Margin call MicroStrategy dreigt koers Bitcoin nog dieper te duwen

Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, blijft de wind van voren krijgen. De koers van de digitale munt was maandagnacht zelfs even onder de grens van 22.000 dollar gedoken. Daar komt nu nog eens bij dat er een margin call dreigt voor MicroStrategy, een softwarebedrijf met heel wat BTC in zijn portefeuille.

Het gaat niet goed met Bitcoin en de andere cryptomunten. Net zoals de aandelenmarkten krijgt de cryptomarkt het momenteel zwaar te verduren, omdat beleggers zich onder meer zorgen maken over de torenhoge inflatie in de Verenigde Staten. Dat kan de Federal Reserve ertoe aanzetten om nog harder aan de handrem te trekken, wat zowel voor de crypto- als aandelenmarkten slecht nieuws is.

Investeringen in Bitcoin

De recente correctie op de cryptomarkten heeft vergaande gevolgen voor beleggers en bedrijven met grote posities in de digitale munten. MicroStrategy is daar een van. Michael Saylor, CEO van het technologiebedrijf, begon in augustus 2020 BTC te kopen tegen een prijs net onder de 12.000 dollar.

Latere aankopen in de daaropvolgende maanden brachten het bezit van het bedrijf op 129.918 BTC, nu gewaardeerd op minder dan 3 miljard dollar. Het totaal geïnvesteerde bedrag bedroeg bijna 4 miljard dollar is, wat dus betekent dat Saylor nu aankijkt tegen een verlies van ongeveer 1 miljard dollar.

Margin call

Maar er is meer! Microstrategy heeft in maart 205 miljoen dollar geleend bij de cryptobank Silvergate Capital. Het softwarebedrijf heeft daarvoor 19.466 BTC in onderpand gegeven. Dat meldt het persagentschap Reuters. “Als de Bitcoin-prijs onder de 21.000 dollar zou zakken, zou dat een “margin call” of een vraag naar extra kapitaal uitlokken”, zei Phong Le, president van MicroStrategy, in een webcast in mei.

In dat geval moet het bedrijf ofwel extra BTC in pand geven, ofwel de lening terugbetalen. In dat laatste geval kan Microstrategy dus Bitcoins van de hand doen om de terugbetaling van het krediet te financieren.

Le zei vorige maand wel dat het softwarebedrijf nog op 95.643 BTC zit die het kan gebruiken als extra onderpand. “Op die manier kunnen een margin call alsnog vermijden”, klonk het toen. Beleggers hebben er op het eerste gezicht geen goed oog in. Het aandeel van MicroStrategy is maandag met ruim 25 procent naar beneden getuimeld.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20