Marioepol is veroverd, strijders in Azovstalfabriek worden uitgehongerd

Het Beleg van Marioepol is zo goed als gedaan. De havenstad in het zuiden van Oekraïne is volledig in handen van het Russische leger, op de fabrieksterreinen van staalgigant Azovstal na. In eerste instantie was de bedoeling die ook in te nemen, maar nu gaf de Russische dictator Vladimir Poetin bevel tot uithongering.

De terreinen van Azovstal, die zich uitstrekken over een gebied van 11 hectare, zijn het laatste toevluchtsoord voor Oekraïners in de stad. Duizenden burgers schuilen in de fabriekshallen, kantoorgebouwen, loodsen en ondergrondse tunnels van de fabriek. Zij worden beschermd door zo’n 2.500 tot 4.000 Oekraïense soldaten, voornamelijk strijders van het omstreden Azovbataljon.

“Geen vlieg binnen of buiten”

De Oekraïense officier Sergei Volina verspreidde via een videoboodschap op de Amerikaanse zender CNN al een noodkreet: “Dit is misschien mijn laatste boodschap. We hebben slechts een paar dagen, of zelfs uren, over. We roepen de wereldleiders op om de soldaten van het garnizoen in Marioepol en de burgers die bij ons in de Azovstalfabriek zitten te evacueren.”

“We zijn volledig omsingeld. Er zijn zo’n 500 gewonde soldaten, het is moeilijk om hen van de juiste medische zorg te voorzien. De Russen gebruiken zware vliegtuigbommen en artilleriebeschietingen tegen ons, waar ook de burgers slachtoffer van worden.”

Volina’s noodkreet werd opgepikt door zowat elk medium in het westen, maar echte reactie is er nog niet. Ondertussen besprak Vladimir Poetin met zijn minister van Defensie, Sergej Shoigu, hoe ze de situatie in de Azovstal aanpakken. Poetin zou opdracht hebben gegeven om de fabriek niet binnen te vallen, maar gewoon te omsingelen. Door de laatste verzetsstrijders uit te roken met bommen en uit te hongeren, zal de overwinning alsnog voor Rusland zijn. “Blokkeer die zone zodat er geen vlieg binnen of buiten komt”, beval Poetin zijn minister.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.