Euronav stelt dividend voor van 1,10 dollar per aandeel

(ABM FN) Euronav heeft een veel beter 2022 achter de rug dan 2021, toen een stevig verlies werd geleden, en is van plan om over afgelopen jaar 1,10 dollar per aandeel dividend uit te keren. Dat bleek dit weekend uit de definitieve jaarcijfers van de rederij, nadat begin februari al voorlopige cijfers werden gepubliceerd.

In 2022 boekte Euronav een omzet van 855 miljoen dollar, ruim het dubbele van de 420 miljoen dollar in 2021. Aan deze omzet droegen de laatste drie maanden van 2022 voor 368 miljoen dollar bij. Het vierde kwartaal van 2021 leverde nog een omzet van 117 miljoen dollar op.

Dankzij die omzetverdubbeling wist Euronav een verlies van 339 miljoen dollar in 2021 om te zetten in een winst van 203 miljoen dollar in 2022.

Eind maart is tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering bepaald dat zowel John Fredriksen als Marc Saverys, beide bijgestaan door een secondant, bestuurder worden bij Euronav. 

Fredriksen en Saverys zijn momenteel de twee grote aandeelhouders die elk ongeveer 25 procent van de aandelen Euronav bezitten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Goede week in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is de afgelopen week gestegen. De weekwinst bedroeg afgelopen vrijdag 3,5 procent, op een slotstand van 3.793 punten.

Op maandbasis daalde de Bel20 2,5 procent en beleggers maken zich op voor een nieuwe maand. "Op de aandelenmarkt is april een solide maand", volgens analist Salah Bouhmidi van IG. "Historisch gezien wordt april beschouwd als de beste maand op de Amerikaanse markten en zou de huidige herstelrally aan deze kant van de Atlantische Oceaan kunnen worden voortgezet."

Over enkele weken gaat het kwartaalcijferseizoen ook weer van start, merkte beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx op. "Het cijferseizoen wordt traditioneel afgetrapt door de banken en dan wordt direct duidelijk welke gevolgen de onrust van de afgelopen periode heeft gehad op de resultaten."

Volgens chief investment officer Naeem Aslam van Zaye Capital moeten beleggers wel voorzichtig blijven en de credit default swaps voor banken in Europa en de VS goed in de gaten houden.

"Als we de vinger niet meer aan de pols houden, kan de situatie snel weer verslechteren", waarschuwde Aslam.

De Europese Centrale Bank vreest ondertussen niet voor grote problemen in de Europese bankensector en zodra de onrust afneemt, betekent dit dat de rente verder omhoog moet. Dit zei hoofdeconoom Philip Lane van de ECB afgelopen week in een interview met Die Zeit.

Dominique Laboureix, hoofd van de Resolution Board van de Europese Bankenunie, wees afgelopen week ook op de sterke winstgevendheid bij de banken: "Op basis daarvan geloof ik echt dat er een goede veerkracht is in ons banksysteem. Dat betekent echter niet dat we niet waakzaam hoeven te zijn", herhaalde ook hij.

Inflatie koelt af maar centrale banken zijn nog niet klaar

Op macro-economisch vlak was er afgelopen week aandacht voor voorlopige inflatiecijfers uit Duitsland, de eurozone en de VS. In Duitsland koelde de inflatie in maart af tot 7,4 procent, van 8,7 procent een maand eerder.

Inflatiedata uit de eurozone lieten ook een daling zien, naar 6,9 procent, van 8,5 procent in februari.

Hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque waarschuwde dat de centrale banken vooral kijken naar de kerninflatie en die is een stuk hardnekkiger dan de algemene inflatie, merkte hij op.

ING denkt dat er nog twee renteverhogingen van 25 basispunten in het vat zitten.

"Het gevecht tegen de inflatie is nog niet voorbij", aldus econoom Bert Colijn. De kerninflatie blijft namelijk stijgen, van 5,6 naar 5,7 procent. De vooruitzichten voor de inflatie verbeteren wel, merkte Colijn op. De belangrijkste zorg van de ECB is de looninflatie. Die zorgt er namelijk voor dat inflatie hardnekkig blijft.

De voor de Federal Reserve belangrijke PCE-inflatie toonde vrijdag een lichte afkoeling. De kerninflatie daalde van 4,7 naar 4,6 procent. Gerekend werd op een kerninflatie van 4,7 procent, gelijk aan het cijfer voor januari, wat toen een verrassende toename bleek.

De inflatiedata zijn voor de Fed echter geen aanleiding om te sleutelen aan het rentebeleid, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

"Het cijfer van 4,6 procent op jaarbasis is weliswaar beter dan verwacht, maar geen game changer", aldus Marey. "Het percentage past bij het beleid dat nu verwacht wordt verder uitgevoerd te worden met een verhoging met 25 basispunten bij de volgende beleidsvergadering", aldus Marey.

De renteverwachtingen zijn inmiddels een stuk afgekoeld, als gevolg van de bankencrisis die eerder deze maand ontstond. Maar ook deze zorgen zijn inmiddels weer afgenomen, na omvangrijke reddingsplannen voor Silicon Valley Bank, First Republic Bank en Credit Suisse.

Economen van BNP Paribas schatten de eindrente voor de Fed nu in op 5,25 procent, tegen eerder 5,75 procent en wijzen daarbij op de "verkrapping van de financiële voorwaarden in de VS, en waarschijnlijk een verdere aanscherping van de kredietvoorwaarden en vermindering van de kredietverlening." De Franse bank verwacht ook een renteverhoging met 25 basispunten in mei.

De obligatierentes zijn afgelopen week wel opgelopen maar staan op maand- en kwartaalbasis flink lager. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,535 procent en de Duitse variant op 2,327 procent.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0882 en werd daarmee op weekbasis een procent duurder. WTI-olie kon profiteren van de zwakkere dollar en werd op weekbasis bijna 8 procent duurder en kostte vrijdag zo'n 75 dollar per vat.

Stijgers en dalers

In de sterindex was Sofina afgelopen week de koploper met een koerswinst van 8,3 procent na publicatie van de jaarcijfers.

AB InBev werd door Citi van de favorietenlijst gehaald. De Amsterdamse concurrent Heineken kwam juist op dit lijstje van Citi terecht. Toch won AB InBev 6,7 procent.

In de BelMid was Exmar na de jaarcijfers de uitblinker met 12,7 procent koerswinst. Intervest, dat zijn CEO zag vertrekken, leverde 3,3 procent in.

Euronav kreeg koersdoelverhogingen van Kepler Cheuvreux en KBC Securities maar verloor toch 1,3 procent.

In de BelSmall waren de twee uitersten afkomstig uit de biotech. MDxHealth steeg meer dan 10 procent, maar Mithra verloor 5,5 procent. De Franse partner van Mithra, PCAS, wil vlot 31 miljoen euro ontvangen en dreigt de productie van Estetrol te verlagen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Uitgelicht: week in beeld

(ABM FN-Dow Jones) De afgelopen handelsweek werd gedomineerd door de naweeën van de recentebankencrisis, aanhoudende zorgen over het toekomstige rentepad van centrale banken en de nog altijd hoge inflatie.

Vrijdag werd bekend dat de inflatie in de eurozone in maart wel weer verder is gedaald. De prijzen stegen afgelopen maand op jaarbasis met 6,9 procent, tegen een stijging van 8,5 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,9 procent.

De door de Federal Reserve geprefereerde inflatiemaatstaf, de PCE-kernprijsindex, liet ook een lichte daling zien. Op jaarbasis bedroeg de PCE-kerninflatie 4,6 procent ten opzichte van de 4,7 procent in januari, terwijl deze op maandbasis met 0,3 procent steeg.

CEO Sijmen de Vries van Pharming trapte de week in beeld af met een toelichting op het nieuws dat de Amerikaanse FDA Joenja, de naam waaronder leniolisib in de Verenigde Staten op de markt zal worden gebracht, heeft goedgekeurd.

Klik hier voor: hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

Europese bankaandelen moeten na de problemen met SVB en Credit Suisse nog niet worden afgeschreven", zei beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management woensdag voor de camera van ABM Financial News.

"De Europese bankensector is solider dan ooit", vindt Juvyns. 

De kernratio's zijn sinds 2009 met 50 tot soms wel 100 procent gestegen. "En we zien het ook aan de depositobasis", aldus de strateeg. Juist dit laatste was bij de ondergang van SVB het probleem. 

Klik hier voor: Europese bankaandelen nog niet afschrijven

Energie-econoom Hans van Cleef van Publieke Zaken Energy Research gaf op woensdag een update over de gas- en oliemarkt. De gasprijzen bevinden zich momenteel in iets rustiger vaarwater. "De winter is over en de voorraden zijn nog steeds bovengemiddeld goed gevuld", aldus Van Cleef.

Die relatief hoge voorraden resulteren volgens Van Cleef in een gunstig uitgangspunt voor de gasmarkt voor de komende maanden.

Van Cleef stelt dat de kans dat de prijs verder zal dalen beperkt is.

"De opwaartse prijsrisico's zijn aanzienlijk groter dan de neerwaartse." 

De belangrijkste factoren om in de gaten te houden zijn volgens de energiespecialist naast de impact van het sentiment op de financiële markten, vooral of de invoer van LNG op peil zal blijven. Ook als de Chinese economie verder en sneller herstelt. Daarnaast zullen de LNG-importen uit de VS ook op niveau moeten blijven.

Klik hier voor: weinig kans op verdere daling gasprijs

De dalende trend van de olieprijs is volgens Van Cleef nog niet voorbij. "De recessie-angsten zijn nog steeds groot", verklaart de analist. En het herstel van de Chinese economie gaat minder voorspoedig dan gehoopt, terwijl de Russische olie ondanks alle sancties zijn weg nog prima vindt richting de markt.

Maar zoals het Internationaal Energieagentschap aangeeft, zal de vraag naar olie in de tweede jaarhelft verder zal gaan stijgen. En tegelijk blijven de investeringen achter. "Dat zorgt ervoor dat de vraag-aanbod-balans kantelt. Ofwel de vraag groeit sneller dan het aanbod." Dat zal de olieprijs goed doen, al is het onzeker of dit voldoende is om uit het neergaande trendkanaal te breken.

Klik hier voor: Dalende trend olieprijs nog niet voorbij

Beleggers moeten nog even geduld hebben alvorens ze vol terugkeren in aandelen, maar wie al een begin wil maken kijkt het beste naar dividendaandelen, zei beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

"Het is nog voorbarig om volop terug te keren in de aandelenmarkt", aldus Juvyns. "We wachten op een uitbodeming van de neerwaartse winstherziening."

Daarbij wordt men ook beloond om nog even geduld te hebben. Cash en obligaties bieden "deftige" rendementen. 

Wie echter wil terugkeren op de aandelenmarkten, zou volgens Juvyns moeten kijken naar dividendaandelen. Die zitten vaak ook in de meer defensieve sectoren, die beter bestand zijn tegen economische groeivertragingen.

Klik hier voor: dividendaandelen beste keuze

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Fitch handhaaft AAA-rating Duitsland

(ABM FN-Dow Jones) Fitch Ratings heeft de 'Triple A'-kredietstatus van Duitsland bevestigd met een stabiele outlook. Dit maakte de Amerikaanse kredietbeoordelaar vrijdagavond laat bekend.

De 'AAA'-rating van Duitsland weerspiegelt zijn gediversifieerde economie en gezonde overheidsfinanciën, aldus Fitch.

Ook is Duitsland een referentiemaatschappij in de eurozone, die een zeer sterke financieringsflexibiliteit garandeert, meent het ratingbureau.

"Wel is Duitsland van de grote economieën in de eurozone het zwaarst getroffen door de energieschok en de beperkingen in de toeleveringsketen", aldus Fitch, dat rekent op een minimale groei van 0,1 procent in 2023. In oktober ging het ratingbureau voor dit jaar nog uit van een krimp van de Duitse economie met 0,5 procent.

In 2024 groeit de Duitse economie vermoedelijk minder hard, met 1,4 procent in plaats van 2,3 procent.

Verder houdt de inflatiedruk aan. Fitch verwacht dat de inflatie in Duitsland zal afkoelen van 8,7 procent in 2022 tot 5,8 procent dit jaar. Ondertussen is de kerninflatie juist opgelopen, van 3,4 procent zes maanden geleden tot 5,4 procent in februari.

Volgens de kredietbeoordelaar is de mogelijke doorberekening van de lagere energieprijzen in de inflatie moeilijk te beoordelen, "omdat deze afhangt van de prijsstrategie van de energiebedrijven en van het effect van overheidssubsidies." De regeling treedt naar verwachting in maart in werking en zal met terugwerkende kracht worden uitbetaald voor januari en februari. 

Duitse banksector veerkrachtig

Fitch stelt verder dat de Duitse banksector veerkrachtig is. De kwaliteit van de activa en een gezonde kapitalisatie, financiering en liquiditeit zou de impact van de energiecrisis en de economische vertraging op het kredietprofiel van de Duitse banken moeten beperken, oordeelt het ratingbureau.

Een economische vertraging zal de bedrijfsomstandigheden voor banken waarschijnlijk wel beïnvloeden. Fitch verwacht "lagere kredietvolumes en toenemende waardeverminderingen op leningen, wat resulteert in een algemeen lagere winstgevendheid van de sector."

Het financieringsprofiel van de Duitse banken profiteert echter van een brede depositobasis, die met ongeveer 4,6 biljoen euro aan totale deposito's en een ratio kredieten/deposito's van minder dan 100 procent de grootste in Europa is. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,4 procent tot 4.109,21 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 33.274,15 punten en de Nasdaq sloot 1,7 procent hoger op 12.221,91 punten.

De focus lag vrijdag met name op de door de Federal Reserve geprefereerde inflatiemaatstaf, de PCE-kernprijsindex. Op jaarbasis bedroeg de PCE-kerninflatie 4,6 procent ten opzichte van de 4,7 procent in januari, terwijl deze op maandbasis met 0,3 procent steeg.

De afname van de kerninflatie in de Verenigde Staten in februari is geen aanleiding voor de Federal Reserve te sleutelen aan het rentebeleid, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.  "Het percentage past bij het beleid dat nu verwacht wordt verder uitgevoerd te worden met een verhoging met 25 basispunten bij de volgende beleidsvergadering", zei Marey.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de economische activiteit in de regio Chicago  in maart iets minder hard is gekrompen. De inkoopmanagersindex van ISM steeg van 43,6 in februari tot 43,8 deze maand.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in maart gedaald, overigens net als de inflatieverwachting. De vertrouwensindex daalde van 67,0 naar 62,0. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 3,6 procent, terwijl die voor de komende 5 jaar daalde tot 2,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0846. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0881 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0901 op de borden. 

De meifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 1,8 procent, ofwel 1,30 dollar, hoger op 75,67 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak verschijnen maandag in de VS een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie over maart.    

Bedrijfsnieuws

Bed Bath & Beyond verloor donderdag nog ruim een kwart van zijn toch al beperkte beurswaarde. Vrijdag daalde het aandeel nog eens ruim 27,0 procent. De noodlijdende retailer plant een aandelenemissie van 300 miljoen dollar, meldde het eerder deze week.

Ook Nikola is bezig met een emissie, ter waarde van 200 miljoen dollar. De helft daarvan wordt verkocht aan een investeerder, zei de fabrikant van emissieloze vrachtwagens donderdagavond. Het aandeel verloor bijna 14,0 procent.

BlackBerry noteerde ruim 15,0 procent hoger ondanks teleurstellende cijfers over het vierde kwartaal.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, waarmee de bijna twee weken durende opmars in maart werd afgesloten en de in de afgelopen maand en het kwartaal opgelopen 'blauwe plekken' werden verzacht.

De olieprijs is deze week in de VS met meer dan 7 procent gestegen, geholpen door factoren als leveringsproblemen vanuit Noord-Irak, de zwakte van de Amerikaanse dollar, een forse daling van de Amerikaanse voorraden en een verbeterd risicosentiment, in combinatie met tekenen van economisch herstel in China, zei marktanalist Ole Hansen van Saxo Bank.

Volgens de Energy Information Administration daalden de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige met 7,5 miljoen vaten, de sterkste daling op weekbasis dit jaar.

Hansen merkte ook in de resultaten van een maandelijks onderzoek van de Dallas Federal Reserve op, dat de onzekerheid over de bankencrisis onder leidinggevenden in de schaliesector kriebels veroorzaakt over de plannen voor kapitaaluitgaven in de sector in 2023.

De meifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 1,8 procent, ofwel 1,30 dollar, hoger op 75,67 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Opdrachten Vestas in Duitsland en Spanje

(ABM FN-Dow Jones) Vestas heeft opdrachten binnengehaald in Duitsland en Spanje. Dit meldde de Deense brouwer van windturbines vrijdag.

Vestas heeft van JUWA een order ontvangen voor vijf windprojecten in Duitsland van in totaal 63 MW.

In Spanje levert Vestas 31 windturbines van in totaal 140 MW voor de windparken  Cerrato, Atalayas en San Cebrián.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Flink meer omzet voor Floridienne

(ABM FN) Floridienne heeft in 2022 bijna de helft meer omzet geboekt, wat resulteerde in een 32 procent hogere EBITDA. Dit bleek vrijdagavond.

De omzet steeg, dankzij groei in alle drie divisies, van 353 naar 518 miljoen euro en de EBITDA liep op van 46 naar 60 miljoen euro. Netto verdiende Floridienne afgelopen jaar 18,5 miljoen euro, 0,1 miljoen euro minder dan in 2021.

Floridienne meldde een sterke groei bij de divisie Life Sciences, groei en behoud van de marges bij Food, terwijl de divisie Chemicals "goed stand" hield.

Verder benadrukte Floridienne de geslaagde integratie van het overgenomen Biobest, wat resulteerde in een forse groei in Noord-Amerika.

Over 2022 keert het bedrijf een dividend uit van 2,50 euro per aandeel.

Outlook

"Voor het boekjaar 2023 willen onze divisies hun activiteiten verder uitbreiden, zowel organisch als door overnames, en hun marges optrekken in een onzeker klimaat."

Floridienne rekent voor dit jaar op stijgende resultaten, zonder dit te concretiseren.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Bel20 sluit opnieuw hoger

(ABM FN) De Bel20 is vrijdag voor de vijfde dag op rij hoger gesloten, op 3.793 punten, een dagwinst van 0,4 procent.

Dit voorkwam echter niet dat de sterindex de maand maart in het rood eindigde, met een verlies van 2,8 procent. De prestatie van de Bel20 sinds 1 januari werd teruggebracht tot een winst van 2,5 procent.

Op vrijdag hadden beleggers vooral oog voor de Amerikaanse inflatie, die in februari iets sterker daalde dan verwacht.

De PCE-kerninflatie, die gecorrigeerd is voor de volatiele voedsel- en energieprijzen, bedroeg in februari 4,6 procent op jaarbasis. Dat was iets lager dan de 4,7 procent, die door economen was voorzien. Dat zou gelijk zijn geweest aan de inflatie in januari.

In een interview met ABM Financial News zei Rabobank-analist Philippe Marey dat de meevallende daling van de inflatie de Fed er echter niet toe zal aanzetten om af te zien van een nieuwe renteverhoging.

Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, is het daarmee eens.

"Deze lichte daling is niet genoeg om de doelstelling van de Fed te halen. We kunnen dus nog steeds een renteverhoging verwachten," waarschuwde de econoom, die opmerkte dat het rendement op de Amerikaanse tweejarigerente daardoor steeg naar 4,10 procent.

Op de valutamarkt leek de dollar ook te profiteren. De euro/dollar zakte naar 1,086.

De bankensector, die afgelopen maand stevige tikken kreeg, sloot maart 14 procent lager af.

Stijgers en dalers

In de Bel 20 was Sofina de grootste stijger met een koerswinst van 3,0 procent, nadat de holding haar jaarverslag over 2022 publiceerde. Galapagos won 2,4 procent.

Onderaan de tabel eindigde UCB, dat 1,3 procent verloor.

Buiten de hoofdindex daalde Mithra met 4,6 procent. Uit het jaarverslag van het Franse beursgenoteerde bedrijf PCAS, werd duidelijk dat PCAS dreigt de productie van het anticonceptiemiddel Estetrol tijdelijk te verlagen, omdat Mithra nog een rekening van 31 miljoen euro moet betalen. Een vordering die Mithra overigens betwist.

Exmar steeg met 2,8 procent en dat maakte dit aandeel de grootste stijger van de week in Brussel. Kinepolis zette zijn rally voort en steeg met 1,5 procent.

In de BelSmall, de kleinste van de Brusselse indices, maakte Quest for Growth een koerssprong van 1,8 procent.

 Wall Street

In lijn met de Europese indices noteerde ook de New York Stock Exchange in het groen, waarbij de S&P 500 met 0,8 procent steeg.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 10 april 2023.

MAANDAG 3 APRIL 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 4 APRIL 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 5 APRIL 2023
- Geen agendapunten

DONDERDAG 6 APRIL 2023
- Geen agendapunten

VRIJDAG 7 APRIL 2023
- Geen agendapunten

MAANDAG 10 APRIL 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Consumentenvertrouwen VS daalt

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in maart gedaald, overigens net als de inflatieverwachting. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 67,0 naar 62,0. Een voorlopig cijfer toonde eerder deze maand een daling tot 63,4.

Ook over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden negatiever. Deze deelindex daalde van 70,7 naar 66,3. De verwachtingsindex daalde van 64,7 naar 59,2. 

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 3,6 procent, waar een voorlopig cijfer uitging van 3,8 procent. In februari stond deze inflatieverwachting op 4,1 procent.

De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar kwam uit op 2,9 procent en blijft daarmee net in de smalle bandbreedte van 2,9 tot 3,1 procent die al langere tijd zichtbaar is.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Chicago ISM na zes maanden van daling weer gestegen

(ABM FN-Dow Jones) De economische activiteit in de regio Chicago is in maart iets minder hard gekrompen. Dit meldde ISM dinsdag.

De inkoopmanagersindex van ISM steeg van 43,6 in februari tot 43,8 deze maand. Dat is de eerste stijging na zes maanden van dalingen. Ondanks de kleine stijging, krimpt de bedrijvigheid nog wel altijd.

Een indexcijfer hoger dan 50 wijst op toenemende economische activiteit. Daarentegen betekent een indexcijfer lager dan 50 dat er sprake is van economische krimp.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Beursblik: daling PCE-inflatie geen game changer

(ABM FN-Dow Jones) De afname van de kerninflatie in de Verenigde Staten in februari is geen aanleiding voor de Federal Reserve te sleutelen aan het rentebeleid. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

"Het cijfer van 4,6 procent op jaarbasis is weliswaar beter dan verwacht, maar geen game changer", aldus Marey. "Het percentage past bij het beleid dat nu verwacht wordt verder uitgevoerd te worden met een verhoging met 25 basispunten bij de volgende beleidsvergadering", aldus Marey.

De PCE-inflatie lag in februari net onder de inflatie van januari die op 4,7 procent uitkwam. De verwachting vooraf was een stabiele kerninflatie van 4,7 procent  

De euro noteerde vrijdagmiddag kort na publicatie van het inflatiecijfer 0,3 procent lager 1,0875 dollar, na in aanloop naar de publicatie ervan rond 1,0880 dollar te hebben genoteerd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Wall Street richting lichtgroene opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lichtgroene opening tegemoet. Richting de openingsbel in New York noteren de futures op de S&P 0,3 procent in het groen.

Wall Street ligt op koers om een volatiele maand maart verdeeld af te sluiten. De Dow Jones index staat vooralsnog op maand- en kwartaalbasis in het rood, maar de S&P en Nasdaq kleuren over maart en het eerste kwartaal wel aardig groen.

In het eerste kwartaal is de S&P tot nog toe 6 procent gestegen en de Nasdaq zelfs 15 procent.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets heeft de Nasdaq het goed gedaan in het eerste kwartaal, "maar de grote test moet nog komen nu we op weg zijn naar het tweede kwartaal. Wat gebeurt er met de Amerikaanse rente, de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie en de timing van eventuele renteverlagingen? Mijn gevoel zegt dat renteverlagingen nog lang op zich kunnen laten wachten, en dat is iets wat de markten momenteel niet inprijzen", aldus de marktkenner.

Beleggers kijken vrijdag vooral naar de PCE-inflatie. Die kwam in februari op jaarbasis uit op 5,0 procent, van 5,4 procent een maand eerder.
 
De kerninflatie daalde van 4,7 naar 4,6 procent. Gerekend werd op een kerninflatie van 4,7 procent, gelijk aan het cijfer voor januari, dat toen een verrassende toename liet zien, wat leidde tot een sterke stijging van de renteverwachtingen in de VS.

Die renteverwachtingen zijn inmiddels een stuk afgekoeld, als gevolg van de bankencrisis die eerder deze maand ontstond. Maar ook de bankenzorgen zijn inmiddels weer afgenomen, na omvangrijke reddingsplannen voor Silicon Valley Bank, First Republic Bank en Credit Suisse.

Economen van BNP Paribas schatten de eindrente voor de Fed nu in op 5,25 procent, van eerder 5,75 procent en wijzen daarbij op de "verkrapping van de financiële voorwaarden in de VS, en waarschijnlijk een verdere aanscherping van de kredietvoorwaarden en vermindering van de kredietverlening." De Franse bank verwacht een renteverhoging met 25 basispunten in mei.

Verder verschenen vanmiddag ook cijfers over de persoonlijke inkomens en bestedingen. De inkomens van Amerikanen stegen in februari met 0,3 procent, waar een toename van 0,2 procent was voorzien. De bestedingen liepen met 0,2 procent op, waar de markt rekende op een stijging van 0,3 procent.

Donderdag bleek nog dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal iets minder hard is gestegen dan eerder ingeschat, onder meer omdat de consumentenbestedingen minder hard toenamen dan verwacht.

Op macro-economisch vlak is er later vanmiddag aandacht voor de inkoopmanagersindex in de regio Chicago en een definitieve lezing over het consumentenvertrouwen in de VS in maart van de Universiteit van Michigan.

De euro/dollar handelt vrijdagmiddag op 1,0892. WTI-olie kost 74,78 dollar per vat en is daarmee een half procent duurder dan donderdag. De Amerikaanse tienjaarsrente is gedaald tot 3,534 procent.

Bedrijfsnieuws

Bed Bad & Beyond verloor donderdag nog ruim een kwart van zijn toch al beperkte beurswaarde. Vrijdag daalt het aandeel vooralsnog 7 procent bij een volatiele voorbeurshandel. De noodlijdende retailer plant een aandelenemissie van 300 miljoen dollar, meldde het eerder deze week.

Ook Nikola is bezig met een emissie, ter waarde van 200 miljoen dollar. De helft daarvan wordt verkocht aan een investeerder, zei de fabrikant van emissieloze vrachtwagens donderdagavond. Het aandeel lijkt ruim 7 procent lager te gaan openen.

BlackBerry gaat een 5 procent lagere opening tegemoet na teleurstellende cijfers over het vierde kwartaal.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 won 0,6 procent op 4.050,83 punten, de Dow Jones index steeg 0,4 procent op 32.859,03 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 12.013,47 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Amerikaanse kerninflatie licht omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse kernprijzen zijn in februari iets minder hard gestegen dan in de voorgaande maand. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

Op jaarbasis bedroeg de PCE-kerninflatie 4,6 procent ten opzichte van de 4,7 procent in januari. Economen hadden gerekend op een stabiel percentage.

De kernprijsindex steeg in februari met 0,3 procent op maandbasis. Een maand eerder was er sprake van een stijging met 0,5 procent. De verwachting hiervoor lag op 0,4 procent.

De Federal Reserve beschouwt de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid. 

De reguliere PCE inflatie bedroeg 5,0 procent op jaarbasis in februari. Dat was een maand eerder 5,3 procent.

De inkomens van Amerikanen stegen in februari op maandbasis met 0,3 procent, na een stijging van 0,6 procent in januari. De verwachting van economen lag op een stijging met 0,2 procent.

De consumentenbestedingen stegen met 0,2 procent in februari, na een toename van 2,0 procent in januari. Hiervoor was door economen een toename van 0,3 procent voorzien.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Video: dividendaandelen best keuze

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers moeten nog even geduld hebben alvorens ze vol terugkeren in aandelen, maar wie al een begin wil maken kijkt het beste naar dividendaandelen. Dit adviseert beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management in de studio van ABM Financial News op Beursplein 5.

"Het is nog voorbarig om volop terug te keren in de aandelenmarkt", aldus Juvyns. "We wachten op een uitbodeming van de neerwaartse winstherziening."

Daarbij wordt men ook beloond om nog even geduld te hebben. Cash en obligaties bieden "deftige" rendementen. 

Wie echter wil terugkeren op de aandelenmarkten, zou volgens Juvyns moeten kijken naar dividendaandelen. Die zitten vaak ook in de meer defensieve sectoren, die beter bestand zijn tegen economische groeivertragingen.

Klik hier voor: dividendaandelen best keuze

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: Bel20 licht hoger in aanloop naar Amerikaanse inflatie

(ABM FN) De Brusselse beurs noteert vrijdagmiddag licht hoger, waarbij de Bel20 0,2 procent stijgt tot 3.786 punten. Beleggers wachten met spanning op de Amerikaanse inflatiecijfers, die een tipje van de sluier kunnen oplichten over het toekomstige rentebeleid van de Federal Reserve.

In de Bel 20 is AB InBev de grootste stijger met een winst van 1,6 procent, gevolgd door Sofina met een winst van 1 procent, nadat de holding zijn jaarverslag over 2022 heeft gepubliceerd.

Ook buiten de hoofdindex zijn er geen grote bewegingen. Bij de vastgoedaandelen kijkt men ook scherp naar de Amerikaanse inflatiecijfers vanmiddag.

Agfa Gevaert trekt in de BelMid de kop met 1,7 procent koerswinst, terwijl Kinepolis zijn rally voortzet met een stijging van nog eens 1 procent tot 47 euro.

ING handhaaft het koopadvies met een koersdoel van 22 euro voor Mithra in reactie op de publicatie van het jaarrapport van het beursgenoteerde Frans bedrijf PCAS, dat overweegt tijdelijk minder Estetrol te produceren, omdat Mithra nog een bonnetje van 31 miljoen euro heeft te voldoen. De claim wordt overigens bestreden door Mithra. Het aandeel Mithra daalt 5,3 procent.

In de BelSmall stijgt Belysse met 6 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Beursblik: ECB blijft rente verhogen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank blijft de rente verhogen, ondanks de daling van de inflatie. Dit verwacht econoom Bert Colijn van ING.

Vrijdag bleek de inflatie in de eurozone gedaald van 8,5 naar 6,9 procent. Toch verwacht ING dat de ECB nog twee keer de rente verhoogt met 25 basispunten.

"Het gevecht tegen de inflatie is nog niet voorbij", aldus Colijn. De kerninflatie blijft namelijk stijgen, van 5,6 naar 5,7 procent.

De vooruitzichten voor de inflatie verbeteren wel, merkte Colijn op. De belangrijkste zorg van de ECB is de looninflatie. Die zorgt er namelijk voor dat inflatie "stickier" blijft. Kortom de centrale bank zal zowel in mei als in juni de rente met 25 basispunten verhogen, aldus Colijn. "Maar dat [3,50%] zal ook de piek in de rente zijn."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag op de laatste handelsdag van de maand en het kwartaal in het groen, in afwachting van de inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een winst van 0,3 procent op 452,50 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,3 procent naar 15.571,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,5 procent met een stand van 7.295,68 punten. De Britse FTSE won 0,2 procent naar 7.635,60 punten.

Het sentiment rondom de financiële sector lijkt alweer bedaard, ofschoon vrijwel geen enkele marktkenner paniek signaleerde.

Analisten van AXA denken niettemin dat de bankenstress een aanscherping van de kredietvoorwaarden tot gevolg zal hebben. "En dat weegt dan weer op de reële economie. Centrale banken zullen voorzichtiger zijn met nieuwe rentestappen, al blijft hun huidige ambitie duidelijk. Ze willen niet capituleren zolang de inflatie hoog blijft", aldus de experts van AXA.

Op macro-economisch vlak bleek vanochtend dat de inflatie in de eurozone in maart verder daalde. De prijzen stegen afgelopen maand met 6,9 procent op jaarbasis. In februari was de stijging 8,5 procent en in januari 8,6 procent. De kerninflatie steeg wel fractioneel. In Duitsland en Frankrijk bleef de inflatie hoog, terwijl de inflatie in Nederland en België onder de 5 procent dook. 

Voor de Amerikaanse kern-PCE wordt op jaarbasis 4,7 procent verwacht, gelijk aan de kerninflatie in januari.

Naast deze voor de Fed belangrijke inflatiedata, komen later op de dag nog de inkoopmanagersindex van Chicago en het definitieve consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan naar buiten.

De olieprijs beweegt vrijdag nauwelijks. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het groen op 74,51 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 79,20 dollar werd betaald, een daling van 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0884. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0900 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0909 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Shell wil zijn duurzame energiedivisie opsplitsen. Dit schreef persbureau Bloomberg. De koers van het aandeel noteerde X procent .

In Parijs waren er circa 10 dalers. De opvallendste daler was de koers van het aandeel Eurofins Scientific, waar 1,9 procent vanaf ging. De koers van het aandeel Carrefour steeg juist 2,2 procent. In Amsterdam ging de koers van het aandeel van sectorgenoot Ahold Delhaize aan de leiding met 1,9 procent.

In Frankfurt noteerden veertien koersen onder het slot van donderdag, hier onder aanvoering van de koers van het aandeel Santorius, die 6,2 procent inleverde.

De aandelenkoersen van halfgeleideraandelen, donderdag nog de uitblinkers, leverden vandaag wat in. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

De S&P 500 won donderdag 0,6 procent op 4.050,83 punten, de Dow Jones index steeg 0,4 procent op 32.859,03 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 12.013,47 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

BNP Paribas lanceert eerste tranche aandeleninkoop

(ABM FN-Dow Jones) BNP Paribas start op maandag 3 april met de eerste tranche van zijn aandeleninkoopprogramma, na hiervoor goedkeuring te hebben ontvangen van de Europese Centrale Bank. Dit meldde de Franse bank vrijdag.

De eerste tranche betreft een bedrag van maximaal 2,5 miljard euro. BNP Paribas verwacht het aandeleninkoopprogramma niet later dan 3 augustus 2023 af te ronden.

Een tweede tranche van nog eens 2,5 miljard euro wordt in de tweede helft van 2023 gelanceerd. 

BNP zal de ingekochte aandelen intrekken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Winst Huawei flink gekelderd

(ABM FN-Dow Jones) Huawei heeft in 2022 een flink lagere winst behaald, ondanks dat de omzet licht steeg. Dit maakte het Chinese techbedrijf vrijdag bekend.

"In 2022 bleven een uitdagende externe omgeving en niet-marktgebonden factoren een tol eisen van de activiteiten van Huawei", zei Eric Xu, roulerend voorzitter van Huawei, in een toelichting.

"2023 zal cruciaal zijn voor Huawei's duurzame overleving en ontwikkeling," voegde Xu toe. "We hebben er alle vertrouwen in dat we elke uitdaging die op ons pad komt aankunnen en dat we een stevige basis kunnen leggen voor duurzame overleving en ontwikkeling."

De nettowinst daalde van 113,7 miljard Chinese yuan in 2021 tot 35,6 miljard yuan of 5,18 miljard dollar afgelopen jaar. De omzet verbeterde licht, van 637 miljard naar 642 miljard yuan, of ruim 93 miljard dollar.

Huawei blijft de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) uitbreiden, met een uitgave van 161,5 miljard yuan in 2022. Dit is ruim 25 procent van de jaaromzet. De totale R&D-uitgaven kwamen in de afgelopen 10 jaar uit op meer dan 977 miljard yuan.

Het bedrijf eindigde 2022 met 176,3 miljard yuan in kas.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: Brussel wacht op Amerikaanse inflatiecijfers

(ABM FN) De Brusselse beurs boekt vrijdagochtend, na inflatiecijfers uit Europa en in afwachting van die uit Amerika, licht in het groen.

De Bel20 index stijgt 0,2 procent naar 3.787 punten.

"De financiële markten ronden het eerste kwartaal van 2023 op een positieve manier af", zegt Sophie Lund-Yates, hoofdaandelenanaliste bij Hargreaves Lansdown.

Wereldwijd zijn de technologieaandelen dit kwartaal met 19 procent gestegen en de beleggers putten weer wat meer vertrouwen ondanks de Amerikaanse problemen bij de banken.

"De katalysator op kortere termijn voor verdere marktbewegingen zal de Amerikaanse inflatie zijn die later vandaag wordt gepubliceerd. Hoewel de inflatie over het algemeen in de goede richting evolueert, blijft de kerninflatie een probleem", aldus Lund-Yates.

KBC wijst er op dat de Chinese economie aan vaart blijft winnen en dat het ondernemersvertrouwen er overal in de lift zit. In de dienstensector steeg de PMI-index van 56,3 naar 58,2, goed voor het hoogste peil sinds mei 2011 én de derde groeimaand op rij.

De euro/dollar noteert op 1,0887.

Stijgers en dalers

Binnen de Bel 20 staat Melexis bloot aan winstnemingen. De koers verliest 1,1 procent. Ook in bijvoorbeeld in Amsterdam staan de halfgeleideraandelen onder druk. ASMI daalt 1,3 procent na een koerswinst van 4 procent op donderdag.

Sofina reageert niet echt op de jaarcijfers. De koers stijgt 0,6 procent.

AB InBev is met een winst van 1,6 procent een opvallende stijger. Sectorgenoot Heineken wint nog iets meer.

In de BelMid zijn geen echte uitschieters. 

Het sentiment bij de vastgoedaandelen is afwachtend met de Amerikaanse inflatiecijfers op komst.

ING handhaaft het koopadvies en het koersdoel van 22 euro voor Mithra in reactie op de publicatie van het jaarrapport van het beursgenoteerde Frans bedrijf PCAS, dat overweegt tijdelijk minder Estetrol te produceren, omdat Mithra nog een bonnetje van 31 miljoen euro heeft te voldoen. De claim wordt bestreden door Mithra. Mithra daalt 4,7 procent. 

Ook Hybrid Software en Unifiedpost zijn met verliezen van circa 3 procent opvallende dalers. Ekopak en Onward Medical stijgen 2 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: goede jaarstart Fagron verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Fagron heeft in de eerste drie maanden van 2023 ruim 10 procent meer omzet behaald. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van de magistrale bereider.

De analisten rekenen op een omzetstijging op jaarbasis van 156,4 naar 172,7 miljoen euro. In alle regio's steeg de omzet volgens hen, maar in Noord-Amerika het sterkst, met bijna 25 procent.

De autonome groei schatten de analisten in op 3,9 procent. Dat is wel beduidend minder dan de 7,6 procent in het eerste kwartaal van 2022.

De analisten dienden ook hun taxaties voor heel 2023 in. Zij verwachten een jaaromzet van 735 miljoen euro, tegen 684 miljoen euro in 2022.

De aangepaste EBITDA zou hierdoor stijgen van 131 miljoen naar 144,5 miljoen euro, met een marge van 19,7 procent, een stijging van 0,6 procentpunt.

Verder denken de analisten dat de schuldratio van Fagron daalt van 1,94 naar 1,54.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Inflatie eurozone daalt verder

(ABM FN) De inflatie in de eurozone is in maart verder gedaald. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van Eurostat.

De prijzen stegen afgelopen maand met 6,9 procent op jaarbasis. In februari was de stijging 8,5 procent en in januari 8,6 procent.

De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in maart 5,7 procent op jaarbasis, iets hoger dan de 5,6 procent een maand eerder. In januari bedroeg de kerninflatie 5,3 procent.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,9 procent en de kernprijzen met 1,2 procent.

De Belgische inflatie steeg met 4,9 procent tegen 5,4 procent een maand eerder, terwijl de Duitse inflatie op 7,8 procent uitkwam. Dit was in februari nog 9,3 procent. In Frankrijk stegen de consumentenprijzen met 6,6 procent tegen 7,3 procent een maand eerder. In Nederland viel de inflatie scherp terug van 8,9 tot 4,5 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: stevige vordering van 31 miljoen euro voor Mithra

(ABM FN) Mithra moet nog 31 miljoen euro betalen aan partner PCAS. Dit merkten analisten Maxime Stranart en David Vagman van ING vrijdag op.

Dit bedrag werd genoemd in de jaarcijfers van het Franse bedrijf, waarbij werd gemeld dat 13,6 miljoen euro al de betalingstermijn heeft overschreden. 

Dit is de eerste keer dat PCAS de zaak met Mithra heeft gekwantificeerd, na de aankondiging in februari 2023 dat de Fransen een gerechtelijke procedure opstartten om de vorderingen te innen.

Bovendien meldt PCAS in het jaarrapport dat het geen andere keuze heeft dan een tijdelijke vermindering van de productie van Estetrol in 2023 te overwegen, aldus ING. 

Estetrol of E4 is de belangrijkste grondstof voor de anticonceptiepil Estelle/Nextstellis van Mithra evenals voor het belangrijkste geneesmiddel in ontwikkeling Donesta. Dit laatste is een hormoontherapie voor de menopauze.

Mithra blijft die vorderingen in twijfel trekken.

CEO Leon Van Rompay voegde er in de Belgische pers aan toe dat er materiële voorzieningen zijn aangelegd om die potentiële verplichtingen te kunnen dekken.
De achterstallige vorderingen zouden ongeveer 20 procent van Mithra's kaspositie bedragen, terwijl het hele bedrag de helft van de kaspositie van het bedrijf zou verbranden, berekende ING.

Bovendien zorgt de kwestie met PCAS voor meer onzekerheid met betrekking tot de toeleveringsketen van Mithra, hoewel het bedrijf volgens ING bevestigde dat het andere mogelijke leveranciers voor deze belangrijke grondstof heeft gevonden.

Ondanks de verstoorde relatie met PCAS herhaalde ING vrijdag het koopadvies voor Mithra met een koersdoel van 22,00 euro. Het aandeel daalt vrijdag 4,0 procent naar 2,85 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Duitse werkloosheid omhoog

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal werklozen in Duitsland is in maart gestegen. Dat meldde het Federale Arbeidsbureau vrijdag.

In maart liep het voor seizoensinvloeden aangepaste aantal werklozen met 16.000 op. 

De verwachting van economen lag op een toename met 1.000 werklozen.

In februari was er ook een toename, toen van 6.000. Eerder werd voor februari nog een afname van 2.000 gemeld.

Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage steeg afgelopen maand van 5,5 procent in februari naar 5,6 procent. De verwachting was een stabiel percentage.

In totaal zaten er in maart 2,594 miljoen Duitsers zonder baan. In februari waren dit er 2,620 miljoen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: herstel aandeel Sofina haalbaar

(ABM FN) Het aandeel Sofina is in de afgelopen weken hard afgestraft, maar een herstel is mogelijk. Dit voorziet analist Kris Kippers van Degroof Petercam.

Kippers zag het aandeel recent onder druk staan vanwege het belang in TikTok en de recente problemen bij de Amerikaanse bank SVB. Er waren zorgen dat het omvallen van SVB een impact zou hebben op de financiering van durfkapitalisten, zo merkte Kippers op, maar door overheidsingrijpen en de overname van SVB door First Republic lijken de problemen onder controle.

De problemen rond TikTok zijn groter, aldus de analist, wijzend op zorgen in vooral de VS over TikToks banden met China en mogelijke veiligheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan. Als gevolg werd het aandeel Sofina hard afgestraft. 

Degroof schat de blootstelling van Sofina aan TikTok-eigenaar ByteDance in op 500 miljoen euro of 15 euro per aandeel. "We zijn terughoudend en hebben het belang volledig afgeschreven", aldus Kippers.

Zodoende komt Degroof uit op een intrinsieke waarde van 249 euro per aandeel, 11 procent lager dan de waarde die Sofina publiceerde. Desondanks vindt Kippers de korting op het aandeel van 19,2 procent te hoog, gelet op het historische gemiddelde.

Daarom handhaafde Degroof het koopadvies met een koersdoel van 274,00 euro. Het aandeel Sofina daalde vrijdagochtend met 1,1 procent tot 198,30 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: Kepler Cheuvreux verhoogt koersdoel Fagron

(ABM FN-Dow Jones) Kepler Cheuvreux heeft vrijdag het koersdoel voor Fagron verhoogd van 15,00 naar 17,50 euro en handhaaft het koopadvies op de magistrale bereider.

De verhoging komt na de cijfers over 2022, die iets beter dan verwacht waren, vooral dankzij de prestaties in Europa, maar in Latijns-Amerika viel het tegen. "Het bedrijf zei geen marktaandeel te hebben verloren, maar dat had zijn prijs", aldus Kepler. 

Bij de jaarcijfers merkte Fagron op dat de tweede jaarhelft vermoedelijk beter zal zijn dan de eerste zes maanden van dit jaar. "Na 16 procent koerswinst dit jaar, zal voor een verdere stijging wellicht moeten worden gewacht tot de tweede jaarhelft", aldus de analisten van Kepler.

Kepler stelde de taxaties voor de vrije kasstroom naar boven bij, maar de meeste andere ramingen bleven ongewijzigd.

De analisten nemen geen overnames op in hun model, maar die zouden 3 tot 5 euro per aandeel kunnen toevoegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: DEME profiteert van sterke groei in offshore windenergie

(ABM FN) DEME is goed gepositioneerd om te profiteren van de sterke groei in de offshore windenergie. Dit oordeelde Jefferies vrijdag in een rapport.

Een pluspunt is dat het Belgische bedrijf een full-service provider is, terwijl de meeste branchegenoten een minder brede focus hebben, aldus analist David Kerstens.

Het marktevenwicht in offshore wind wordt wat verstoord door capaciteitsknelpunten, wat naar verwachting op middellange termijn zal leiden tot hogere prijzen en dus ook tot een hogere winstgevendheid. Het recordorderboek in offshore wind zorgt voor een goede basis.

Het management klonk volgens Jefferies voorzichtiger over het herstel van de baggermarkt, met projectvertragingen door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Maar uiteindelijk profiteert ook de baggermarkt van de groei van offshore wind, concludeerde Kerstens.

Het aandeel DEME wordt verhandeld tegen een korting van 25 procent ten opzichte van sectorgenoten, merkte de analist op.

Jefferies heeft een koopadvies op DEME met een koersdoel van 150,00 euro. 

Het aandeel DEME steeg vrijdagochtend met 0,5 procent tot 117,60 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursupdate: voorzichtige opening Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag, zoals voorzien, zonder grote uitschieters van start gegaan.

De Bel20 opende 0,1 procent hoger.

In de sterindex trekt Aperam de kop met een winst van 1,0 procent. KBC stijgt 0,7 procent. Sofina daalt 0,8 procent, na de publicatie van het jaarrapport. Melexis wordt 0,7 procent goedkoper.

In de BelMid gaat Fagron 1,1 procent hoger, terwijl Immobel 1,6 procent daalt.

Smallcap Texaf stijgt 1,7 procent, maar Mithra daalt 3,5 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Franse consumentenprijzen stijgen minder hard

(ABM FN-Dow Jones) De Franse inflatie is in maart gedaald, maar wel iets minder sterk dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van het Franse bureau voor de statistiek.

De prijzen stegen in maart met 5,6 procent op jaarbasis. In februari werd nog een inflatie van 6,3 procent berekend. De inflatie bedroeg in januari 6,0 procent. 

De verwachting van economen voor maart lag op een inflatie van 5,5 procent.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in maart met 0,8 procent, na een plus van 1,0 procent februari. Hiervoor rekenden economen op 0,6 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Neutrale start Bel20 voorzien

(ABM FN) De Brusselse beurs maakt zich vrijdag naar verwachting op voor een vlakke opening. Futures op de Euro Stoxx 50 index kwamen ongeveer een uur voor de beursbel nog niet van hun plaats. 

De Bel20 sloot donderdag nog voor de vierde keer op rij in het groen, nu de rust wederkeert, net als het optimisme. De sterindex won donderdag 0,9 procent op 3.777 punten.

Op Wall Street steeg hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond 0,6 procent, terwijl de Aziatische aandelenmarkten, met winsten van grofweg een procent, vanochtend ook de weg omhoog weten te vinden. 

Het lijkt erop dat het uitblijven van meer drama in de bankensector beleggers weer wat kleur in het gezicht heeft gegeven, waardoor de aandacht zal worden wordt gericht op de inflatie en de impact hiervan op het rentebeleid van centrale banken. 

Donderdag werd bekend dat de Duitse inflatie is afgekoeld van 8,7 procent in februari naar 7,4 procent in maart. Dit cijfer was nog wel 0,1 procent boven de verwachting. 

Vanochtend werd daarnaast bekend dat de Nederlandse inflatie volgens een snelle raming van het CBS in maart is teruggevallen naar 4,4 procent. In februari was dit nog 8,0 procent.

Het belangrijkste inflatiecijfer komt vandaag uit Amerika, waar om 14:30 uur de PCE-inflatie wordt vrijgegeven, een cruciale indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve waar de markten het afgelopen jaar heftig op konden reageren. 

Er wordt gerekend op een daling, maar wel op een niveau dat nog zo hoog is dat de doelstelling van de Fed om de inflatie te beteugelen, nog niet zal zijn bereikt, volgens Interactive Investor.

De verwachting is dat de inflatie op maandbasis is gedaald van 5,4 procent naar 5,3 procent, terwijl de kerninflatie is uitgekomen op 4,7 procent. 

Verschillende Fed-leden lieten ondertussen donderdag van zich horen. Zo gaf Susan Collins van de Boston Fed aan dat de stress in de banksector het lastiger maakt om het juiste rentebeleid te bepalen, maar dat een renteverhoging van nog eens 25 basispunten redelijk lijkt. Daarna volgt wat Collins betreft een pauze.

Richmond Fed-voorzitter Thomas Barkin was minder stellig. Hij ziet een "vrij breed" scala aan mogelijke uitkomsten voor het rentepad, gezien de onzekere vooruitzichten.

Bedrijfsnieuws

Sofina heeft flink wat glans verloren in 2022. Dit bleek al eerder uit een nieuwsbrief en dit beeld werd donderdagavond bevestigd met de publicatie van de jaarcijfers. De intrinsieke waarde daalde van 11,4 miljard eind 2021 naar 9,3 miljard euro ultimo 2022, een daling van 18 procent, waar aanvankelijk een afname van 17 procent was gemeld. Sofina wil een dividend voorstellen van 3,24 euro per aandeel. Dat is 0,11 euro meer dan over 2021.
 
Umicore meldde dat het een minderheidsbelang heeft genomen in de Amerikaanse start-up Blue Current, een producent van solid-state batterijen op basis van silicium-elastische composieten.

NovAliX neemt de Franse onderzoeksactiviteiten van Galapagos in Romainville over. 

ABO-Group boekte in 2022 een nettowinst van 2,2 miljoen euro, of 0,21 euro per aandeel. De omzet steeg afgelopen jaar met 10 procent naar bijna 69,9 miljoen euro, van 63,5 miljoen euro in 2021. 

Spadel heeft vorig jaar een sterke omzetgroei met 13,7 procent behaald, maar besloot vanwege de hoge kosten het dividend flink te verlagen. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won donderdag 0,6 procent op 4.050,83 punten, de Dow Jones index steeg 0,4 procent op 32.859,03 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 12.013,47 punten. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Update: Flinke daling waarde Sofina

(ABM FN) Sofina heeft flink wat glans verloren in 2022. Dit bleek al eerder uit een nieuwsbrief en dit beeld werd donderdagavond bevestigd met de publicatie van de jaarcijfers.

De intrinsieke waarde daalde van 11,4 miljard eind 2021 naar 9,3 miljard euro ultimo 2022, een daling van 18 procent, waar aanvankelijk een afname van 17 procent was gemeld. Per aandeel is dit een daling van 338 naar 279 euro. Halverwege het jaar stond de waarde per aandeel op 295 euro. De grootste daling vond dus plaats in de eerste zes maanden.

De waarde van de investeringsportefeuille daalde van 11,1 naar 9,3 miljard euro. De vijf grootste belangen van Sofina zijn Little Forestier Group, SC China Co Investment, Cognates, Byju’s en Cambridge Associates.

Via SC China Co Investment participeert Sofina in ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, zo bleek donderdag uit de nieuwsbrief. Het belang in ByteDance is direct goed voor meer dan 5 procent van de totale portefeuille.

Sofina leed een verlies van 1,9 miljard euro tegen een winst van 2,6 miljard euro in 2021.

De kaspositie bedroeg 233 miljoen en Sofina had 1,9 miljard euro aan beschikbare financiering, waaronder 925 miljoen euro aan niet-opgenomen kredietlijnen. 

Sofina wil een dividend voorstellen van 3,24 euro per aandeel. Dat is 0,11 euro meer dan over 2021.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Britse economie groeit toch fractioneel

(ABM FN-Dow Jones) De Britse economie is in het vierde kwartaal van 2022 toch nog licht gegroeid. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van het Office for National Statistics.

Op kwartaalbasis nam de Britse economie met 0,1 procent toe, waar eerder nog werd uitgegaan van een vlakke ontwikkeling.

Op jaarbasis groei de Britse economie met 0,6 procent, aldus ONS vrijdag. Dat is 0,2 procentpunt meer dan de vorige raming.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Duitse detailhandel zet minder om

(ABM FN-Dow Jones) De Duitse detailhandelsverkopen zijn in februari gedaald. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

De detailhandelsverkopen kwamen in februari 1,3 procent lager uit dan een maand eerder, aangepast voor inflatie. Inclusief de inflatie daalden de verkopen met 0,5 procent.

Op jaarbasis bedroeg de daling 7,1 procent. Inclusief inflatie stegen de verkopen in februari op jaarbasis overigens met 2,6 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Spadel verlaagt dividend met 25 procent

(ABM FN) Spadel heeft vorig jaar een sterke omzetgroei met 13,7 procent behaald, maar besloot vanwege de hoge kosten het dividend flink te verlagen. Dit maakte het bedrijf donderdagavond bekend.

De omzetstijging werd weerspiegeld in alle markten met stijgingen van bijna 7 procent in België en Luxemburg, 15 procent in Nederland, 19 procent in Frankrijk en meer dan 24 procent in Bulgarije.

De omzetstijging is vooral te danken aan hogere verkoopvolumes en de lancering van een aantal innovaties die goed werden onthaald door de markt. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het nieuwe, meer ecologische formaat Spa Reine Eco Pack 5L.

Het recurrent bedrijfsresultaat of EBIT daalde echter met 24,3 procent als gevolg van de "ongekende" stijging van de prijzen voor grondstoffen, verpakkingen, energie en transport. Die stijging werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door prijsverhogingen en door het plan om te besparen op commerciële en operationele koste, aldus Spadel.

Het bedrijf meldde een gemiddelde stijging van ongeveer 14 procent van de totale productie- en transportkosten.

Onderaan de streep was er een nettowinst van 12,8 miljoen euro, een daling van 52 procent.

Op de algemene vergadering van aandeelhouders zal de raad van bestuur de betaling van een brutodividend van 1,50 euro per aandeel voorstellen. Dat is 1,05 euro netto. Het brutodividend is daarmee 25 procent lager ten opzichte van de uitkering over 2021.

Spadel blijft waakzaam ten aanzien van de macro-economische context en de inflatiedruk, de impact op de koopkracht en het consumentengedrag. Daarnaast weegt de bijzonder hoge loonindexatie begin 2023 zwaar op de kostenstructuur van het bedrijf.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

NovAliX neemt onderzoeksactiviteiten Galapagos in Romainville over

(ABM FN-Dow Jones) NovAliX neemt de Franse onderzoeksactiviteiten van Galapagos in Romainville over. Dit maakte Galapagos in een persbericht bekend zonder financiële details te geven. 

De onderzoekscapaciteiten van Galapagos en de daarmee verbonden werknemers, gevestigd in het Franse Romainville, zullen worden overgedragen aan NovAliX. Galapagos behoudt wel de flexibiliteit om toegang te krijgen tot de nodige expertise en middelen door een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst.

Galapagos spreekt van "een geïntegreerde samenwerking op het gebied van geneesmiddelenonderzoek".

De transactie vloeit volgens het biotechbedrijf voort uit de in 2022 aangekondigde nieuwe strategie 'Forward, Faster'.

De financiële impact was al opgenomen in Galapagos' eerder aangekondigde 'cash burn guidance' voor 2023, die een bandbreedte van 380 en 420 miljoen euro kent. 

De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden en zal naar verwachting in juli 2023 worden afgerond.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Japanse detailhandel verkoopt meer

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse detailhandelsverkopen zijn in februari gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Japanse overheid.

De verkopen stegen in februari met 6,6 procent op jaarbasis. In januari bedroeg de stijging 5,0 procent op jaarbasis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Japanse industrie produceert minder

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse industrie heeft in februari minder geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar op maandbasis was er een flinke meevaller. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van het Japanse ministerie van handel en industrie.

Op jaarbasis ging het in februari om een productiedaling van 0,6 procent. Bij de cijfers over januari verwachtte de Japanse overheid een stijging van 0,7 procent. 

Op maandbasis steeg de productie in februari met 4,5 procent. Economen hadden een stijging van 2,7 procent voorzien.  

Voor maart verwacht de Japanse overheid een productiestijging van 2,3 procent en voor april wordt uitgegaan van een stijging met 4,4 procent. Vorige maand werd voor maart nog een kleinere plus van 0,7 procent voorzien.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Europese beurzen openen licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een licht hogere opening tegemoet, in afwachting van een serie inflatiecijfers.

IG voorziet een openingswinst van 35 punten voor de Duitse DAX en een plus van 16 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 4 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. Het was opnieuw een positieve dag, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Beleggers maken zich op voor een nieuwe maand. "Op de aandelenmarkt is april een solide maand", volgens analist Salah Bouhmidi van IG. "Historisch gezien wordt april beschouwd als de beste maand op de Amerikaanse markten en zou de huidige herstelrally aan deze kant van de Atlantische Oceaan kunnen worden voortgezet."

Over enkele weken gaat het kwartaalcijferseizoen ook weer van start, merkte beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx op. "Het cijferseizoen wordt traditioneel afgetrapt door de banken en dan wordt direct duidelijk welke gevolgen de onrust van de afgelopen periode heeft gehad op de resultaten."

Dominique Laboureix, hoofd van de Resolution Board van de Europese Bankenunie, wees donderdag op de sterke winstgevendheid bij de banken: "Op basis daarvan geloof ik echt dat er een goede veerkracht is in ons banksysteem. Dat betekent echter niet dat we niet waakzaam hoeven te zijn", voegde hij eraan toe. Daarmee herhaalde hij feitelijk de woorden van hoofdeconoom Philip Lane van de ECB van woensdag.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor voorlopige inflatiecijfers uit Duitsland. De consumentenprijzen stegen op maandbasis met 0,8 procent, gelijk aan de stijging in februari. Op jaarbasis koelde de inflatie in maart af tot 7,4 procent, van 8,7 procent een maand eerder.

Toch waarschuwt econoom Carsten Brzeski van ING dat van een bredere neerwaartse trend voor de Duitse inflatie nog geen sprake is. Hij verwacht dan ook dat de kerninflatie "hardnekkig" blijft dit jaar.

Vrijdag verschijnen inflatiedata uit de eurozone als geheel. Brzeski verwacht dat de Europese Centrale Bank de komende maanden voorzichtiger zal worden en denkt dat er nog twee renteverhogingen van 25 basispunten in het vat zitten.

Het consumentenvertrouwen van de eurozone over maart kwam uit op 19,2 negatief tegen 19,1 negatief voor februari. Dit kwam overeen met het voorlopige cijfer, dat vorige week verscheen.

Bedrijfsnieuws

In Amsterdam deed Philips goede zaken, met een winst van bijna 6 procent. Het concern stuurt aan op een schikking in de apneu-affaire. Dat schreef het FD naar aanleiding van een gesprek met CEO Roy Jacobs.

Mondelez heeft bijna acht miljoen aandelen van koffiebedrijf JDE Peet's verkocht. Het aandeel JDE Peet's daalde 4,5 procent in Amsterdam.

Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien aantrekken. Het aandeel sloot in Stockholm ruim 16 procent hoger.

Halfgeleideraandelen deden het ook vandaag weer goed. Zo won de koers van het aandeel Infineon in Frankfurt 5,5 procent en stegen de koersen van de aandelen ASMI, Besi en ASMI in Amsterdam zo'n 3 tot 4 procent. STMicroelectronics kreeg er ruim 2,5 procent bij in Parijs.

In de DAX ging Adidas aan kop, met een winst van bijna 6 procent. Deutsche Boerse was hekkensluiter met een verlies van zo'n 2 procent. In de CAC 40 was Unibail-Rodamco-Westfield koploper met een plus van ruim 4 procent, terwijl Sanofi de rij sloot met een daling van dik anderhalf procent.

Euro STOXX 50         4.288,22 (+1,4%)
STOXX Europe 600        454,84 (+1,0%)
DAX                  15.522,40 (+1,3%)
CAC 40                7.263,37 (+1,1%)
FTSE 100              7.620,43 (+0,7%)
SMI                  11.032,21 (+0,6%)
AEX                     752,46 (+0,9%)
BEL 20                3.777,44 (+0,9%)
FTSE MIB             27.021,04 (+1,1%)
IBEX 35               9.207,10 (+1,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Vrijdag gaan de Amerikaanse beurzen een hogere opening tegemoet, na donderdag hoger te zijn geëindigd.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets heeft de Nasdaq het goed gedaan in het eerste kwartaal, "maar de grote test moet nog komen nu we op weg zijn naar het tweede kwartaal. Wat gebeurt er met de Amerikaanse rente, de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie en de timing van eventuele renteverlagingen? Mijn gevoel zegt dat renteverlagingen nog lang op zich kunnen laten wachten, en dat is iets wat de markten momenteel niet inprijzen", aldus de marktkenner.

Het uitblijven van meer drama in de bankensector geeft beleggers nu de gelegenheid om zich weer te richten op inflatie en de vooruitzichten voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Diverse Fed-leden lieten donderdag van zich horen. Zo gaf Susan Collins van de Boston Fed aan dat de stress in de banksector het lastiger maakt om het juiste rentebeleid te bepalen, maar dat een renteverhoging van nog eens 25 basispunten redelijk lijkt. Daarna volgt wat Collins betreft een pauze.

Richmond Fed-voorzitter Thomas Barkin was minder stellig. Hij ziet een "vrij breed" scala aan mogelijke uitkomsten voor het rentepad, gezien de onzekerheid over de vooruitzichten.

Vrijdag volgt het inflatiecijfer waar de Fed bij voorkeur naar kijkt voor zijn rentebeleid, de index voor persoonlijke consumptieve uitgaven, of de PCE-index. Er wordt gerekend op een daling, maar wel op een niveau dat nog zo hoog is dat de doelstelling van de Fed om de inflatie te temmen, nog niet zal zijn bereikt, volgens Interactive Investor.

Verder bleek donderdag dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal iets minder hard groeide dan eerder gemeld, namelijk met 2,6 procent in plaats van 2,7 procent. In het derde kwartaal bedroeg de groei nog ruim 3 procent.

Het wekelijkse cijfer voor de nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering steeg sterker dan verwacht, maar bleef op een relatief laag niveau onder de 200.000.  
 
De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 74,37 dollar werd een vat West Texas Intermediate bijna 2 procent duurder.

De olieprijzen konden profiteren van de 'risk-on' houding op de bredere financiële markten, volgens Stephen Innes van SPI Asset Management. Daarbij werden de prijzen ondersteund door een zwakkere dollar.

Bedrijfsnieuws

Bed Bath & Beyond daalde ruim 26 procent tot een nieuw dieptepunt. De geplaagde retailer meldde donderdag het een deal met hedgefonds Hudson Bay Capital Management heeft beëindigd en in plaats daarvan tot 300 miljoen dollar aan aandelen wil uitgeven om een faillissement te voorkomen. De deal met Hudson Bay had de activiteiten voor dit jaar moeten financieren.

Intel steeg woensdag nog flink na een presentatie voor investeerders die meer details gaf over de plannen van de chipmaker om de daling in de productie en het marktaandeel van datacenterchips om te buigen. Donderdag sloot het aandeel ruim anderhalf procent in de plus.

Electronic Arts schrapt 6 procent van de banen. Dit leidt tot een eenmalige last van 170 miljoen tot 200 miljoen dollar. Het aandeel daalde licht.

Roku snijdt ook in het personeelsbestand, waarbij 200 banen verloren gaan, oftewel ook zo'n 6 procent van het totaal bij de streamingspecialist. Het aandeel verloor zo'n 3,5 procent.

Concentrix gaat fuseren met Webhelp uit Parijs, in een deal die het bedrijf waardeert op 4,8 miljard dollar. Het aandeel daalde zo'n 1,5 procent.

S&P 500 index                4.050,83 (+0,6%)
Dow Jones index             32.859,03 (+0,4%)
Nasdaq Composite            12.013,47 (+0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen koersten over de brede linie hoger.

Nikkei 225             28.108,48 (+1,2%)
Shanghai Composite     3.268,31 (+0,2%)
Hang Seng              20.480,13 (+0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0901. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0909.

USD/JPY Yen   132,74
EUR/USD Euro  1,0901
EUR/JPY Yen   144,71

MACRO-AGENDA:
00:50 Industriële productie - Februari (Jap)
00:50 Detailhandelsverkopen - Februari (Jap)
03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Maart (Chi)
06:30 Omzet detailhandel - Februari (NL)
08:00 Detailhandelsverkopen - Februari (Dld)
08:00 Economische groei - Vierde kwartaal def. (VK)
08:45 Inflatie - Maart vlpg (Fra)
09:55 Werkloosheid - Maart (Dld)
11:00 Inflatie - Maart vlpg (eur)
14:30 Persoonlijke inkomens en PCE-inflatie - Februari (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Maart (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Maart def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Chinese dienstensector groeit nog harder

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese dienstensector is in maart harder gegroeid, terwijl de industrie een groeivertraging kende. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Chinese overheid.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in maart uit op 58,2 tegen 56,3 in februari.

De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie bleek vrijdag echter te zijn gedaald van 52,6 in februari naar 51,9 in maart. Hier was door economen een index van 51,3 voor verwacht.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met vrijdag 7 april 2023.

VRIJDAG 31 MAART 2023
00:00 Euronav - Jaarcijfers
00:00 Oxurion - Jaarcijfers
00:00 Econocom - Jaarvergadering

MAANDAG 3 APRIL 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 4 APRIL 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 5 APRIL 2023
- Geen agendapunten

DONDERDAG 6 APRIL 2023
- Geen agendapunten

VRIJDAG 7 APRIL 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Nikola kondigt emissie aan

(ABM FN-Dow Jones) Nikola wil maximaal 200 miljoen dollar ophalen met een aandelenemissie. Dit meldde de fabrikant van emissieloze vrachtwagens donderdagavond.

Het bedrijf is begonnen met een SEC-geregistreerde openbare aanbieding van maximaal 100 miljoen dollar aan gewone aandelen, voor aftrek van underwriting kortingen en commissies en andere aanbiedingskosten. Citigroup begeleidt het bod.

Nikola verwacht de onderschrijver een optie van 30 dagen te verlenen om nog eens 15,0 miljoen dollar aan gewone aandelen te kopen tegen de prijs van het openbaar aanbod, na aftrek van de underwriting discounts en commissies.

Tegelijkertijd heeft Nikola een zogeheten forward stock purchase agreement gesloten met een investeerder, waarbij de investeerder ermee heeft ingestemd tot 100 miljoen dollar aan gewone aandelen van Nikola te kopen in een gelijktijdig geregistreerd direct aanbod tegen de prijs van het openbaar aanbod.

Het bedrijf wil de netto-opbrengst gebruiken voor werkkapitaal en andere algemene bedrijfsdoeleinden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 won 0,6 procent op 4.050,83 punten, de Dow Jones index steeg 0,4 procent op 32.859,03 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 12.013,47 punten. 

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets heeft de Nasdaq het goed gedaan in het eerste kwartaal, "maar de grote test moet nog komen nu we op weg zijn naar het tweede kwartaal. Wat gebeurt er met de Amerikaanse rente, de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie en de timing van eventuele renteverlagingen? Mijn gevoel zegt dat renteverlagingen nog lang op zich kunnen laten wachten, en dat is iets wat de markten momenteel niet inprijzen", aldus de marktkenner.

Het uitblijven van meer drama in de bankensector geeft beleggers nu de gelegenheid om zich weer te richten op inflatie en de vooruitzichten voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Diverse Fed-leden lieten donderdag van zich horen. Zo gaf Susan Collins van de Boston Fed aan dat de stress in de banksector het lastiger maakt om het juiste rentebeleid te bepalen, maar dat een renteverhoging van nog eens 25 basispunten redelijk lijkt. Daarna volgt wat Collins betreft een pauze.

Richmond Fed-voorzitter Thomas Barkin was minder stellig. Hij ziet een "vrij breed" scala aan mogelijke uitkomsten voor het rentepad, gezien de onzekerheid over de vooruitzichten.

Vrijdag volgt het inflatiecijfer waar de Fed bij voorkeur naar kijkt voor zijn rentebeleid, de index voor persoonlijke consumptieve uitgaven, of de PCE-index. Er wordt gerekend op een daling, maar wel op een niveau dat nog zo hoog is dat de doelstelling van de Fed om de inflatie te temmen, nog niet zal zijn bereikt, volgens Interactive Investor.

Verder bleek donderdag dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal iets minder hard groeide dan eerder gemeld, namelijk met 2,6 procent in plaats van 2,7 procent. In het derde kwartaal bedroeg de groei nog ruim 3 procent.

Het wekelijkse cijfer voor de nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering steeg sterker dan verwacht, maar bleef op een relatief laag niveau onder de 200.000.  
 
De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 74,37 dollar werd een vat West Texas Intermediate bijna 2 procent duurder.

De olieprijzen konden profiteren van de 'risk-on' houding op de bredere financiële markten, volgens Stephen Innes van SPI Asset Management. Daarbij werden de prijzen ondersteund door een zwakkere dollar. De euro/dollar handelde donderdagavond 0,6 procent hoger op 1,0909.

Bedrijfsnieuws

Bed Bath & Beyond daalde ruim 26 procent tot een nieuw dieptepunt. De geplaagde retailer meldde donderdag het een deal met hedgefonds Hudson Bay Capital Management heeft beëindigd en in plaats daarvan tot 300 miljoen dollar aan aandelen wil uitgeven om een faillissement te voorkomen. De deal met Hudson Bay had de activiteiten voor dit jaar moeten financieren.

Intel steeg woensdag nog flink na een presentatie voor investeerders die meer details gaf over de plannen van de chipmaker om de daling in de productie en het marktaandeel van datacenterchips om te buigen. Donderdag sloot het aandeel ruim anderhalf procent in de plus.

Electronic Arts schrapt 6 procent van de banen. Dit leidt tot een eenmalige last van 170 miljoen tot 200 miljoen dollar. Het aandeel daalde licht.

Roku snijdt ook in het personeelsbestand, waarbij 200 banen verloren gaan, oftewel ook zo'n 6 procent van het totaal bij de streamingspecialist. Het aandeel verloor zo'n 3,5 procent.

Concentrix gaat fuseren met Webhelp uit Parijs, in een deal die het bedrijf waardeert op 4,8 miljard dollar. Het aandeel daalde zo'n 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Olieprijs stijgt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 74,37 dollar werd een vat West Texas Intermediate bijna 2 procent duurder.

De olieprijzen konden profiteren van de 'risk-on' houding op de bredere financiële markten, volgens Stephen Innes van SPI Asset Management. Daarbij werden de prijzen ondersteund door een zwakkere dollar.

Woensdag sloten de oliemarkten nog lager, ondanks een behoorlijke daling van de Amerikaanse olievoorraden. Dat onderstreept de voorzichtigheid van beleggers, gezien de recente bankturbulentie en de aanhoudende recessiezorgen, volgens analisten van Sevens Report.

Technisch is het neergaande trendkanaal, ingezet in maart 2022, nog steeds intact, zei Hans van Cleef van Energy Research & Strategy van Publieke Zaken donderdag tegen ABM Financial News. 

"De recessie-angsten zijn nog steeds groot", volgens de analist. En het herstel van de Chinese economie gaat minder voorspoedig dan gehoopt, terwijl de Russische olie ondanks alle sancties zijn weg nog prima vindt richting de markt.

Maar zoals het Internationaal Energieagentschap aangeeft, zal de vraag naar olie in de tweede jaarhelft verder zal gaan stijgen. En tegelijk blijven de investeringen achter. 

"Dat zorgt ervoor dat de vraag-aanbod-balans kantelt. Ofwel de vraag groeit sneller dan het aanbod." Dat zal de olieprijs goed doen, al is het onzeker of dit voldoende is om uit het neergaande trendkanaal te breken, aldus Van Cleef.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Hogere resultaten ABO-Group

(ABM FN) ABO-Group Environment heeft in 2022 hogere resultaten geboekt. Dit meldde het bedrijf uit Gent donderdag nabeurs.

“Met 10 procent omzetgroei en een EBITDA van 10 miljoen euro realiseert ABO-GROUP na 2021 opnieuw haar beste jaar ooit. De groep slaagde erin haar sterke start van het jaar verder te zetten, waarbij de dubbelcijferige groei in de omzet gekoppeld werd aan een herstel van de marges door de integratie van de overnames uit 2021 én 2022, en een sterke kostcontrole. De krapte op de arbeidsmarkt, de volatiele energieprijzen en kostenindexeringen maakten de tweede helft van 2022 desalniettemin een uitdagende periode voor onze bedrijven", zei CEO Frank De Palmenaer in een toelichting.

ABO-Group boekte in 2022 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 9,9 miljoen euro, in vergelijking met 8,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 2,2 miljoen euro, of 0,21 euro per aandeel.

De omzet steeg afgelopen jaar met 10 procent naar bijna 69,9 miljoen euro, van 63,5 miljoen euro in 2021.

De netto operationele kasstroom steeg van 6,8 naar 7,1 miljoen euro eind 2022 en de nettoschuld van 9,7 naar 10,6 miljoen euro.

Outlook

ABO-Group sprak van een "vliegende start" in 2023, "met de reeds aangekondigde overnames van DynaOpt en SEGED in Frankrijk."

Op operationeel gebied beschikt het bedrijf over een "goed gevuld orderboek dat begin dit jaar al versterkte met een aantal grote contracten."

Toch blijft ABO-Group voorzichtig, "gezien de blijvende uitdagingen op het vlak van rekrutering en kostenindexatie."

Daarbij zal de onstabiele geopolitieke situatie en haar invloed op de volatiele markten ook in 2023 de algemene economische situatie voor ABO-GROUP beïnvloeden, aldus het bedrijf, dat deze impact zal trachten op te vangen "door in te zetten op een correcte commerciële prijsstrategie en interne efficiëntie."

Op middellange termijn bevestigt ABO-Group het vertrouwen in de doelstelling uiterlijk eind 2025 de "omzetkaap van 100 miljoen euro te behalen."

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index won 1,0 procent met een slot van 454,84 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,3 procent op 15.522,40 punten. De Franse CAC 40 steeg 1,1 procent bij een stand van 7.263,37 punten. De Britse FTSE sloot 0,7 procent hoger op 7.620,43 punten.

Het was opnieuw een positieve dag voor de Europese beurzen, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Beleggers maken zich op voor een nieuwe maand. "Op de aandelenmarkt is april een solide maand", volgens analist Salah Bouhmidi van IG. "Historisch gezien wordt april beschouwd als de beste maand op de Amerikaanse markten en zou de huidige herstelrally aan deze kant van de Atlantische Oceaan kunnen worden voortgezet."

Over enkele weken gaat het kwartaalcijferseizoen ook weer van start, merkte beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx op. "Het cijferseizoen wordt traditioneel afgetrapt door de banken en dan wordt direct duidelijk welke gevolgen de onrust van de afgelopen periode heeft gehad op de resultaten."

Dominique Laboureix, hoofd van de Resolution Board van de Europese Bankenunie, wees donderdag op de sterke winstgevendheid bij de banken: "Op basis daarvan geloof ik echt dat er een goede veerkracht is in ons banksysteem. Dat betekent echter niet dat we niet waakzaam hoeven te zijn", voegde hij eraan toe. Daarmee herhaalde hij feitelijk de woorden van hoofdeconoom Philip Lane van de ECB van woensdag.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor voorlopige inflatiecijfers uit Duitsland. De consumentenprijzen stegen op maandbasis met 0,8 procent, gelijk aan de stijging in februari. Op jaarbasis koelde de inflatie in maart af tot 7,4 procent, van 8,7 procent een maand eerder.

Toch waarschuwt econoom Carsten Brzeski van ING dat van een bredere neerwaartse trend voor de Duitse inflatie nog geen sprake is. Hij verwacht dan ook dat de kerninflatie "hardnekkig" blijft dit jaar.

Vrijdag verschijnen inflatiedata uit de eurozone als geheel. Brzeski verwacht dat de Europese Centrale Bank de komende maanden voorzichtiger zal worden en denkt dat er nog twee renteverhogingen van 25 basispunten in het vat zitten.

Het consumentenvertrouwen van de eurozone over maart kwam uit op 19,2 negatief tegen 19,1 negatief voor februari. Dit kwam overeen met het voorlopige cijfer, dat vorige week verscheen.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0898. WTI-olie werd anderhalf procent duurder op 74 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

In Amsterdam deed Philips goede zaken, met een winst van bijna 6 procent. Het concern stuurt aan op een schikking in de apneu-affaire. Dat schreef het FD naar aanleiding van een gesprek met CEO Roy Jacobs.

Mondelez heeft bijna acht miljoen aandelen van koffiebedrijf JDE Peet's verkocht. Het aandeel JDE Peet's daalde 4,5 procent in Amsterdam.

Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien aantrekken. Het aandeel sloot in Stockholm ruim 16 procent hoger.

Halfgeleideraandelen deden het ook vandaag weer goed. Zo won de koers van het aandeel Infineon in Frankfurt 5,5 procent en stegen de koersen van de aandelen ASMI, Besi en ASMI in Amsterdam zo'n 3 tot 4 procent. STMicroelectronics kreeg er ruim 2,5 procent bij in Parijs.

In de DAX ging Adidas aan kop, met een winst van bijna 6 procent. Deutsche Boerse was hekkensluiter met een verlies van zo'n 2 procent. In de CAC 40 was Unibail-Rodamco-Westfield koploper met een plus van ruim 4 procent, terwijl Sanofi de rij sloot met een daling van dik anderhalf procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen tot 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Umicore neemt belang in Amerikaanse start-up Blue Current

(ABM FN) Umicore heeft donderdagavond aangekondigd dat het een minderheidsbelang heeft genomen in de Amerikaanse start-up Blue Current, een producent van solid-state batterijen op basis van silicium-elastische composieten.

De investering versterkt het partnerschap tussen de twee bedrijven in de ontwikkeling van dit type batterij.

Umicore merkte op dat de investering in Blue Current een aanvulling is op de gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst waarin beide partijen de batterijmaterialen van Umicore met succes hebben geïntegreerd in de technologie voor solid-state batterijen van Blue Current.

Naast de levering van geavanceerde batterijmaterialen wil Umicore dit partnerschap gebruiken om halverwege het decennium een silicium-elastische composietbatterij op de markt te brengen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Matthieu Hellin

Vierde dagwinst op rij voor Bel20

(ABM FN) De Bel20 is donderdag voor de vierde keer op rij in het groen gesloten, nu de rust wederkeert, net als het optimisme. 

De sterindex won donderdag 0,9 procent op 3.777 punten.

De vrees voor de banksector nam af, en de pan-Europese bankindex steeg met 1,9 procent.

Ook waren er tekenen van een afkoeling van de inflatie in Europa. Zo daalde de geharmoniseerde prijsindex in Duitsland van 9,3 procent in februari tot 7,8 procent op jaarbasis in maart, vooral dankzij lagere energieprijzen.

Goed nieuws kwam ook uit Spanje, waar de inflatie in maart daalde tot 3,1 procent.

Maar er is geen reden tot feestvieren, waarschuwt Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, in een interview met ABM Financial News.

Volgens de econoom moeten deze cijfers duidelijk worden genuanceerd: "Het is waar dat de inflatie in Spanje sterk is gedaald, maar de daling in Duitsland was ook minder dan verwacht. En terwijl de kerninflatie in België blijft stijgen, wordt gevreesd dat morgen hetzelfde zal gebeuren met de cijfers voor de eurozone als geheel.”

De econoom herinnert eraan dat de kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel-, alcohol- en energieprijzen, de belangrijkste zorg van de ECB blijft, wat de stijging van de obligatierente verklaart. Bij het sluiten van de Europese indices steeg de Duitse Bund tot 2,36 procent.

Vrijdag staan de prijsontwikkelingen in de Verenigde Staten op het menu. De inflatiebarometer waaraan de Fed de voorkeur geeft, de zogeheten PCE-prijsindex, die ook wordt gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, zou extra aanwijzingen moeten geven over het toekomstige rentebeleid van de Fed.

Verder viel de koerswinst van 16 procent voor H&M op, nadat het modebedrijf met cijfers kwam.

Brent ruwe olie steeg in de vroege avondhandel met een procent, terwijl tegelijkertijd de euro ten opzichte van de dollar steeg tot 1,09.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex viel vooral Melexis, dat met een winst van 3,7 procent de grootste stijger van de dag was. De halfgeleidersector deed het donderdag sowieso goed, met ASMI en Besi in Amsterdam als koplopers.

Alleen Argenx en KBC eindigden niet in het groen en verloren respectievelijk 0,8 en 1,1 procent.

GBL, dat na de overname van Webhelp hoofdaandeelhouder wordt van Concentrix, won 2,1 procent.

Kinepolis won 1,6 procent. ING herhaalde het koopadvies voor het aandeel Kinepolis, maar voegt daaraan toe dat het bedrijf nog geen ruimte heeft voor grote deals.

KBC Securities verhoogde donderdag het advies voor Xior naar Kopen en handhaafde het koersdoel op 44,00 euro. Dit was voldoende om de koers van de kotmadam 4,8 procent hoger te sturen.

KBC Securities verhoogde ook het koersdoel voor Euronav, van 14,50 euro naar 16,85 euro en handhaafde het Houden advies. Dit kon niet voorkomen niet dat de rederij 1,9 procent daalde, terwijl sectorgenoot Exmar 5,4 procent won.

Intervest Offices & Warehouses kondigde het vertrek van zijn CEO aankondigde, het aandeel daalde 1,7 procent.

Door de sterke verlaging van het dividend en de slechte vooruitzichten daalde ook de Nationale Bank van België met 12,4 procent.

Bij de kleinere aandelen steeg MDxHealth 5,5 procent, terwijl Ekopak 2,1 procent daalde.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indices domineerde het groen in New York, waar de S&P 500 een half procent won.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met vrijdag 7 april 2023.

VRIJDAG 31 MAART 2023
00:00 Euronav - Jaarcijfers
00:00 Oxurion - Jaarcijfers
00:00 Econocom - Jaarvergadering

MAANDAG 3 APRIL 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 4 APRIL 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 5 APRIL 2023
- Geen agendapunten

DONDERDAG 6 APRIL 2023
- Geen agendapunten

VRIJDAG 7 APRIL 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News
Markten
My following
Markten
BEL20