Maltese Roberta Metsola verkozen tot EU-parlementsvoorzitter

Roberta Metsola is met een ruime meerderheid verkozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Dat is de hoogste internationale post die ooit door een Maltees onderdaan is bekleed, schrijft The Times of Malta. De centrumrechtse politica volgt de overleden Italiaanse sociaaldemocraat David Sassoli op.

Metsola behaalde bij de eerste stemronde dinsdag 458 van de 616 uitgebrachte stemmen. Volgens de regels moet de winnende kandidaat een absolute meerderheid van de uitgebrachte stemmen behalen.

Metsola, die dinsdag 43 jaar is geworden, wordt de jongste voorzitter van het EP ooit.

In de race versloeg ze twee andere kandidaten: het groene Zweedse parlementslid Alice Bah Kuhnke, en het uiterst linkse Spaanse parlementslid Sira Rego. Het Poolse parlementslid Kosma Zlotowski, die kandidaat was voor de Europese Conservatieven en Hervormers, trok dinsdag zonder opgaaf van reden zijn kandidatuur in.

“Tijdens haar toespraak op dinsdagochtend heeft Metsola haar prioriteiten uiteengezet: van het moderniseren van de parlementaire praktijken tot het aanmoedigen van diversiteit en tolerantie”, aldus The Times of Malta.

Uitgesproken voorstander EU

Metsola (geboren als Tedesco Triccas), werd voor het eerst verkozen als lid van het Europees Parlement in 2013. Ze is lid van de centrumrechtse Nationalistische Partij van Malta, de grootste oppositiepartij op het mediterrane eilandstaatje.

Metsola geldt als uitgesproken voorstander van de EU. Ze is juriste van opleiding, en is gespecialiseerd in Europees recht en politiek. Eerder werkte ze als juridisch adviseur van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Catherine Ashton.

Voormalig Maltees premier Lawrence Gonzi zei dat hij haar talenten direct heeft gespot. Haar bijdrage aan de campagne voor het EU-referendum in 2004, samen met “de professionele en ethische normen die zij consequent aan de dag heeft gelegd”, zouden de Nationalistische Partij ervan overtuigd hebben dat zij moest runnen in de Europese verkiezingen.

“Ik reken Roberta tot het speciale ras van Maltezen die bereid zijn allerlei offers te brengen om hun land zo goed mogelijk te dienen, maar dat doen op een manier die de juiste balans vindt met een gezinsleven en sociale verplichtingen”, wierp hij op.

Functie van de voorzitter

De Maltese volgt de vorige week overleden David Sassoli op. Haar verkiezing werd echter niet inderhaast op poten gezet na het overlijden; zijn mandaat kwam deze week sowieso ten einde.

De voorzitter van het Europees Parlement leidt de debatten en activiteiten van het Europees Parlement. Hij of zij vertegenwoordigt het Parlement ook binnen de Europese Unie (EU) en internationaal. De handtekening van de voorzitter is vereist voor de meeste EU-wetten en de EU-begroting.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.