Maria Sharapova (32) stopt met tennissen na blessureleed

Meervoudig Grand Slam-winnares Maria Sharapova stopt na een lange carrière in het damestennis met spelen.

De beslissing van Sharapova komt ietwat onverwacht, al had de Russische last van aanhoudende blessures. Dat is voor haar ook meteen de reden om per direct te stoppen. Sharapova komt dus niet meer op het gravel.

Grand Slam

Sharapova heeft elke Grand Slam gewonnen. In 2004 zette ze haar naam op de trofee in Wimbledon. In 2006 schreef ze de US Open op haar conto en in 2008 de Australian Open. Uiteindelijk mocht ze op Roland Garros twee keer haar naam op de Coupe Suzanne Lenglen laten graveren, in 2012 en 2014.

Daarmee is Sharapova een van de meest succesvolle tennissters aller tijden. Ze stond vijf keer op 1 in de WTA-ranking, voor in totaal 21 weken. Daarmee streek ze naar verluidt een 100 miljoen euro op aan sponsorcontracten en prijzengeld.

Dopingschandaal

Sharapova bleef na haar Grand Slam-overwinningen op hoog niveau spelen, maar moest een tijdlang aan de kant wegens doping. In 2016 werd ze namelijk betrapt op het gebruik van medonium. Dat stond pas sinds het begin van dat jaar op de verboden lijst. Achteraf bleek dat Sharapova het middel om medische redenen mocht gebruiken en kon ze weer aan de slag op het tennisveld. De explosieve tennisstijl waar ze voor gekend stond, werd echter steeds meer gehinderd door een niet-aflatende schouderblessure.

Nu is het dus voorbij voor de Russin. ‘Na 28 jaar en vijf Grand Slam-titels ben ik klaar om een nieuwe berg te beklimmen’, zegt de tennisster in een bijzonder persoonlijk essay op entertainmentwebsite Vanity Fair.

‘Vaarwel’

‘Tennis, ik neem afscheid’, zegt ze daar. ‘Hoe zeg je vaarwel aan het enige leven dat je ooit hebt gekend’, klinkt het emotioneel. ‘Ik heb mijn leven gegeven aan tennis en tennis gaf mij een leven. Ik zal het elke dag missen. Ik ga de training missen en mijn dagelijkse routine. (…) Ik zal mijn team missen en mijn coaches.’

Maar, gaat Sharapova verder, tennis is ook een uitdaging geweest. ‘Tennis is mijn berg geweest. Mijn pad was gevuld met valleien en omwegen, maar het zicht aan de top was geweldig. Nu ben ik klaar voor een nieuwe berg, om op een volledig nieuw terrein een wedstrijd te spelen.’

Het ziet ernaar uit dat Sharapova in de entertainmentwereld blijft. Onlangs was ze te zien in het Amerikaanse programma ‘Shark Tank’ en eerder bracht ze ook al een biografie uit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20