Marc Coucke op ramkoers met stad Oostende over voetbalstadion

Marc Coucke op ramkoers met stad Oostende over voetbalstadion
Marc Coucke in het stadion van KV Oostende in 2017 – Getty Images

Wie is de eigenaar van het stadion van het failliete KV Oostende? Over die vraag is er een juridisch dispuut tussen Alychlo, het bedrijf van ex-KVO-voorzitter Marc Coucke, en de stad Oostende. Het ging er vrijdag hard aan toe op de rechtbank.

In het nieuws: De Brugse rechtbank van eerste aanleg boog zich vrijdag in kortgeding een eerste keer over de vraag of een expert in opdracht van Oostende Stadion nv, een vehikel van Couckes investeringsbedrijf Alychlo, een plaatsbeschrijving mag laten uitvoeren in het stadion van het failliete KV Oostende.

  • Alychlo wil laten nagaan hoeveel eigen bezittingen er nog in het stadion staan. Het zou bijvoorbeeld om de geluidsinstallatie en de verlichting gaan. Maar de curator ziet zo’n bezoek niet zitten. Hij vindt dat de opmaak van de inventaris nu net zijn eigen taak is.
  • Volgens burgemeester Bart Tommelein heeft Alychlo de stad Oostende en de curator in gebreke gesteld om de recente beslissingen rond het stadion.

Onderliggend: Alles draait rond de vraag wie de eigenaar van het stadion is. KV Oostende ging begin juni failliet na aanslepende financiële problemen.

  • Na het bankroet werd de erfpacht van het stadion opgezegd door de stad Oostende. Dat betekent dat de stad weer de volledige controle heeft.
  • Maar dat wordt door Alychlo betwist. “Zolang er gevoetbald wordt door een club met Oostende in de naam kan de erfpacht niet ontbonden worden”, zegt de advocaat van het kamp-Coucke.

“Molensteen rond de nek”

Wat voorafging: Toen hij er een jaar of negen geleden clubvoorzitter was, liet Marc Coucke in het toenmalige Albertparkstadion een nieuwe tribune bouwen.

  • Zijn totale investering in het stadion, met de tribune als pronkstuk, ligt rond 20 miljoen euro.
  • In 2016 wijzigde hij met zijn kompaan Bart Versluys, de topman van Bouwgroep Versluys, de naam van het stadion in Versluys Arena.
  • De stad Oostende had een jaar eerder, op 26 mei 2015, het voetbalstadion in het Albertpark in erfpacht aan Oostende Stadion nv gegeven.
  • Coucke trok zich terug uit KV Oostende toen hij eind 2017 Sporting Anderlecht kocht.
  • Een van de twistpunten in het juridisch geschil is de impact van de jaarlijkse huur die Coucke daarna vroeg voor de tribune. Dat was eerst 1,2 miljoen euro. Coucke verlaagde dat uiteindelijk naar 800.000 euro, na aandringen van KVO.
  • De huur was volgens de advocaat van de stad Oostende “een molensteen rond de nek” van de kustploeg, die de financiële problemen van de club in hand heeft gewerkt. “Dan moet hij nu niet komen klagen dat hij zijn investering niet meer kan recupereren”, zo sneerde hij richting Coucke.

Letterlijk: “Ik begrijp dat het niet leuk is dat je investeringen verloren ziet gaan”, verklaarde burgemeester Tommelein eerder deze week voor de camera’s van Focus-WTV. “Maar het is nu eenmaal zo dat er een contract is tussen de stad Oostende en het bedrijf van meneer Coucke rond de bouw van het stadion. Daarin staat heel duidelijk dat als KV Oostende failliet ging, de erfpacht ten einde kwam.”

Doorstart

Hoe het verder moet: Alychlo verklaarde voorafgaand aan de zitting dat het dispuut “minnelijk of voor de rechtbank” beslecht zal worden. De club hoopt intussen in haar historische stadion een doorstart te maken als KV Diksmuide-Oostende (KVDO). Maar laat de verwijzing in de naam naar ‘Oostende’ nu net een mogelijk belangrijk element zijn in het rechtsgeschil, waar het einde nog niet van in zicht is. Over het plaatsbezoek van de expert uit het Coucke-kamp zou de rechtbank op 26 juli een uitspraak doen.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.