Marc Benioff (CEO Salesforce): “Bedreiging van tech-giganten vergelijkbaar met banken in 2007”

De actuele argwaan tegenover de technologiesector kan worden vergeleken met de vertrouwenscrisis die eind vorig decennium tegenover de financiële wereld werd geuit. Dat heeft Marc Benioff, topman van cloudspecialist Salesforce, tijdens een panelgesprek op het World Economic Forum in Davos gezegd.

Benioff gaf ook aan dat de regulatoren moeten ontwaken en een antwoord formuleren tegen de bedreiging die uitgaat van ondernemingen zoals Google en Facebook en andere dominante partijen op de technologiemarkt. Interventies van de autoriteiten zijn volgens Benioff onvermijdelijk geworden. Hij wees er ook op dat een aantal van de meest invloedrijke topfiguren uit de sector hun verantwoordelijkheid ontwijken. Sommigen pretenderen volgens hem ook niet te weten hoe machtig ze zijn geworden.

Prioriteiten

Benioff herinnerde eraan dat de overheden ook tien jaar geleden niet bleken te begrijpen dat de bankensector helemaal ontspoord raakte. “Ook de tabaksindustrie en voedingsproducenten werden inmiddels aan een sterkere regelgeving en controle onderworpen,” aldus de topman van Salesforce. Op diezelfde manier moet de overheid volgens Benioff zorgen dat ook de technologiesector weer op het juiste traject wordt gezet. “Vertrouwen moet bij elke onderneming de hoogste prioriteit genieten,” stelde hij nog. “Indien andere ambities voorrang krijgen, dreigen grote problemen.” Daarbij uitte hij onder meer kritiek op het alternatieve taxibedrijf Uber, dat de voorbije maanden voor heel wat controverses heeft gezorgd. Martin Sorrell, topman van het reclameconcern WPP Group, wierp eveneens op dat de grote technologiegroepen – Apple, Facebook, Amazon, Google, Microsoft, Alibaba en Tencent – teveel macht en invloed hebben verworven. Net zoals Benioff riep ook Sorrell op tot een sterkere regulering.

Veranderingen

Dara Khosrowshahi, topman van Uber, wees er echter op dat een crisis ook aanleiding kan zijn tot positieve ontwikkelingen. “Bij Uber konden alvast een grote culturele verandering en een drastische breuk met het verleden worden opgemerkt,” benadrukt Khosrowshahi. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf de kwaliteit en veiligheid van zijn dienstverlening ook in de toekomst verder zal verbeteren. Tevens wees hij erop dat de onderneming in de loop van het volgende decennium zijn personeelsbestand wellicht zal moeten verdubbelen. Bovendien betoogde Khosrowshahi dat Uber dankzij online ratingen een veiliger reiservaring kan bieden dan de conventionele taxisector. Absolute veiligheid is volgens hem echter een utopie. Ook Ruth Porat, financieel directeur van Alphabet, wierp op dat de sector wel degelijk zijn verantwoordelijkheid opneemt. In dat kader verwees zij naar de opsplitsing van Alphabet, het moederbedrijf van onder meer Google, in verschillende onderdelen. Daardoor kan volgens Porat verder worden geïnvesteerd in de uitbouw van een betere dienstverlening. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20