Kinepolis Group

Kinepolis is een Belgische groep die bioscopen beheert en uitbaat. Het bedrijf ontstond officieel in 1997 door de samensmelting van de ‘Claeys groep’ en de ‘Bert groep’. De roots van de Bert groep gaan terug naar de jaren 1960, in Harelbeke, West-Vlaanderen.

Hoewel het bedrijf haar oorsprong vindt in het kleine België, is de groep vandaag uitgegroeid tot een aanzienlijke, internationale speler. De Kinepolis groep is actief in Europa onder de merknaam ‘Kinepolis’ in de Benelux, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Polen. Daarnaast stak de Kinepolis groep ook de oceaan over; door de overname van ‘MJR Digital Cinemas’ in de VS en ‘Landmark Cinemas’ in Canada. De geografische verdeling van de meer dan 100 cinemacomplexen in de groep is ongeveer 50/50 over Europa en Noord-Amerika. Al zijn de complexen in Noord-Amerika kleiner en hebben ze dus minder capaciteit.

Het bedrijf heeft verschillende inkomstenbronnen, onder andere: de ticketverkoop voor films, reclameopbrengsten via het reclamebureau ‘Brightfish’ en verkoop van voeding en dranken. Daar houdt de lijst niet op, want naast particulieren heeft de Kinepolis Group ook zakelijke klanten. Die klanten kunnen terecht bij het bedrijf voor de organisatie van congressen, maar ook voor Digitale Cinemadiensten. Als laatste belangrijke bron van inkomsten heeft Kinepolis de huuropbrengsten van vastgoed. Denk daarbij aan winkels en zaken die zich in cinemacomplexen van Kinepolis bevinden. De groep is namelijk eigenaar van een groot deel van haar bioscoopcomplexen, wat niet bij elke bioscopengroep het geval is.

Verdienmodellen

  • Verkoop filmtickets
  • Verkoop advertentieruimte
  • Business-to-Business diensten (o.a. verhuur faciliteiten)
  • Verkoop producten in complexen (bv. Snacks)
  • Vastgoedopbrengsten
  • Digitale Cinema Diensten aan derde partijen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20