Sanofi

Sanofi werd opgericht in 1973 en is al sinds 2000 een gevestigde waarde op de Parijse Beurs. Het bedrijf heeft daar ook zijn hoofdkantoor. Na de oprichting fuseerde het met ‘Synthélabo’ en werd de onderneming omgedoopt tot ‘Sanofi-Synthélabo’. Later, na de fusie met ‘Aventis’ in 2004, was het bedrijf bekend als ‘Sanofi-Aventis’. Dat duurde tot 2011, toen de onderneming terug haar originele naam aannam. Sanofi houdt zich bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van therapeutische middelen en oplossingen. Daarnaast verzorgt het ook zelf de productie en marketing op een wereldwijde schaal.

De firma heeft samen met haar dochterondernemingen vier globale ‘business units’:

Specialty Care

Het bedrijf voorziet met dit segment onder andere behandelingen binnen multiple sclerose, neurologie, immunologie, oncologie en zeldzame (bloed)bloedziekten. Daarnaast zijn er ook geneesmiddelen voor diabetes en hartaandoeningen. De opsomming is zeker niet volledig, maar geeft toch al een beeld van de diverse activiteiten binnen de bedrijfstak.

Specialty Care is het grootste segment in termen van omzet en topproducten. Het product dat de meeste omzet binnenhaalt voor Sanofi is ‘Dupilumab’. Het middel is te vinden onder de merknaam ‘Dupixent’. Het is een monoklonaal antilichaam dat wordt gebruikt voor aandoeningen zoals eczeem, astma en chronische sinusitis door neuspoliepen. In 2021 was het goudhaantje goed voor een omzet van 5,2 miljard euro.

Het tweede paradepaardje van het bedrijf is ‘Lantus’, een kunstmatige vorm van het hormoon insuline. Insuline verlaagt het glucosegehalte (suiker) in het bloed en is essentieel voor diabetespatiënten.

Op nummer drie staat ‘AUBAGIO’: een geneesmiddel dat dient voor de behandeling van multiple sclerose (MS).

Vaccines

Het bedrijf levert vaccins voor kinderen zoals poliomyelitis-, kinkhoest- en hib-vaccins.

Je vindt in de divisie ook algemene inentingen zoals griepvaccins, boostervaccins voor volwassenen, meningitisvaccins en reisvaccins.

General Medicines

Het gamma van de afdeling ‘General Medicines’ omvat enorm veel algemene middelen. Enkele voorbeelden zijn producten tegen allergieën, hoest, verkoudheden en pijn. Voor het bevorderen van de gezondheid zijn er probiotica, spijsverterings- en voedingsproducten.

Consumer Healthcare

Verzorgende producten, zoals hydraterende en verzachtende lotions, lichaams- en voetcrèmes worden via deze divisie geproduceerd en verkocht.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van geneesmiddelen en vaccins
  • Productie en verkoop van verzorgingsproducten
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20