PayPal Holdings

PayPal is een enorm Amerikaans bedrijf dat betaaldiensten levert. In 2015 ontstond ‘PayPal Holdings’: een moederbedrijf voor PayPal en andere, nieuwe bedrijven. Door de jaren heen kwamen er namelijk heel wat overnames, sinds de de start van het verhaal in 1998. De oprichters van PayPal werden als grap de ‘PayPal maffia’ genoemd. Velen van hen richtten na PayPal nog andere succesvolle bedrijven op. Denk bijvoorbeeld aan Elon Musk, de oprichter van Tesla en SpaceX, maar dus ook medeoprichter van PayPal. Andere voorbeelden van bedrijven die tot leven kwamen door leden van de ‘maffia’ zijn LinkedIn en YouTube.

De holding zelf overkoepelt een dozijn dochterbedrijven, elk met hun specifieke eigenschappen in de wereld van het betalingsverkeer. Je kan ze opdelen in zeven categorieën:

 1. Betalingen tussen personen of ‘Peer-to-Peer’ kunnen gemakkelijk en zonder grote kosten via ‘PayPal’, ‘Venmo’ (in de VS) en ‘Xoom’ (voor de VS en Canada).
 2. Betalingssystemen voor onlineaankopen op websites: opnieuw kan je hier PayPal en Venmo gebruiken. Er is ook een speciale aanbieder voor de dienst in Japan. In enkele landen is het zelfs mogelijk om via ‘Pay Later’ de betaling van je aankoop uit te stellen, een soort krediet dus. Voor die kredieten werkt PayPal samen met partnerbanken
 3. De verwerking van de betalingen gebeurt door PayPal en het bedrijf ‘Braintree’
 4. Voor organisaties met vele periodieke uitbetalingen zoals lonen en facturen zijn er mogelijkheden via een gemakkelijk systeem van het dochterbedrijf ‘Hyperwallet’
 5. Ook apparatuur voor betalingen op fysieke locaties is beschikbaar via de holding. ‘Zettle’ is zo’n bedrijf dat ‘Point-of-Salesystemen’ aanlevert.

De twee laatste categorieën zijn iets losser verbonden aan betalingen, maar hebben toch een zekere link.

 • Honey biedt in enkele landen een plug-in aan voor je webbrowser. Na installatie scant het softwareprogramma automatisch het internet, op zoek naar digitale kortingscodes.
 • Bedrijven als ‘Simility’ leveren diensten aan bedrijven en financiële organisaties, onder andere voor het opsporen van fraude en het beheren van retours bij verkopen.

Alles samen heeft de holding een immense schaal: zo’n 40.000 transacties per minuut, beschikbaar in 200 landen en betalingsmogelijkheden in 100 munteenheden. Je kan zelfs cryptomunten aankopen via het platform.

De verdienmodellen van de groep bestaan dan ook vooral uit de aangerekende vergoedingen per transactie of omzettingen naar andere munteenheden. Er zijn ook partnerschappen en abonnementsformules voor bepaalde diensten die een centje in de lade brengen. Tenslotte verdient PayPal Holdings ook aan de verleende kredieten aan consumenten en handelaars, in de vorm van rentes en aangerekende vergoedingen.

Verdienmodellen

 • Vergoedingen voor afhandelen transacties en muntomzettingen
 • Abonnementsformules voor diensten
 • Partnerschappen
 • Verwijzingsvergoedingen
 • Rentes en vergoedingen voor kredieten via partnerbanken
Meer