voor een sterke economische groei in 2022, denkt de analist van AvaTrade.

Bernard Keppenne, hoofdeconoom van CBC Bank, wees ook op de oproep van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen aan het Congres om het federale schuldplafond te verhogen. Yellen zegt dat een schuldenverzuim een historische financiële crisis zou veroorzaken, aldus de econoom. "In het geval van een wanbetaling zou de kwestie [van tapering] totaal irrelevant worden", waarschuwt de econoom. 

De euro/dollar handelde op 1,1734.

De olie stond ook onder druk. Een vat Brent ruwe olie verliest 1,5 procent op 74,48 dollar.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex waren er maar een paar stijgers te bespeuren. UCB nam de leiding met een koerswinst van 2,3 procent. 

Cofinimmo steeg 0,3 procent. De zorgvastgoeduitbater zal 3 nieuwe woonzorgcentra bouwen in Spanje, wat gepaard gaat men een investering van 34 miljoen euro. Cofinimmo laat weten dat het brutohuurrendement in lijn ligt met de actuele marktvoorwaarden zonder daarbij verdere financiële details te verstrekken.

Aperam en Ageas noteerden onderaan de Bel20 met dalingen van respectievelijk 6,3 en 4,8 procent. Umicore verloor ook 2,9 procent. 

Op de tweede lijn waren de stijgers ook beperkt. Lotus steeg 0,9 procent, Recticel 0,4 procent en Kinepolis 2,1 procent. Intervest won ook 0,2 procent.

Bekaert daarentegen leverde 3,7 procent in. 

Bij de kleinere aandelen wist Sequana 1,6 procent bij te schrijven. Nyxoah gaf 4,9 procent prijs. 

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten noteerde ook de Amerikaanse indexen aanzienlijk lager. De S&P500 verloor zo 1,8 procent, en de Nasdaq 2,1 procent. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

VS wil inreisverbod Europese burgers opheffen - media

(ABM FN) Washington heeft een overeenkomst bereikt met Brussel over het opheffen van het inreisverbod voor gevaccineerde Europese burgers. Dit meldde drie bronnen binnen de EU maandag tegenover Politico.

De officiële bekendmaking van het nieuws zou vandaag al kunnen volgen en zal gelden voor burgers uit het Schengengebied, maar ook uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Wel kan het nog weken duren voordat het verbod daadwerkelijk wordt opgeheven, omdat nog moet worden gekeken naar de voorwaarden waaronder dit gebeurt.

Het inreisverbod is sinds maart 2020 actief en werd door president Joe Biden in januari van dit jaar verlengd.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: analisten verwachten omzetgroei voor UCB

(ABM FN) UCB heeft in 2021 de omzet op jaarbasis zien stijgen. Dit bleek maandag uit de analistenconsensus die in opdracht van de Brusselse farmaceut werd samengesteld.

Voor het lopende boekjaar rekenen analisten op een omzet van 5,6 miljard euro. In 2020 bedroegen de verkopen 5,3 miljard.

De consensus mikt verder op een aangepaste EBIT van 1,2 miljard euro, en een aangepaste EBITDA 1,6 miljard. Dit was een jaar eerder respectievelijk 1,1 en 1,4 miljard euro.

Verder verwachten de analisten die aan de consensus bijdroegen een kernwinst per aandeel UCB van 5,95 euro, tegenover 5,36 euro een jaar eerder. 

Zelf rekent UCB op een omzet tussen de 5,45 en 5,65 miljard euro. De aangepaste EBITDA zal 27 tot 28 procent van de omzet vertegenwoordigen, terwijl de kernwinst per aandeel tussen 5,60 en 6,10 euro zal uitkomen. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Huizenbouwers VS hebben iets meer vertrouwen

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in september licht gestegen. Dit bleek maandag uit data van de National Association of Home Builders.

De NAHB-huizenindex kwam voor september uit op 76, na een niveau van 75 in augustus en 80 in juli. 

Indien de index boven de 50 noteert, dan beschouwen huizenbouwers de verkoopomstandigheden als positief. In april 2020, op het dieptepunt van de coronacrisis, daalde de index nog naar 30, de laagste stand sinds juni 2012.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Proximus en BESIX partners in slimme gebouwen

(ABM FN) Proximus, BESIX en i.Leco hebben samen Aug∙e, een specialist in slimme gebouwen en energietransitie, opgericht. Dit kondigden de drie bedrijven maandagmiddag aan zonder financiële details te vermelden.

Allereerst was er een kapitaalinbreng en de verwerving van participaties door BESIX en Proximus in i.Leco. 

Daarnaast wezen de betrokken partijen op een verregaande integratie van de bestaande technische en technologische expertise van de drie ondernemingen. 

Uiteindelijk zal het huidige i.Leco-platform “op natuurlijke wijze” in Aug∙e worden opgenomen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Fors lagere opening Wall Street op til

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een fors lagere opening tegemoet, door de aanhoudende onrust over de hoge schuld in de vastgoedmarkt in China die voor verliezen zorgt op aandelenmarkten wereldwijd.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren circa een half uur voor de openingsbel tot 1,8 procent in het rood.

De brede terugval hangt samen met vastgoedontwikkelaar China Evergrande Group. De vraag is hoe dit afloopt. Sommige marktkenners geloven dat Beijing de vastgoedreus failliet zal laten gaan en verliezen voor aandeelhouders en obligatiehouders zal toestaan. De schuld van het bedrijf is de grootste van alle publiek verhandelde vastgoedbeheerders en -ontwikkelaars wereldwijd.

Evergrande zag de koers maandag 11 procent dalen in Hongkong. Het bedrijf meldde op 13 september dat het in ongekende problemen zat. De Hang Seng index in Hongkong verloor vandaag 3,3 procent.

De aandelenmarkten in China zelf waren gesloten voor een feestdag.

"Iedereen kijkt naar Evergrande en vraagt zich af, of de tijd is gekomen voor een groot faillissement, met de kans op besmetting naar de bredere vastgoedsector", zei Edward Park van Brooks MacDonald.  "Het risico is nu acuut, in plaats van theoretisch zoals de afgelopen paar jaar."

Toch gelooft Frank Benzimra van Société Générale niet dat Evergrande een 'Lehman moment' wordt. "Een waarschijnlijker scenario is dat je enige groeivertraging in China zult zien vanwege de impact op de vastgoedsector", zei hij.
 
Woensdag komt de Federal Reserve met zijn rentebesluit, dat waarschijnlijk de weg zal plaveien voor een vermindering van de stimulering later dit jaar.

De olieprijs daalde. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 2,2 procent  tot 70,30 dollar. Brent-olie werd ook bijna 2 procent goedkoper.

De aardgasprijs in de Verenigde Staten is juist sterk gestegen, terwijl de winter nog maanden verwijderd is. De prijs voor aardgas is in zes maanden tijd bijna verdubbeld, wat leidt tot zorgen over tekorten in de winter.

De euro/dollar noteerde op 1,1710. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1731 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van makers van elektrische auto's in China, waaronder Nio, Xpeng, Li Auto en Tesla, stonden onder druk nadat Li Auto waarschuwde dat het minder auto's verwacht te af te leveren in het derde kwartaal. Ook de onrust over vastgoedreus China Evergrande droeg bij aan de daling.
 
De coronatest van Sorrento Therapeutics heeft positieve resultaten getoond in een onafhankelijke studie uitgevoerd door het Mexicaanse INMEGEN instituut. Volgens Sorrento levert COVISTIX betere resultaten dan de breed gebruikte Panbio snelle antigeentesten.

Het Britse AstraZeneca boekte maandag winst na resultaten van een nieuw potentieel medicijn tegen borstkanker, die als een doorbraak worden geafficheerd. Het risico op overlijden of progressie van de ziekte zou met 72 procent dalen door het medicijn.

Het coronavaccin van Pfizer en zijn Duitse ontwikkelingspartner BioNTech lijkt effectief en veilig voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Dit meldde de Amerikaanse farmareus maandag op basis van positieve resultaten van een gecombineerde Fase 2/3 studie met het vaccin.

Een adviespanel van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA adviseert een 'booster' injectie met het coronavirus van Pfizer en BioNTech alleen voor mensen van 65 jaar en ouder, niet voor de bredere bevolking.

Plug Power wil de grootste groene waterstoffabriek aan de Amerikaanse westkust laten bouwen. Dit maakte de waterstofspecialist maandag bekend.

Een staking bij Mondelez, de fabrikant van onder andere Oreo kookjes, is na weken tot een einde gekomen, nadat een nieuw contract voor vier jaar werd geaccepteerd.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,9 procent tot 4.432,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 34.584,22 punten en de Nasdaq noteerde 0,9 procent lager op 15.043,97 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Goede resultaten voor coronatest Sorrento

(ABM FN) De coronatest van Sorrento Therapeutics heeft positieve resultaten getoond in onafhankelijke studie uitgevoerd door het Mexicaanse INMEGEN instituut. Dit kondigde de Amerikaanse farmaceut zondagavond aan. 

Volgens Sorrento levert COVISTIX betere resultaten dan de breed gebruikte Panbio snelle antigentesten. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Beursupdate: Brussel diep in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandagmiddag verder in het rood gegaan. In het begin van de namiddag daalde de Bel20 1,7 procent naar 4.062,72 punten. 

In de hoofdindex waren er maar een paar stijgers te bespeuren. UCB nam de leiding met een koerswinst van 1,4 procent. 

Cofinimmo steeg 0,2 procent. De zorgvastgoeduitbater zal 3 nieuwe woonzorgcentra bouwen in Spanje, wat gepaard gaat men een investering van 34 miljoen euro. Cofinimmo laat weten dat het brutohuurrendement in lijn ligt met de actuele marktvoorwaarden zonder daarbij verdere financiële details te verstrekken.

Aperam en Ageas noteerden onderaan de Bel20 met dalingen van respectievelijk 4,2 en 6,9 procent. Grondstoffenaandelen en aandelen met veel blootstelling aan China hebben het vandaag extra lastig.

Op de tweede lijn was er zelfs geen aandeel in het groen te ontdekken. Orange Belgium wist het verlies tot 0,1 procent te beperken. 

Unifiedpost daarentegen leverde 4,4 procent in. 

Bij de kleinere aandelen wist Resilux 1,7 procent bij te schrijven. Van de Velde gaf 2,7 procent prijs. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Beursblik: geen taperaankondiging maar dot plot belangrijk in rentebesluit Fed

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal bij zijn rentebesluit deze week niet aankondigen dat het begint met het afbouwen van zijn maandelijkse obligatie-opkopen, maar de nieuwe dot plot met een consensus van mogelijke renteverhogingen wordt wel interessant. Dit zeggen marktkenners tegen ABM Financial News voorafgaand aan het besluit, dat woensdagavond bekend wordt gemaakt.

De federal funds rate zal hoogstwaarschijnlijk blijven staan op 0,00 tot 0,25 procent. Het discontotarief wordt naar verwachting gehandhaafd op 0,25 procent.

Nu koopt de Fed nog maandelijks in totaal voor 120 miljard dollar aan Treasury's en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de Verenigde Staten te ondersteunen.

De belangrijkste vraag is wanneer de centrale bank daarmee gaat stoppen. Lang rekenden de markten erop dat de Fed in september zou aankondigen dat men de opkopen gaat afbouwen, het zogenoemde 'taperen'. Maar een vrij dovish toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens Jackson Hole en een zwak Amerikaans banenrapport in augustus hebben die verwachting inmiddels flink getemperd.

Economen van UniCredit voorspellen toch een vrij hawkish Fed bij het rentebesluit van woensdag, maar details over taperen, zoals het tempo waarin de centrale bank zijn opkopen zal afbouwen, volgen "vrijwel zeker" pas bij het rentebesluit in november.

Analist Georgette Boele van ABN AMRO denkt ook dat de Fed nog tot november wacht met de aankondiging van tapering en dan in december daar echt mee van start gaat.

Toch renteverhoging in 2022?

Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe zijn het daarom vooral de economische vooruitzichten van de Fed en de nieuwe dot plot die woensdag interessant zullen zijn, nu een taperaankondiging nog even in de ijskast blijft.

"De dot plot zou een consensus kunnen opleveren van een eerste renteverhoging in 2022 en geeft bovendien een eerste inzicht in de renteverwachting voor 2024", aldus Sammani. Zij wijst erop dat slechts twee leden van het beleidscomité van de Fed hun opvattingen over een renteverhoging moeten aanpassen om tot een gemiddelde consensus te komen van een renteverhoging van 25 basispunten in 2022. Dat zou de dollar een steuntje in de rug kunnen geven, aldus Sammani.

Bij de vorige dot plot in juni voorspelden de beleidsmakers van de Fed twee renteverhogingen in 2023 en geen in 2022.

"Wij denken dat de dot plot voor eind 2022 één renteverhoging laat zien, waar dat er eerder geen waren", aldus economen van JPMorgan. De huidige marktverwachting lijkt hier inmiddels in mee te gaan.

Analist Boele van ABN AMRO denkt echter dat de Fed voldoende ruimte wil hebben tussen tapering en de eerste renteverhoging. Daarom gaat de analist zelf uit van een eerste renteverhoging door de Fed tegen het einde van 2023.

Wat de voorspellingen voor 2024 interessant maakt, is dat de markten hiermee meer inzicht krijgen in hoe groot de rentesprong in de komende jaren mogelijk zal zijn, volgens Sammani van Monex Europe.

Inflatie zwakt iets af

De oplopende inflatie in de Verenigde Staten en elders in de wereld speelt een belangrijke rol in de besluitvorming van de Fed, hoewel voorzitter Powell voortdurend benadrukt dat de hoge inflatie tijdelijk is. In augustus kwam de inflatie op jaarbasis uit op 5,3 procent, en daarmee conform de verwachting, en stond de kerninflatie op 4,0 procent. In beide gevallen was ten opzichte van juli sprake van een lichte afname.

In juni rekende de Fed voor 2021 op een inflatie van 3,4 procent en voor 2022 en 2023 op respectievelijk 2,1 en 2,2 procent.

De economische groei voor dit jaar werd op dat moment geraamd op 7 procent en voor 2022 op 3,3 procent.

Het rentebesluit van de Fed wordt woensdagavond om 20:00 uur bekendgemaakt, met daarbij nieuwe economische ramingen en de dot plot. Vanaf 20:30 uur geeft voorzitter Jerome Powell een toelichting.

De euro/dollar noteert maandag licht lager op 1,1707.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Plug Power investeert in grote groene waterstoffabriek

(ABM FN-Dow Jones) Plug Power wil de grootste groene waterstoffabriek aan de Amerikaanse westkust laten bouwen. Dit maakte de waterstofspecialist maandag bekend. 

De faciliteit zal 30 ton vloeibare groene waterstof per dag gaan produceren, aldus Plug Power. Deze waterstof zal langs de hele Amerikaanse westkust afgeleverd worden. 

De fabriek zal naar verwachting begin 2024 klaar zijn en moet qua prijzen kunnen concurreren met die van diesel.

Hoe groot de investering is, meldde Plug Power niet.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

OVHcloud wil 400 miljoen ophalen met beursgang

(ABM FN-Dow Jones) OVHcloud wil met een beursgang in Parijs 400 miljoen euro ophalen. Dit liet het Franse cloudbedrijf maandag weten, nadat de aanvraag door de Franse toezichthouder AMF goedgekeurd werd. 

De Europese cloudprovider zal bij de beursgang zowel nieuwe als bestaande aandelen verkopen, maar de familie Klaba zal wel hoofdaandeelhouder blijven. 

Het prospectus moet nog wel door AMF goedgekeurd worden. 

Met de opbrengsten van de beursgang wil het techbedrijf zijn positie als Europese cloudprovider versterken en de expansie in Noord-Amerika en Azië voortzetten.

In 2020 boekte OVHcloud een EBITDA-marge van bijna 42 procent met een jaarlijkse omzetgroei van gemiddeld meer dan 20 procent in de laatste tien jaar.

Voor 2021 rekent de cloudprovider op een omzet tussen 655 en 665 miljoen euro, met een aangepaste EBITDA-marge van 38 tot 40 procent. 

Tegen 2025 beoogt OVHcloud een autonome jaarlijkse omzetgroei richting 25 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Meer Noors aardgas naar Europese markt

(ABM FN-Dow Jones) Equinor en zijn partners hebben toestemming gekregen om de export van twee offshore aardgasvelden voor de kust van Noorwegen te verhogen met 2 miljard kubieke meter voor het komende jaar om de krappe Europese markt te bevoorraden. Dat maakte het Noorse olie- en gasbedrijf maandag bekend.

De productievergunningen voor de velden Oseberg en Troll zijn beide verhoogd met 1 miljard kubieke meter voor het aardgasjaar dat op 1 oktober start.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Coronavaccin Pfizer effectief en veilig bij jonge kinderen

(ABM FN-Dow Jones) Het coronavaccin van Pfizer en zijn Duitse ontwikkelingspartner BioNTech lijkt effectief en veilig voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Dit meldde de Amerikaanse farmareus maandag op basis van positieve resultaten van een gecombineerde Fase 2/3 studie met het vaccin.

Volgens Pfizer en BioNTech produceert het vaccin in de leeftijdscategorie een "robuuste" respons om het coronavirus te neutraliseren. De deelnemers kregen met een tussenpoos van 21 dagen twee doses van het vaccin. Deze doses zijn lager dan die wordt toegediend bij mensen vanaf 12 jaar.

De twee bedrijven zullen de data spoedig indienen bij de Amerikaanse FDA, het Europees Geneesmiddelenbureau en andere toezichthouders. Later dit jaar worden onderzoeksresultaten bekendgemaakt van een studie met het vaccin bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen onder druk

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe beursweek pessimistisch begonnen door zorgen over China. Rond het middaguur noteert de Stoxx Europe 600 index 1,9 procent lager, verliest de Duitse DAX 2,2 procent, levert de Franse CAC 40 2,1 procent in en gaat de Britse FTSE 100 1,6 procent lager.

Beleggers maken zich zorgen over de problemen bij de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande en een eventueel spillover effect, waardoor de economische groei in China mogelijk in het gedrang komt, aldus handelaar Marshall Gittler van BDSwiss Holding.

In Hongkong koerste het aandeel van vastgoedgigant Evergrande Group maandagochtend 17 procent lager. De projectontwikkelaar staat op omvallen en beleggers vrezen dat dit de aanzet zal zijn tot een nieuwe financiële crisis.

Evergrande kampt met een immense schuld van ongeveer 300 miljard dollar, terwijl de overheid vooralsnog niet de reikende hand lijkt te willen bieden, hoewel marktkenners wel denken dat Beijing een 'Lehman'-moment zal willen voorkomen.

Honderden financiële instellingen hebben leningen uitstaan bij de vastgoedgigant en beleggers vrezen dat deze partijen samen met Evergrande ten onder kunnen gaan.

Andere kwesties als het nog altijd hoge aantal coronabesmettingen, de hoge inflatie, problemen in de aanvoerketen en de stijgingen van de grondstofprijzen, spelen ook een rol in het sentiment, volgens Richard Hunter van Interactive Investor.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig. Later deze week volgt het rentebesluit van de Federal Reserve.

De euro/dollar handelt maandag op 1,1711 en olie wordt bijna 2 procent goedkoper op 70,75 dollar.

De dollar profiteert volgens analist Ima Sammani van Monex Europe van zijn rol als “veilige haven” nu de markt bevreesd is voor de gevolgen van de ‘Evergrande crisis’.

Bedrijfsnieuws

Bank- en grondstoffenaandelen staan maandag onder druk. Deutsche Bank en Société Générale verliezen 5 tot 6 procent, terwijl Rio Tinto en Anglo American 6 tot 8 procent moeten prijsgeven.

Prudential staat 7 procent lager na de bekendmaking van een emissie van 131 miljoen aandelen.

Deutsche Lufthansa kondigde een claimemissie ter waarde van 2,1 miljard dollar aan om het eigen vermogen te versterken en het aandeel steeg zo'n 2 procent.

Analisten die speculeren over een opsplitsing van Unilever zetten het aandeel licht hoger.

In Londen valt AstraZeneca op met een koerswinst van 3,0 procent. Nieuwe resultaten dit weekend met kankerbehandeling Enhertu worden door beleggers positief ontvangen. Het middel zou veel beter werken dat Kadcyla, dat momenteel de standaardbehandeling is. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een lagere opening voor Wall Street. Rond lunchtijd daalden de futures op de S&P 500, Dow Jones index en Nasdaq ruim een procent.

Vrijdag sloten de drie indexen ook al lager. De Dow leverde 0,5 procent in bij een slot van 34.584,88 punten, terwijl de S&P en Nasdaq beide 0,9 procent verloren op respectievelijk 4.432,99 en 15.043,97 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Nextensa nieuwe naam fusiebedrijf Leasinvest en Extensa

(ABM FN) Het fusiebedrijf van Leasinvest Real Estate en Extensa zal in de toekomst verder gaan onder de naam Nextensa. Dat maakt de groep maandagmiddag bekend in een persbericht.

Eerder dit jaar besliste de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren om de twee vastgoedspelers, die het sinds de jaren 1990 in haar portefeuille heeft, samen te zullen voegen. De investeringsportefeuille groeit daardoor tot circa 280 miljoen euro.

Ackermans & van Haaren zal de grootste aandeelhouder worden van de nieuwe onderneming.

Het aandeel Leasinvest daalde tot 69,50 euro per aandeel. Een koersniveau wat dichtbij het laagste punt in de afgelopen jaren ligt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door stefan willems

Beursupdate: Bel20 buigt onder Chinese zorgen

(ABM FN) De Brusselse beurs krijgt maandagochtend een klap in het gezicht. Richting de klok van 11 uur verliest de Bel20 maar liefst 1,3 procent op 4.081,55 punten. 

“De financiële radar is vandaag opnieuw op het Evergrandedebacle gericht”, zegt Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC. De noodlijdende vastgoedontwikkelaar ziet zijn beurskoers opnieuw 15 procent dalen naar het laagste peil in 11 jaar.

Analisten waarschuwen voor een ‘cross default’ situatie, waarbij het niet nakomen van een betalingsverplichting door één partij, leidt tot een keten van betalingsachterstanden waardoor een vertrouwenscrisis ontstaat. Een dergelijke situatie lag aan de basis van de kredietcrisis.

“De vrees voor een faillissement promoveert de schuldenberg van zo’n 300 miljard dollar tot toxisch afval van de hoogste kwaliteit voor de lokale banksector”, gaat Simonts verder. “De vraag blijft open of Peking ter hulp snelt of niet”.

Ook de Chinese yuan staat onder druk. De munt koerst op zijn laagste peil in drie weken.

Daarnaast begint het op te vallen dat overheidsobligaties steeds minder bescherming bieden in periodes van risico-aversie. Zo gingen vrijdag zowel de aandelenmarkten als de obligatiemarkten in de VS samen kopje onder.

“Overduidelijk heerst er wat spanning. En dus is het alweer erg uitkijken naar de vergadering van de Fed die deze week dinsdag en woensdag plaatsvindt. Met 'tapering' als centraal woord kijken we uit naar de speech die voorzitter Powell nadien zal geven”, aldus Simonts.

De macro-economische agenda is vandaag mager. Wel bleek al dat de Duitse producentenprijzen in augustus hard gestegen zijn. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met maar liefst 12,0 procent op. In juli stegen de prijzen ook al met 10,4 procent. De afgelopen maanden worden de prijsstijgingen steeds groter.

De euro/dollar wordt op 1,1710 verhandeld. De prijs voor een vat Brent-olie daalt met 1,8 procent.

Stijgers en dalers

Maar liefst 18 van de 20 aandelen in de Bel20 noteren in het rood.

In de hoofdindex trok UCB de kop met een koersstijging van 0,9 procent. Ook Colruyt kan zijn reputatie van veilige haven waar maken met een stijging van 0,1 procent in een rode markt.

Vooral aandelen met een Chinese blootstelling verliezen. Ageas daalt 2,9 procent, terwijl ook grondstoffenaandelen zoals Aperam en Umicore 4,5 en 2,6 procent verliezen. Dit nadat China dit weekend aangaf de grondstoffenprijzen te willen stabiliseren. Vermoedelijk zal China een deel van zijn strategische reserves vrijgeven.

Cofinimmo verloor ook 0,2 procent. De zorgvastgoeduitbater zal 3 nieuwe woonzorgcentra bouwen in Spanje wat gepaard gaat men een investering van 34 miljoen euro. Cofinimmo laat weten dat het brutohuurrendement in lijn ligt met de actuele marktvoorwaarden zonder daarbij verdere financiële details te verstrekken.

Op de tweede lijn noteren alle aandelen in het rood. De rode lantaarn is voor Bekaert en Barco met verliezen van 2,7 procent. 

Bij de kleinere aandelen steeg Resilux 2,0 procent. Celyad  daalde 2,8 procent. 

Ook Asit verliest vandaag een stevige 7,8 procent, terwijl de beursnieuwkomer Azelis 3,1 procent moet prijsgeven op 27,12 euro per aandeel. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door stefan willems

Beursupdate: Brussel opent diep in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandag de handelweek duidelijk lager van start gegaan. Kort na de beursbel noteerde de Bel20 1,2 procent lager op 4.083,67 punten. 

In de hoofdindex trok UCB als enige aandeel de kop met een koersstijging van 0,5 procent. Er waren voor de rest nauwelijks tot geen stijgers te vinden in de hoofdindex.

Vooral aandelen met een Chinese blootstelling verliezen. Ageas daalt 2,6 procent, terwijl ook grondstoffenaandelen zoals Aperam en Umicore 3,4 en 1,9 procent verliezen. Dit nadat China dit weekend aangaf de grondstoffenprijzen te willen stabiliseren.

Cofinimmo verloor ook 0,8 procent. De zorgvastgoeduitbater zal 3 nieuwe woonzorgcentra bouwen in Spanje.

Op de tweede lijn won Kinepolis 0,2 procent, terwijl D'Ieteren 2,8 procent inleverde. 

Bij de kleinere aandelen steeg Resilux 2,8 procent. Acacia Pharma daalde 2,8 procent. 

Ook Asit verliest vandaag een stevige 9,6 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door stefan willems

Duitse producentenprijzen stijgen in augustus met 12 procent

(ABM FN) De producentenprijzen in Duitsland zijn in augustus hard gestegen. Dit bleek maandag uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.

Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met maar liefst 12,0 procent op. In juli stegen de prijzen ook al met 10,4 procent. De afgelopen maanden worden de prijsstijgingen steeds groter. In januari steeg het prijspeil nog met slechts 0,9 procent.

Op maandbasis was er in augustus sprake van een prijsstijging van 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door stefan willems

Bel20 lager van start door financiële onrust in Hongkong

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere start tegemoet, nadat de beurzen in Hongkong en Sydney vanochtend flink terrein prijs moeten geven. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een verlies van meer dan een half procent.

De Brusselse beurs moest vrijdag na een volatiele week opnieuw wat terrein prijs geven, al bleven de verliezen beperkt. De Bel20 verloor 0,4 procent op 4.133,21 punten. De voorafgaande week sloot de index nog af op 4.178,00 punten. 

"De beurzen zijn zigzaggend de week doorgekomen", aldus analisten van IG.

In Azië houden de beurzen van onder meer Japan, Shanghai en Seoel vandaag de deuren gesloten vanwege een feestdag. Hongkong en Sydney zijn wel open en zij noteren scherp lager. 

In Hongkong koerst het aandeel van vastgoedgigant Evergrande Group vanochtend 14 procent lager. De projectontwikkelaar staat op omvallen en beleggers vrezen dat dit de aanzet zal zijn tot een nieuwe financiële crisis. 

Evergrande kampt met een immense schuld van ongeveer 300 miljard dollar, terwijl de overheid vooralsnog niet de reikende hand lijkt te willen bieden. Het concern heeft circa 200.000 mensen in dienst en indirect werken er bijna 4 miljoen voor het bedrijf. 

Honderden financiële instellingen hebben leningen uitstaan bij de vastgoedgigant en beleggers vrezen dat deze partijen samen met Evergrande ten onder kunnen gaan. De grote beursgenoteerde verzekeraars AIA en Ping AN Insurance noteren vanochtend respectievelijk 6 en 8 procent lager. 

Analisten waarschuwen voor een ‘cross default’ situatie, waarbij het niet nakomen van een betalingsverplichting door één partij, leidt tot een keten van betalingsachterstanden waardoor een vertrouwenscrisis ontstaat. Een dergelijke situatie lag aan de basis van de kredietcrisis.

Ondanks de radiostilte van president Xi Jinping voorziet persbureau Bloomberg na een rondgang bij analisten en beleggers dat de Chinese autoriteiten wel zullen ingrijpen. 

"Beijing is niet in de stemming voor een Lehman-moment. In plaats van een chaotische ineenstorting met veel faillissementen, zullen de autoriteiten vermoedelijk  een herstructurering doorvoeren van Evergrande's schulden [...] waardoor het systeemrisico tot een minimum wordt beperkt", aldus Bloomberg.

De Hang Seng index in Hongkong noteert vanochtend 3,4 procent lager. Ook de Australische beurs staat met een verlies van 2 procent flink onder druk. In Sydney zijn het vooral grondstof gerelateerde aandelen die op de koersvorming wegen. De mijnbouwgiganten Rio Tinto en BHP verliezen 4 tot 5 procent. 

De Amerikaanse olie-future noteert vanochtend in Azië krap 1 procent lager. Vrijdagavond in New York  gaf de future ook al krap 1 procent prijs op 72,61 dollar pet vat. Op weekbasis stond er echter een stijging van 3,2 procent op de borden en het zwarte goud noteert kort onder het hoogste niveau van de afgelopen jaren. 

Op Wall Street namem beleggers vrijdagavond gas terug. De index van de ongeveer 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, koerste 0,9 procent lager. 

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Deze week zal de aandacht vooral gespitst zijn op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag. De markt is vooral benieuwd of de Fed al een aankondiging voor tapering doet, of nog geduld heeft om dit uit te stellen tot een rentevergadering later dit jaar.

Verder zal de markt aandacht hebben voor de dot plot van de Fed. De markt houdt volgens ABN AMRO rekening met een eerste renteverhoging aan het begin van 2023, maar de bank zelf voorziet dat de Fed voldoende ruimte wil hebben tussen tapering en de eerste renteverhoging, en denkt dat de centrale bank pas tegen het einde van 2023 de rente zal verhogen.

Bedrijfsnieuws

Cofinimmo zal drie nieuwe woonzorgcentra bouwen in Spanje. Het gaat om een investering van 34 miljoen euro, waarbij alle sites zijn voorverhuurd aan de Spaanse groep Amavir.  

De omzet van de Belgische bodemonderzoeker ABO-groep steeg van 23,9 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2020 naar 31,1 miljoen euro in de eerste 6 maanden van 2021. De operationele winst kon echter niet volgen en daalde van 1,6 miljoen euro naar 1,2 miljoen euro. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,9 procent tot 4.432,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 34.584,22 punten en de Nasdaq noteerde 0,9 procent lager op 15.043,97 punten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Lufthansa wil grote claimemissie doen

(ABM FN-Dow Jones) Deutsche Lufthansa wil 2,14 miljard euro ophalen met een aandelenuitgifte om zijn eigen vermogen te versterken en ontvangen steungelden terug te kunnen betalen.

Vanaf woensdag zullen 6 miljoen nieuwe aandelen worden aangeboden aan de huidige aandeelhouders, waardoor het aantal uitstaande aandelen verdubbelt.

De nieuwe aandelen kosten 3,58 euro per stuk. Het aandeel Lufthansa sloot vrijdag op 8,21 euro.

Een syndicaat van banken heeft de claimemissie volledig onderschreven.

De bruto opbrengst zal worden gebruikt om 1,5 miljard euro terug te betalen aan het Duitse fonds voor economische stabilisering, kondigde het bedrijf aan. Eind dit jaar wil Lufthansa nog eens 1 miljard euro terugbetalen.

Het stabiliseringsfonds werd door de Duitse regering opgericht om bedrijven te helpen tijdens de coronacrisis. Het fonds kocht voor 300 miljoen euro een belang van 20 procent in Lufthansa, maar heeft sindsdien een deel van dit belang verkocht, gezien het succes van de stappen die de luchtvaartmaatschappij heeft gezet om de crisis aan te pakken.

Als het fonds deelneemt aan de kapitaalverhoging, dan heeft het beloofd om die aandelen niet te verkopen binnen zes maanden na afronding van de kapitaalronde, maar wel binnen 24 maanden daarna, zei Lufthansa.

Een aantal fondsen van investeerder Blackrock zullen inschrijven op 300 miljoen euro aan aandelen. Ook de bestuurders van Lufthansa doen mee aan de claimemissie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Cofinimmo bouwt drie nieuwe woonzorgcentra in Spanje

(ABM FN) Cofinimmo zal drie nieuwe woonzorgcentra’s bouwen in Spanje. Dat laat de zorgvastgoedinvesteerder maandagochtend weten in een persbericht.

Het gaat om een investering van 34 miljoen euro, waarbij alle sites zijn voorverhuurd aan de Spaanse groep Amavir.

Na afronding van de werkzaamheden zullen de sites samen een oppervlakte van ongeveer 19.900 vierkanten meter omvatten en 437 bedden aanbieden.

Voor elke locatie werd voor 25 jaar een dubbel netto huurovereenkomst onderhandeld, waarbij Cofinimmo hoofdzakelijk instaat voor de onderhoudskosten van het dak en de structuur van het gebouw. De huurgelden zullen geïndexeerd worden volgens de Spaanse consumentenprijsindex.

Cofinimmo laat weten dat het brutohuurrendement in lijn ligt met de actuele marktvoorwaarden zonder daarbij verdere financiële details te verstrekken.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door stefan willems

Europese beurzen openen flink in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. In Hongkong gaat de beurs vanochtend stevig in het rood vanwege zorgen over de noodlijdende Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group. 

Daarbij zijn beleggers ook nog een terughoudend in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdagavond.

IG voorziet een openingsverlies van 85 punten voor de Duitse DAX, een min van 42 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 26 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De Europese aandelenmarkten zetten vrijdag in eerste instantie de opwaartse trend van donderdag voort, maar kwamen in de loop van de handelsdag toch onder druk te staan.

De aandelenmarkten bewegen al de hele maand grillig, waarbij beleggers zich zorgen maken over het monetair beleid van centrale banken, de inflatie en de economische groeivooruitzichten.

"Het wordt steeds duidelijker dat er momenteel weinig richting is voor aandelenmarkten", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Beleggers zijn steeds vaker op zoek naar een verhaal, of het nu positief of negatief is, om de volgende stap te zetten en komen met lege handen thuis", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus sterk zijn gestegen. De inflatie bedroeg in augustus 3,0 procent.

De Britse detailhandelsverkopen zijn in augustus op maandbasis onverwacht gedaald met 0,9 procent. Op jaarbasis lagen de verkopen wel 4,6 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Cazenove vindt Royal Dutch Shell het meest aantrekkelijke Europese olie-aandeel, zo bleek vrijdag uit een rapport van de Amerikaanse zakenbank. "De waardering is te laag om te negeren", vinden de analisten. Er lonkt een opwaarts potentieel van meer dan 40 procent. JPMorgan heeft een Overwogen advies op Shell. Ook BP heeft een Overwogen advies en voor ENI en Repsol verhoogde de bank het advies vrijdag naar Overwogen. TotalEnergies werd juist van de kooplijst gehaald en Equinor werd zelfs op de verkooplijst geplaatst. Shell daalde circa 1,0 procent, terwijl BP circa 0,7 procent lager noteerde en ENI 0,5 procent verloor. Repsol noteerde circa 0,9 procent lager en TotalEnergies daalde 1,0 procent.

Novartis heeft positieve resultaten geboekt met een Fase 3 studie met prostaatkankerbehandeling 177Lu-PSMA-617. Het aandeel verloor desondanks 0,5 procent.

BNP Paribas Fortis heeft 2,2 miljoen aandelen in Euronext verkocht tegen een prijs van 101,00 euro per aandeel, zo schreef persbureau Reuters vrijdagochtend. Euronext leverde 2,0 procent.

In Frankfurt ging Continental aan kop met een koerswinst van ruim 1,0 procent, Siemens Energy steeg 0,8 procent, terwijl BASF ruim 3 procent daalde en Deutsche Post 2,5 procent verloor.

BASF heeft de handen ineen geslagen met het Chinese Contemporary Amperex Technology, één van de grootste batterijproducenten ter wereld, voor de ontwikkeling van een duurzame waardeketen voor batterijen.

In Parijs steeg Alsom ruim 2,5 procent en Kering steeg ruim 1,5 procent, terwijl ArcelorMittal met een verlies van ruim 4,0 procent onderaan bungelde.

In Londen gingen de mijnbouwers weer omlaag. Zo verloor Anglo American ruim 7,5 procent en BHP bijna 5,0 procent. UBS kwam met verschillende taxatieverlagingen voor de sector en plaatste Anglo American op de verkooplijst.

Euro STOXX 50          4.130,84 (-0,9%)
STOXX Europe 600       461,84 (-0,9%)
DAX                    15.490,17 (-1,0%)
CAC 40                 6.570,19 (-0,8%)
FTSE 100               6.963,64 (-0,9%)
SMI                    11.935,53 (-0,8%)
AEX                    789,49 (-1,1%)
BEL 20                 4.133,21 (-0,4%)
FTSE MIB               25.709,56 (-1,0%)
IBEX 35                8.760,90 (+0,3%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag ook stevig in de min.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De koersen kelderden deze week, waarbij beleggers worstelden met gemengde economische data uit de VS en China en de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus.

Data lieten deze week eerste tekenen zien van een afnemende inflatie, een onverwachte stijging van de detailhandelsverkopen, maar ook een lichte stijging van het aantal eerste steunaanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

"Wat deze week ons vertelt, is dat er in de nabije toekomst sprake zal zijn van een hobbelige normalisatie. Al deze gemengde gegevens plaatsen ons een beetje in het ongewisse", zei marktanalist Ludovic Subran van Allianz. "De terugkeer van volatiliteit, in deze min of meer tussenperiode, is zeer waarschijnlijk", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de VS bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in september is gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 70,3 eind augustus naar 71,0 halverwege deze maand.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 0,9 procent, ofwel 0,64 dollar, lager op 72,61 dollar op de New York Mercantile Exchange. De olieprijs steeg op weekbasis 3,2 procent.

Op macro-economisch vlak staat maandag in de Verenigde Staten slechts het vertrouwen van huizenbouwers in september geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Invesco is in gesprek over een fusie met de vermogensbeheerdivisie van State Street Corp. Dit schreef The Wall Street Journal op basis van bronnen.

US Steel plant de bouw van een nieuwe fabriek als de staalprijzen blijven stijgen. Het aandeel daalde bijna 8,0 procent.

GM is van plan om fabrieken langer stil te laten staan vanwege een tekort aan chips. Het aandeel noteerde circa 0,5  procent lager.

S&P 500 index              4.432,99 (-0,9%)
Dow Jones index            34.584,88 (-0,5%)
Nasdaq Composite           15.043,97 (-0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in rood, althans, de markten die geopend zijn. Evergrande gaat hard onderuit en neemt onder meer verzekeraars mee in zijn val.

Nikkei 225                     30.500,05 (slotstand 17 sept)
Shanghai Composite      3.613,97 (slotstand 17 sept)
Hang Seng                    23.955,18 (-3,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1713. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1731 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1732 op de borden.

USD/JPY Yen   109,90
EUR/USD Euro  1,1713
EUR/JPY Yen   128,73

MACRO-AGENDA:
08:00 Producentenprijzen - Augustus (Dld)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beleggers vrezen besmettingsgevaar ondergang Evergrande

(ABM FN-Dow Jones) In Hongkong koerst het aandeel van vastgoedgigant Evergrande Group maandagochtend 17 procent lager. De projectontwikkelaar staat op omvallen en beleggers vrezen dat dit de aanzet zal zijn tot een nieuwe financiële crisis. 

Evergrande kampt met een immense schuld van ongeveer 300 miljard dollar, terwijl de overheid vooralsnog niet de reikende hand lijkt te willen bieden. Het concern heeft circa 200.000 mensen in dienst en indirect werken er bijna 4 miljoen voor het bedrijf. 

Honderden financiële instellingen hebben leningen uitstaan bij de vastgoedgigant en beleggers vrezen dat deze partijen samen met Evergrande ten onder kunnen gaan. De grote beursgenoteerde verzekeraars AIA en Ping AN Insurance noteren vanochtend respectievelijk 6 en 8 procent lager. 

Analisten waarschuwen voor een ‘cross default’ situatie, waarbij het niet nakomen van een betalingsverplichting door één partij, leidt tot een keten van betalingsachterstanden waardoor een vertrouwenscrisis ontstaat. Een dergelijke situatie lag aan de basis van de kredietcrisis.

Ondanks de radiostilte van president Xi Jinping voorziet persbureau Bloomberg na een rondgang bij analisten en beleggers dat de Chinese autoriteiten wel zullen ingrijpen. 

"Beijing is niet in de stemming voor een Lehman-moment. In plaats van een chaotische ineenstorting met veel faillissementen, zullen de autoriteiten vermoedelijk  een herstructurering doorvoeren van Evergrande's schulden [...] waardoor het systeemrisico tot een minimum wordt beperkt", aldus Bloomberg.

Afgelopen weekend meldde Reuters dat Evergrande probeert zijn rentebetalingen in vastgoed te doen.

Beleggers die bereid zijn om betaald te krijgen in vastgoed, worden door Evergrande opgeroepen zich te melden. Volgens Reuters kunnen deze beleggers tegen flinke kortingen appartementen, kantoren, winkels of parkeerplaatsen ontvangen als betaling.

De Hang Seng index in Hongkong noteert vanochtend bijna 4 procent lager. In onder meer Tokio, Shanghai en Seoel zijn de beurzen vandaag gesloten vanwege een feestdag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Ruim 228 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

(ABM FN-Dow Jones) Er zijn inmiddels 228,5 miljoen Covid-19 besmettingen wereldwijd geregistreerd. Dit blijkt maandag uit actuele data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

In de Verenigde Staten zijn nog de meeste Covid-19 gevallen geregistreerd, met ruim 42 miljoen. Het aantal sterfgevallen ligt hier nu op 673.763.

Het totaal aantal officiële besmettingen in India ligt nu op ruim 33 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat officieel op 444.838.

Brazilië is het derde land wereldwijd qua besmettingen, met bijna 21,2 miljoen gevallen en 590.752 overledenen.

In West-Europa heeft het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal besmettingen met 7,5 miljoen. Frankrijk zit op 7,0 miljoen gevallen. Spanje telt bijna 4,9 miljoen besmettingen, Italië bijna 4,6 miljoen en Duitsland zit op 4 miljoen.

In Nederland staat het aantal officiële besmettingen nu op 2.022.283 tegen 1.987.793 gisteren. In België staat het aantal gevallen momenteel op 1.219.814. Dat waren er een dag eerder ook 1.192.008.

In China, eind 2019 het eerste land dat coronagevallen meldde, zijn nu 107.961 besmettingsgevallen geregistreerd. Dat waren er gisteren 107.186.

Volgens de data van Johns Hopkins zijn er wereldwijd inmiddels 4,7 miljoen mensen aan het virus overleden. Er zijn verder 5,9 miljard vaccinaties toegediend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 27 september  2021

MAANDAG 20 SEPTEMBER 2021
- Geen agendapunten.

DINSDAG 21 SEPTEMBER 2021
- Geen agendapunten

WOENSDAG 22 SEPTEMBER 2021
00:00 ASIT Biotech - Halfjaarcijfers
00:00 Acacia Pharma - Halfjaarcijfers

DONDERDAG 23 SEPTEMBER 2021
00:00 Viohalco - Halfjaarcijfers

VRIJDAG 24 SEPTEMBER 2021
07:00 Mithra - Halfjaarcijfers
00:00 Moury Construct - Halfjaarcijfers

MAANDAG 27 SEPTEMBER 2021
- Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Week in teken van Federal Reserve

(ABM FN) Komende week staat in het teken van verschillende centrale banken, waaronder de invloedrijke Amerikaanse Federal Reserve, die goed zullen kijken naar de inflatie en economsiche groei om het toekomstige monetaire beleid te bepalen.

Maandag en dinsdag beginnen we de week nog uitzonderlijk rustig, voor dinsdag kunnen we wel het consumentenvertrouwen in eigen land vermelden. Het vertrouwen van de Nederlanders en alle consumenten in de eurozone staat voor woensdag gepland.

Die woensdag staat echter vooral in het teken van rentebesluiten, en niet in het minst het Amerikaanse. Voorzitter Jerome Powell zou wel eens verdere hints kunnen geven over de afbouw van het maandelijkse inkoopprogramma. De inflatie blijft immers hoog en de economie heeft al een stevig herstel achter de rug. Toch wees de Fed tot nog toe met het intussen befaamde woordje ‘transitory’ op de vermeende tijdelijkheid van de inflatie. “Ik ben het daar niet volledig mee eens en zie ook heel wat structurele elementen in die inflatie”, vertrouwde Philippe Gijsels, Hoofd Marktstrategie bij BNP Paribas Fortis afgelopen week aan ABM Financial News toe.

Wanneer komt er enige afbouw, oftewel tapering, is dus de grote vraag. Diezelfde kwestie steekt ook elders de kop op, zoals in het Verenigd Koninkrijk waar de Bank of England donderdag met een rentebesluit naar buiten komt. Het laatste inflatiecijfer wees op prijsstijgingen met 3,2 procent.

In Japan blijft men echter worstelen met hardnekkig lage inflatie en zwakke consumptie. De groothandelsprijzen leken vorige week echter stevig te zijn gestegen, maar dit doorrekenen aan de consument lukt vooralsnog niet. De Bank of Japan zal dus nog wel even voluit op de stimuluspedaal drukken, hetgeen zal moeten blijken uit de monetaire vergadering van woensdag.

Vrijdag zal Japan nog eens een inflatiecijfer publiceren.

Donderdag is verder een belangrijke macro-economische dag door een Nederlands groeicijfer, de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen, de Amerikaanse leidende indicatoren en samengestelde inkoopmanagersindices uit Frankrijk, Duitsland, de hele eurozone, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Een dag later is Japan aan de beurt, maar komen er ook cijfers voor het Duitse en Belgische ondernemersvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

Een handvol bedrijven opent komende dagen de boeken. Woensdag zijn er cijfers van Asit Biotech en Acacia Pharma. Donderdag volgt Viohalco en vrijdag sluiten we af met Mithra Pharmaceuticals en Moury Construct.

In het buitenland openen Adobe, FedEx en Aurora Cannabis dinsdag de boeken. Blackberry volgt woensdag, Nike donderdag.

Ook zal er komende week aandacht zijn voor de noodlijdende Chinese projectontwikkelaar Evergrande, die volgens Reuters probeert rentebetalingen in vastgoed te voldoen. Obligatiehouders die bereid zijn om een uitkering in vastgoed te ontvangen, bijvoorbeeld in de vorm van appartementen of kantoren, kunnen een stevige korting tegemoet zien. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door thomas

Evergrande betaalt schulden terug met vastgoed - media

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese noodlijdende projectontwikkelaar Evergrande Group is zijn schulden aan het afbetalen met vastgoed. Dit meldde persbureau Reuters zondag.

Evergrande heeft voor meer dan 300 miljard dollar aan verplichtingen en het moet komende week voor circa 83,5 miljard dollar aan rentebetalingen doen.

Beleggers die echter bereid zijn om betaald te krijgen in vastgoed, worden door Evergrande opgeroepen zich te melden. Volgens Reuters kunnen deze beleggers tegen korting appartementen, kantoren, winkels of parkeerplaatsen ontvangen als betaling.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Ruim 228 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

(ABM FN-Dow Jones) Er zijn inmiddels 228,2 miljoen Covid-19 besmettingen wereldwijd geregistreerd. Dit blijkt zondag uit actuele data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

In de Verenigde Staten zijn nog de meeste Covid-19 gevallen geregistreerd, met net iets meer dan 42 miljoen. Het aantal sterfgevallen ligt hier nu op 673.474.

Het totaal aantal officiële besmettingen in India overtreft de 33,4 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat officieel op 444.838.

Brazilië is het derde land wereldwijd qua besmettingen, met ruim 21,3 miljoen gevallen en 590.508 overledenen.

In West-Europa heeft het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal besmettingen met nu meer dan 7,4 miljoen. In Frankrijk zijn ruim 7,0 miljoen gevallen opgetekend. Spanje telt over de 4,9 miljoen besmettingen, Italië heeft inmiddels 4,6 miljoen besmettingen en Duitsland is de 4,1 miljoen gepasseerd.

In Nederland staat het aantal officiële besmettingen nu op 2.020.543. Dat waren er gisteren 2.018.461. In België staat het aantal gevallen momenteel op 1.219.814, tegen eveneens 1.219.814 een dag eerder. 

In China, eind 2019 het eerste land dat coronagevallen meldde, zijn nu 107.909 besmettingsgevallen geregistreerd. Dat waren er zaterdag 107.838.

Volgens de data van Johns Hopkins zijn er wereldwijd inmiddels bijna 4,7 miljoen mensen aan het virus overleden. Er zijn verder krap 5,9 miljard vaccinaties toegediend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Veel lock-ups op Chinese aandelen lopen af - media

(ABM FN-Dow Jones) Komende week loopt de lock-up op 127 miljard yuan aan Chinese aandelen af. Dit schreef het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Tussen 22 en 24 september mogen circa 6,7 miljard aandelen op de beurzen van Shanghai en Shenzen verhandeld worden. Omgerekend gaat het om bijna 17 miljard euro.

De beursregels van China schrijven voor dat grote aandeelhouders één of twee jaar moeten wachten alvorens zij hun stukken mogen verkopen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Bijna 228 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

(ABM FN-Dow Jones) Er zijn inmiddels 227,6 miljoen Covid-19 besmettingen wereldwijd geregistreerd. Dit blijkt zaterdag uit actuele data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

In de Verenigde Staten zijn nog de meeste Covid-19 gevallen geregistreerd, met net geen 42 miljoen. Het aantal sterfgevallen ligt hier nu op 672.643.

Het totaal aantal officiële besmettingen in India overtreft de 33,3 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat officieel op 444.248.

Brazilië is het derde land wereldwijd qua besmettingen, met ruim 21 miljoen gevallen en 589.573 overledenen.

In West-Europa heeft het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal besmettingen met nu meer dan 7,4 miljoen. In Frankrijk zijn ruim 7,0 miljoen gevallen opgetekend. Spanje telt over de 4,9 miljoen besmettingen, Italië heeft inmiddels 4,6 miljoen besmettingen en Duitsland is de 4,1 miljoen gepasseerd.

In Nederland staat het aantal officiële besmettingen nu op 2.018.461. Dat waren er gisteren 2.016.225. In België staat het aantal gevallen momenteel op 1.219.814, tegen 1.217.473 een dag eerder. 

In China, eind 2019 het eerste land dat coronagevallen meldde, zijn nu 107.838 besmettingsgevallen geregistreerd. Dat waren er vrijdag 107.789.

Volgens de data van Johns Hopkins zijn er wereldwijd inmiddels bijna 4,7 miljoen mensen aan het virus overleden. Er zijn verder meer dan 5,8 miljard vaccinaties toegediend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Wall Street lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,9 procent tot 4.432,81 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 34.584,22 punten en de Nasdaq noteerde 0,9 procent lager op 15.043,97 punten.
    
De koersen kelderden deze week, waarbij beleggers worstelden met gemengde economische data uit de VS en China en de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. 

Data lieten deze week eerste tekenen zien van een afnemende inflatie, een onverwachte stijging van de detailhandelsverkopen, maar ook een lichte stijging van het aantal eerste steunaanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

"Wat deze week ons vertelt, is dat er in de nabije toekomst sprake zal zijn van een hobbelige normalisatie. Al deze gemengde gegevens plaatsen ons een beetje in het ongewisse", zei marktanalist Ludovic Subran van Allianz. "De terugkeer van volatiliteit, in deze min of meer tussenperiode, is zeer waarschijnlijk", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de VS bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in september is gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 70,3 eind augustus naar 71,0 halverwege deze maand.

De euro/dollar noteerde op 1,1731. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1756 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1764 op de borden.     

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 0,9 procent, ofwel 0,64 dollar, lager op 72,61 dollar op de New York Mercantile Exchange. De olieprijs steeg op weekbasis 3,2 procent.

Op macro-economisch vlak staat maandag in de Verenigde Staten slechts het vertrouwen van huizenbouwers in september geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Invesco is in gesprek over een fusie met de vermogensbeheerdivisie van State Street Corp. Dit schreef The Wall Street Journal op basis van bronnen.

US Steel plant de bouw van een nieuwe fabriek als de staalprijzen blijven stijgen. Het aandeel daalde bijna 8,0 procent.

GM is van plan om fabrieken langer stil te laten staan vanwege een tekort aan chips. Het aandeel noteerde circa 0,5  procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten en zakte weg van zijn hoogste punt in zeven weken, nu de ruwe olieproductie in de Golf van Mexico een langzame comeback maakt na orkaan Ida.

De olieprijs steeg op weekbasis 3,2 procent.

Het Bureau of Safety and Environmental Enforcement schatte donderdag dat 28,2 procent van de ruwe olieproductie in de Golf van Mexico nog stil ligt, wat gelijk is aan ongeveer 513.878 vaten productie per dag. Meer dan 39 procent van de aardgasproductie ligt ook nog stil, wat overeenkomt met 878,63 miljoen kubieke voet output.

Het trage herstel van de ruwe olieproductie na orkaan Ida, die op 29 augustus aan land kwam aan de kust van de Golf van Louisiana, heeft ertoe bijgedragen dat de olieprijs in september steeg, hoewel analisten zeiden dat ook andere structurele factoren een rol blijven spelen.

"Hoewel het sentiment op de oliemarkt de afgelopen weken duidelijk positiever is geworden, is orkaan Ida niet de drijvende kracht achter de bullishness", zei analist Michael Tan van RBC Capital Markets. "De markt wordt gedreven door meer structurele thema's dan alleen orkanen", zei hij.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 0,9 procent, ofwel 0,64 dollar, lager op 72,61 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,9 procent tot 461,84 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,0 procent op 15.490,17 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,8 procent op 6.570,19 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent lager op 6.963,64 punten.

De Europese aandelenmarkten zetten vrijdag in eerste instantie de opwaartse trend van donderdag voort, maar kwamen in de loop van de handelsdag toch onder druk te staan.

De aandelenmarkten bewegen al de hele maand grillig, waarbij beleggers zich zorgen maken over het monetair beleid van centrale banken, de inflatie en de economische groeivooruitzichten.

"Het wordt steeds duidelijker dat er momenteel weinig richting is voor aandelenmarkten", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Beleggers zijn steeds vaker op zoek naar een verhaal, of het nu positief of negatief is, om de volgende stap te zetten en komen met lege handen thuis", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus sterk zijn gestegen. De inflatie bedroeg in augustus 3,0 procent.

De Britse detailhandelsverkopen zijn in augustus op maandbasis onverwacht gedaald met 0,9 procent. Op jaarbasis lagen de verkopen wel 4,6 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1732. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1760 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1764 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,1 procent lager.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Cazenove vindt Royal Dutch Shell het meest aantrekkelijke Europese olie-aandeel, zo bleek vrijdag uit een rapport van de Amerikaanse zakenbank. "De waardering is te laag om te negeren", vinden de analisten. Er lonkt een opwaarts potentieel van meer dan 40 procent. JPMorgan heeft een Overwogen advies op Shell. Ook BP heeft een Overwogen advies en voor ENI en Repsol verhoogde de bank het advies vrijdag naar Overwogen. TotalEnergies werd juist van de kooplijst gehaald en Equinor werd zelfs op de verkooplijst geplaatst. Shell daalde circa 1,0 procent, terwijl BP circa 0,7 procent lager noteerde en ENI 0,5 procent verloor. Repsol noteerde circa 0,9 procent lager en TotalEnergies daalde 1,0 procent.

Novartis heeft positieve resultaten geboekt met een Fase 3 studie met prostaatkankerbehandeling 177Lu-PSMA-617. Het aandeel verloor desondanks 0,5 procent.

BNP Paribas Fortis heeft 2,2 miljoen aandelen in Euronext verkocht tegen een prijs van 101,00 euro per aandeel, zo schreef persbureau Reuters vrijdagochtend. Euronext leverde 2,0 procent.

In Frankfurt ging Continental aan kop met een koerswinst van ruim 1,0 procent, Siemens Energy steeg 0,8 procent, terwijl BASF ruim 3 procent daalde en Deutsche Post 2,5 procent verloor.

BASF heeft de handen ineen geslagen met het Chinese Contemporary Amperex Technology, één van de grootste batterijproducenten ter wereld, voor de ontwikkeling van een duurzame waardeketen voor batterijen.

In Parijs steeg Alsom ruim 2,5 procent en Kering steeg ruim 1,5 procent, terwijl ArcelorMittal met een verlies van ruim 4,0 procent onderaan bungelde.

In Londen gingen de mijnbouwers weer omlaag. Zo verloor Anglo American ruim 7,5 procent en BHP bijna 5,0 procent. UBS kwam met verschillende taxatieverlagingen voor de sector en plaatste Anglo American op de verkooplijst.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 4.440,98 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

ABO-group boekt sterke omzetgroei.

(ABM FN) De Belgische bodemonderzoeker ABO-groep heeft een sterk eerste halfjaar achter de rug, al stond de winst wel wat onder druk. Dat staat te lezen in het halfjaarrapport dat de groep vrijdag nabeurs publiceerde.

De omzet steeg van 23,9 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2020 naar 31,1 miljoen euro in de eerste 6 maanden van 2021, een stijging met maar liefst 30,3 procent. Maar liefst 22,3 procent van de groei was autonoom terwijl 8 procent gegenereerd werd door de Franse overnames van Geoplus.

De operationele winst kon echter niet volgen en daalde van 1,6 miljoen euro naar 1,2 miljoen euro. De daling werd voornamelijk veroorzaakt door de integratiekosten van de Franse acquisities. “Deze integratie is volop aan de gang en er wordt verwacht dat deze 6 tot 12 maanden in beslag zal nemen” aldus ABO-Groep in een commentaar.

De nettowinst komt uit op 0,36 miljoen euro oftewel 3 eurocent per aandeel. Dit tegenover 1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Vooruitzichten

“ABO-Group behoudt alle vertrouwen in haar expertise, haar markten en de structurele groei van haar sector. De lange termijn doelstelling van het strategisch plan, een groei door een mix van organische en acquisitieve groei met een omzet van 100 miljoen euro tegen 2025, blijft dan ook zonder enig probleem behouden” aldus de groep.

Het bedrijf blijft uitkijken om haar positie te versterken via acquisities. De groep heeft een aantal interessante mogelijkheden geïdentificeerd, zonder dat dat evenwel enige garantie op een effectieve transactie biedt.

In de tweede jaarhelft van 2021 zal volop ingezet worden op de verdere integratie van de verschillende overnames waarbij er o.a. wordt gekeken naar administratieve vereenvoudiging van de structuur, wat tot kostenbesparing zal leiden maakt de groep zich sterk.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door stefan willems

Bel20 sluit week lager af

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft na een volatiele week vrijdag opnieuw wat terrein prijs moeten geven, al bleven de verliezen beperkt.

Toch blijft de Brusselse beurs zelfs na deze terugval dicht bij zijn recente jaarhoogtepunt noteren, waardoor de Bel20 technisch in een positieve trend blijft.

“Sterke winstcijfers over het tweede kwartaal zijn misschien wel de belangrijkste factor voor het positieve sentiment op de aandelenmarkten”, zegt beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen.

“In de VS weet ruim 85 procent van de bedrijven in de S&P500 hoger dan verwachte omzet- en winstcijfers te boeken. Op langere termijn lukt dit gemiddeld iets meer dan 60 procent van de bedrijven”, aldus Leenders.

In Europa boekt dan weer 75 procent een hoger dan verwachte omzet en 65 procent een hoger dan verwachte winst, tegen een langjarig gemiddelde van 50 procent. “Voor al deze cijfers, die iets zeggen over de breedte van de verrassingen, geldt dat ze op of zeer dicht bij recordniveaus liggen”, aldus Van Leenders.

“De mate waarin wordt verrast, is minstens zo spectaculair”, gaat de expert verder. "In de VS kwamen de winsten 16 procent hoger uit dan verwacht, in Europa 26 procent en in Japan maar liefst 45 procent”.

Echter dreigen Chinese groeizorgen ook langzaam het sentiment in Europa beginnen te beïnvloeden. “Inmiddels laat een aantal indicatoren zien dat de Chinese economie flink vertraagt”, merkte de beleggingsstrateeg op. “Sinds begin dit jaar zijn de industriële productie en de detailhandelsverkopen niet of nauwelijks gegroeid, terwijl ook de groei van de investeringen is afgenomen."

Maar ook het coronavirus is van invloed, gaat Van Leenders verder. “De besmettingen in China zijn laag, maar de autoriteiten voeren een zero tolerance beleid als het gaat om coronabesmettingen en schromen niet om draconische maatregelen te nemen bij de minste of geringste uitbraak”, waarbij de econoom ook de recente overheidsingrepen aandacht geeft.  “Opgeteld zijn dit echter wel onzekerheden die beleggers afwachtend maken”, besloot de expert van Van Lanschot zijn betoog.

Op macro-economisch vlak was het vandaag een eerder rustige dag. Zo is de index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen gestegen van 70,3 eind augustus naar 71,0 halverwege deze maand.

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in augustus tevens sterk gestegen. De inflatie bedroeg in augustus 3,0 procent, hetgeen ook conform een voorlopige raming was. In juli was dit 2,2 procent en in juni 1,9 procent.

De Britse detailhandelsverkopen zijn dan weer onverwacht met 0,9 procent gedaald.

De euro/dollar koers handelde op 1,1732.

Stijgers en dalers

Maar liefst 14 van de 20 aandelen sloten vandaag af in het rood.

In de hoofdindex trok Argen-x de kop met een koersstijging van 2,7 procent, terwijl Melexis 4,5 procent inleverde. 

Galapagos kondigde aan dat de Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik van het Europees Geneesmiddelenagentschap een positief advies heeft uitgebracht voor Jyseleca. Na dit positieve advies wordt later dit jaar een definitief besluit van de Europese Commissie verwacht. Het aandeel Galapagos won 1,1 procent in reactie op het nieuws. 

GBL gaat voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. De korting momenteel van ongeveer 32,5 procent is volgens Degroof Petercam fors hoger dan het tienjarige gemiddelde van ongeveer 25,5 procent. Het aandeel daalde echter 0,4 procent.

Sofina haalde 700 miljoen euro op met de uitgifte van obligaties. Het aandeel daalde 0,1 procent. 

Op de tweede lijn genoot Kinepolis met een stijging van 6,1 procent van een vers koopadvies van Kepler Cheuvreux. Het beurshuis verhoogde daarbij ook het koersdoel naar 62,00 euro. 

Ontex verloor 3,1 procent, nadat de fabrikant van onder meer luiers liet weten dat het zijn fabriek in Mayed Duitsland zal sluiten per medio 2022. In de fabriek werken enkele honderden werknemers.

Deceuninck gaf 2,6 procent prijs.  

Bij de kleinere aandelen in de BelSmall steeg Oxurion 3,5 procent en daalde Asit 6,2 procent. 

Unifiedpost presenteerde volgens Berenberg goede kwartaalcijfers. Het aandeel steeg 0,3 procent. 

Biotalys, dat ook met cijfers kwam, schreef 2,2 procent bij. 

Maar de aandacht ging vandaag vooral uit naar beursnieuweling Azelis, dat 7,7 procent steeg naar 28,00 euro. De introductiekoers was 26,00 euro.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen in het rood.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door stefan willems

Ontex sluit fabriek in Duitse Mayen

(ABM FN) Ontex  heeft aangekondigd dat het de productie in zijn fabriek in het Duitse Mayen tegen medio 2022 geleidelijk zal stopzetten en de site zal omzetten naar een kenniscentrum. Dit liet de producent van onder meer luiers vrijdagmiddag in een persbericht weten.

De vestiging in Mayen wordt een wereldwijd kenniscentrum voor machinebouw, innovatie producttechnologie en -ontwikkeling op het gebied van babyhygiëne aldus de groep.

De productie in Mayen wordt teruggeschroefd wegens het vroegere verlies van contracten en de impact van licht verslechterende markttrends op de omzet. Het plan kadert in een inspanning om opnieuw tot winstgevende groei te komen waarbij Ontex wereldwijd zijn bedrijfsactiviteiten herbekijkt.

Met de sluiting van de fabriek zullen 350 jobs naar verwachting geschrapt worden van de in totaal 500 voltijdse.

Het competentiecentrum zal vanaf januari 2022 operationeel zijn.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door stefan willems

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 27 september  2021

MAANDAG 20 SEPTEMBER 2021
- Geen agendapunten.

DINSDAG 21 SEPTEMBER 2021
- Geen agendapunten

WOENSDAG 22 SEPTEMBER 2021
00:00 ASIT Biotech - Halfjaarcijfers
00:00 Acacia Pharma - Halfjaarcijfers

DONDERDAG 23 SEPTEMBER 2021
00:00 Viohalco - Halfjaarcijfers

VRIJDAG 24 SEPTEMBER 2021
07:00 Mithra - Halfjaarcijfers
00:00 Moury Construct - Halfjaarcijfers

MAANDAG 27 SEPTEMBER 2021
- Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Amerikaans consumentenvertrouwen gestegen

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in september gestegen. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 70,3 eind augustus naar 71,0 halverwege deze maand. 

Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden minder positief. Deze deelindex daalde van 78,5 naar 77,1.

De verwachtingsindex steeg wel, van 65,1 naar 67,1.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Video: blijf positief over aandelen

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers worden de afgelopen weken geconfronteerd met enerzijds een economische groeivertraging en anderzijds een oplopende inflatie, en dat roept vragen op. Dit zegt beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen.

"Kunnen aandelen de rally volhouden en is grootscheepse monetaire stimulering nog nodig?"

Van Leenders rekent op een aanhoudende hoge winstgroei. "Analisten stellen hun verwachtingen nog steeds naar boven bij. En dat is de voornaamste reden dat we nog positief zijn over aandelen." Van Leenders heeft daarbij wel een voorkeur voor Europa.

Klik hier voor: blijf positief over aandelen

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Wall Street klaar voor vlakke start

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een inspiratieloze opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening minder dan 0,1 procent in het rood.

De beurzen hebben een aantal onrustige dagen achter de rug. Beleggers worstelen met gemengde economische data uit de Verenigde Staten en China en de verdere verspreiding van de deltavariant.

Een lichte meevaller was deze week dat cijfers lieten zien dat de inflatie iets is gedaald. Tegelijk bleken de detailhandelsverkopen onverwacht gestegen. Daarentegen stegen de wekelijkse steunaanvragen juist weer.

"Wat deze week ons vertelt, is dat een terugkeer naar normaal de komende tijd met horten en stoten gepaard zal gaan", aldus hoofdeconoom Ludovic Subran bij Allianz, die rekent op meer volatiliteit.

Onder aandelenbeleggers groeien de zorgen over een mogelijke beurscorrectie, maar volgens portfoliomanager Jack Janasiewicz van vermogensbeheerder Natixis Investment Managers is die vrees niet terecht. “Er is te weinig bewijs om bearish over risicovolle beleggingen te worden.” De bedrijfswinsten stellen nog altijd niet teleur, merkte hij op.

Verder is het vandaag quadruple witching, ofwel de gelijktijdige expiratie van individuele aandelenopties, aandelenindexopties, aandelenindexfutures en afzonderlijke aandelenfutures. Ook dit kan voor wat volatiliteit zorgen.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers oog voor het consumentenvertrouwen, berekend door de Michigan University.

Volgende week is er een rentebesluit van de Federal Reserve. Om die reden voorziet analist Georgette Boele van ABN AMRO een aantal rustige dagen op valutavlak, waarin de dollar wellicht nog iets kan stijgen.

Zij denkt dat de Fed nog tot november wacht met de aankondiging van tapering en dan in december daar echt mee van start gaat. 

Als er inderdaad geen aankondiging komt, dan zal dit volgens Boele ietwat druk zetten op de dollar.

Verder zal de markt aandacht hebben voor de dot plot van de Fed. De markt houdt volgens ABN AMRO rekening met een eerste renteverhoging aan het begin van 2023, maar Boele denkt dat de Fed voldoende ruimte wil hebben tussen tapering en de eerste renteverhoging, en denkt dat de centrale bank pas tegen het einde van 2023 de rente zal verhogen.

De euro/dollar noteerde op 1,1777. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1766 op de borden.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 72,35 dollar, terwijl een november-future Brent 0,2 procent goedkoper werd op 75,50 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Invesco is in gesprek over een fusie met de vermogensbeheerdivisie van State Street Corp. Dit schreef The Wall Street Journal op basis van bronnen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,2 procent tot 4.473,76 punten, de Dow-Jones index verloor 0,2 procent op 34.751,32 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 15.181,92 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: Brussel verliest terrein

(ABM FN) De Brusselse beurs verliest vrijdagmiddag wat terrein, maar blijft wel in het groen. De Bel20 steeg 0,4 procent naar 4.165,52 punten. 

In de hoofdindex trok Argen-x de kop met een koersstijging van 3,6 procent, terwijl Melexis 0,5 procent inleverde. 

Galapagos kondigde aan dat de Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik van het Europees Geneesmiddelenagentschap een positief advies heeft uitgebracht voor Jyseleca. Na dit positieve advies wordt later dit jaar een definitief besluit van de Europese Commissie verwacht. Het aandeel Galapagos won 1,5 procent in reactie op het nieuws. 

GBL gaat voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Beleggers reageren positief. Het aandeel steeg 0,3 procent. Sofina haalde 700 miljoen euro op met de uitgifte van obligaties. Het aandeel schreef ook 0,3 procent bij. 

Op de tweede lijn genoot Kinepolis met een stijging van 4,4 procent van een vers koopadvies van Kepler Cheuvreux. Het beurshuis verhoogde daarbij ook het koersdoel naar 62,00 euro. 

IBA gaf 1,7 procent prijs.  

Bij de kleinere aandelen in de BelSmall steeg Acacia Pharma 2,6 procent en daalde Nyrstar 2,7 procent. 

Unifiedpost presenteerde volgens Berenberg goede kwartaalcijfers. Het aandeel steeg 1,1 procent. 

Biotalys, dat ook met cijfers kwam, schreef 2,7 procent bij. 

Maar de aandacht ging vanochtend vooral uit naar beursnieuweling Azelis, dat 9,6 procent steeg naar 28,50 euro. De introductiekoers was 26,00 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Update: Europese goedkeuring voor Jyseleca van Galapagos

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft van de Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik, het CHMP, van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA, een positief advies ontvangen voor Jyseleca. Dit maakte Galapagos vrijdagmiddag bekend.

Jyseleca is een eenmaal daagse, orale, preferentiële JAK1-remmer voor de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige actieve colitis ulcerosa, bij wie een conventionele therapie tekort schiet.

Na dit positieve advies wordt later dit jaar een definitief besluit van de Europese Commissie verwacht.

De positieve bevinding van de CHMP is gebaseerd op gegevens van het registratiefase 2b/3 SELECTION-programma, aldus Galapagos. Het positieve advies volgt na de eerdere goedkeuring van filgotinib voor de behandeling van patiënten met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis. 

Het gebruik van filgotinib voor colitis ulcerosa, een invaliderende inflammatoire darmziekte, zit nog  in de onderzoeksfase en is nergens ter wereld goedgekeurd, benadrukte het biotechbedrijf. 

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News