Mark Zuckerberg gespot met armband die haaien op afstand houdt

Donderdag werd de CEO van Facebook al surfend gespot in Kauai, Hawaï. Zijn surfskills vielen niet op, maar wel markant was de speciale armband die hij droeg. Het object zou volgens de producent (Sharkbanz) haaien op afstand moeten houden.

De Sharkbanz-bracelet leidt haaien om de tuin middels elektrische stroom; het vermogen van de haai om elektromagnetische velden waar te nemen bij het zoeken naar een prooi wordt verstoord.

Het is niet de eerste keer dat een bekend persoon verschijnt met de armband, eerder vorig jaar zagen we ex-president Barack Obama ook al met zo’n armband surfen.

Naast het feit dat Zuckerberg een speciale armband draagt tijdens het surfen, staat hij ook nog eens op een surfbord met een zebraprint aan de onderkant. Volgens meerdere onderzoeken zou een zebraprint onzichtbaar zijn voor een haai.

Kritiek

Toch is er ook kritiek op de technologische armband. Zo zijn professionele surfers het er over eens dat ze niet moeten vertrouwen op een band om hen te beschermen tegen aanvallen. Ook waarschuwen ze dat zo’n producten niet altijd wetenschappelijk getest en bewezen zijn. ‘Er is geen apparaat dat zo’n grote witte haai kan stoppen als hij in aanvalsmodus gaat.’ merkt Nick Carroll, eigenaar van meerdere surfmagazines, op.

In 2016 werd een jonge surfer gebeten toen hij zijn Sharkbanz-armband aan het uittesten was. Gelukkig had het accident geen grote gevolgen, maar het was enorm slechte reclame voor het bedrijf.

Of de armband werkelijk een effect heeft of enkel werkt als psychologische factor, is dus nog steeds niet zeker.

(lb)

Meer