Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Robot zal het graf van de marketeer graven; daarna zal hij marketing vernietigen

Logo Business AM
Business

01/08/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft een vijfjarig contract getekend met Persado. Dat is een bedrijf dat specialiseert in marketing en robots inzet die reclameslogans en advertenties te bedenken.

In een testfase werden suggesties die werden ontworpen door Persado’s artificiële intelligentie (A.I.) ingezet op de website van Chase. Het aantal mensen dat op zo’n advertentie klikte, steeg met 450% in vergelijking met het succes van advertenties die door de mensen uit het marketingteam van de bank hadden bedacht.

De A.I. scant een gegevensbank met meer dan 1 miljoen woorden, zinnen en foto’s in 25 talen, die in eerdere campagnes goede resultaten hebben behaald. De robot deelt die woorden en zinnen op in verschillenden categorieën die het meeste succes behaalden en optimaliseert ze via machine learning. Dat is een een onderzoeksveld binnen kunstmatige intelligentie, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers kunnen leren.

A.I. is dubbel zo efficiënt

De wijzigingen die robots aanbrengen zijn vaak miniem, maar maken wel het verschil. Een slogan die door de marketingmensen van Chase was ontworpen luidde: “Krijg toegang tot cash dankzij de waarde van je huis”. 25 klanten vulden een aanvraag in. De Persado-robot maakte daar het volgende van: “Het is waar – je kan cash in handen krijgen dankzij de waarde van je huis”. Die slogan genereerde 47 aanvragen.

De bank wil de artificiële intelligentie van Persado ook inzetten voor interne communicatie. Om zo de zaken relevanter te maken voor zijn werknemers.

Als het algoritme van Big Data voor ons kiest, welk is dan nog het nut van marketing?

Dat marketeers geen lang leven meer beschoren zijn, voorspelt ook filosoof Yuval Harari. Maar deze Israëlische denker voorspelt niet de vervanging van marketeers door machines. Hij ziet het veel ruimer.

Eens algoritmes en Big Data beter dan wijzelf zullen weten wat best voor ons is, zal de advertentiemarkt instorten. Omdat hij totaal overbodig zal zijn geworden. In zijn boek ’21 vragen voor de 21ste eeuw‘ schrijft de Israëlische denker-filosoof Yuval Noah Harari dat ‘het nieuwe businessmodel van Big Tech gebaseerd is op de transfer van autoriteit van mensen naar algoritmes’. Die autoriteit omvat ook het kiezen en kopen van producten en diensten.

Eens algoritmes voor ons kiezen en kopen, gaat de traditionele reclame-industrie ten onder. Neem Google. Google wil het punt bereiken waarop we eender welke vraag kunnen stellen en daarop het beste antwoord krijgen. Stel dat je volgende vraag aan Google kan richten: “Hé Google, gebaseerd op alles wat je weet over auto’s en op alles wat je weet over mij (mijn gewoontes, mijn opinie over de klimaatwijziging, mijn eisen inzake comfort en zelfs mijn opinie over politiek in het Midden-Oosten), welke is voor mij de beste auto?”

Indien Google ons het antwoord op die vraag kan geven. En indien we Google vertrouwen, eerder dan te rekenen op onze eigen wispelturige en makkelijk manipuleerbare gevoelens. Welk nut zal een advertentie voor een wagen dan nog hebben?”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks