Magnette (PS) wil “liever niet” met N-VA regeren en Ecolo “zeker niet”, “Onverantwoord”, vindt Bouchez (MR)

In Wallonië worden dezelfde vragen gesteld als in Vlaanderen tijdens de debatten. Wie wil nu met wie samenwerken? Daarbij is vooral de vraag ‘Wat met N-VA?’ van belang.

Gehoord: Paul Magnette (PS) opent dan toch de deur voor N-VA, Ecolo doet diezelfde deur op slot

  • In een debat op RTL wil PS-voorzitter Paul Magnette een samenwerking met N-VA niet volledig uitsluiten. “Liever niet”, zo beantwoordde hij de vraag. Een mogelijke samenwerking tussen PS en N-VA zal dus niet evident zijn, al helemaal niet als er een staatshervorming bij komt kijken.
  • Nu al een aanbod doen in de richting van N-VA, zoals MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez deed, is dan ook te voorbarig, meent Magnette. “Het is niet slim om nu al aan de N-VA aan te bieden om te onderhandelen over een staatshervorming”.
  • Bouchez maakte duidelijk waarom hij dat voorstel deed. “Ik doe er alles aan om zo snel mogelijk een regering op de been te brengen. Wallonië en Brussel moeten zich herpakken en stoppen met het achteruitgangsdenken van links”, zo positioneerde hij zich andermaal tegenover de rest.
  • N-VA op voorhand uitsluiten noemt Bouchez dan ook “onverantwoord”. Dat is exact wat Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Nollet wél deed. “Zeker niet”, klonk het daar.
  • Bouchez zelf lijkt geen ambitie te hebben om premier te worden. Maar als hij dat al had, werd dat alvast afgeschoten door Raoul Hedebouw (PVDA). Die vindt dat een premier best “echte Belg zou zijn die de twee landstalen spreekt”. Een stevige steek naar Bouchez, die het Nederlands nog altijd niet helemaal meester is.
  • Het verhindert Bouchez echter niet om ook in Vlaanderen campagne te voeren. Zo geeft hij – dan toch in het Nederlands – stemadvies voor Egbert Lachaert (Open Vld). “Hij is een echte liberaal, met een visie voor Vlaanderen en voor België”, haalt Bouchez aan, die Lachaert “een vriend” noemt. Lachaert staat op de tweede plek op de Vlaamse kieslijst voor Oost-Vlaanderen. Gezien de prognoses zou hij nipt verkozen kunnen raken.
Meer