Palantir Technologies

Palantir is een technologiebedrijf gelegen in de VS. Het bedrijf specialiseert zich in de ontwikkeling van software voor het verwerken van data. Zowel de bedrijfswereld als overheidsinstanties maken gebruik van de producten van de firma.

De software van Palantir maakt gebruik van alle nieuwste technologieën zoals ‘Big Data’, ‘Artificial Intelligence’ en ‘Machine Learning’. Momenteel kunnen klanten beschikken over drie producten. Zonder volledig te zijn en met eenvoudige voorbeelden, kan je de producten als volgt omschrijven:

  1. Foundry’ is een besturingssysteem voor moderne organisaties dat toelaat een betere verbinding te maken tussen operationele data en analytische tools. Op die manier kunnen processen veel gemakkelijker geanalyseerd en verbeterd worden. Het staat ook toe om simulaties te maken, via ‘digital twins’: een digitale testomgeving. Toepassingen van de software kan je bijvoorbeeld vinden in de gezondheidszorg, energiesector, retail en zelfs bij het opsporen van witwaspraktijken.
  2. Gotham’ is een platform dat enorme hoeveelheden data verwerkt om zo snelle beslissingen te bevorderen. Het systeem heeft ook ‘feedbackloops’: het verbetert zichzelf door te leren uit de gemaakte beslissingen om zo steeds efficiënter te worden. Bij complexe problemen werkt de software met uitgebreide modellen die simultaan rekening houden met een hele hoop factoren. Een voorbeeld van een toepassing is te vinden bij defensie in de Verenigde Staten. Gotham scant op gevaarlijke situaties, geeft automatisch meldingen en helpt officieren om de juiste reacties op situaties in een mum te implementeren.
  3. Apollo’ is eerder een product voor softwareontwikkelaars. Het is een tool die een gemakkelijk overzicht geeft van alle software van een organisatie, met daarbij ook de huidige versies van de software. Je kan het platform gebruiken om automatisch nieuwe softwareversies uit te rollen. Wanneer er toch een probleem zou zijn met de nieuwe softwareversie, dan detecteert Apollo dat automatisch. Het systeem legt de update stil en de veranderingen worden teruggedraaid. Het platform controleert ook continu op de veiligheid van de actieve software. Op die manier hebben softwarebedrijven een beter overzicht van hun ‘Software Supply Chain’.

De veiligheid van data is volgens Palantir een prioriteit, wat ergens wel logisch is, aangezien het bedrijf samenwerkt met overheden. In totaal werkt de onderneming samen met organisaties uit 40 sectoren, het aanbod reikt dus enorm ver.

Belangrijke aandeelhouders van Palantir zijn de medeoprichter en CEO ‘Alexander Karp’ en de investeerder ‘Peter Thiel’, de medeoprichter van PayPal, die destijds als eerste investeerde in ‘Facebook’.

Meer