Opnieuw mysterieuze dood in Russische energiesector: voorzitter Lukoil ‘valt uit het raam’

Ravil Maganov, een van de machtigste mannen binnen de Russische oliemaatschappij Lukoil, is overleden in vreemde omstandigheden. De 67-jarige voorzitter van de raad van bestuur viel uit het raam van de zesde verdieping van het Centraal Hospitaal in Moskou, een zwaarbeveiligd ziekenhuis dat door de Federale beveiligingsdienst wordt bewaakt.

Gezelfmoord

De dood van Maganov is op zijn minst vreemd te noemen. De oliemagnaat werd in het Centraal Hospitaal in Moskou behandeld voor hartproblemen. Ook zou hij lijden aan een depressie, dat schrijft medium Mash op Telegram. Het Centraal Hospitaal is een ziekenhuis dat bekend staat als het beste van Rusland en gebruikt wordt om hooggeplaatste politici en bedrijfsleiders te behandelen. Op 30 augustus stierf er de 91-jarige Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, na ziekte.

Maganov zou uit het raam zijn gevallen op de zesde verdieping van het ziekenhuis. De zaak moet nog verder worden onderzocht, maar de kans is groot dat Rusland het gewoon verticaal classificeert.

Lukoil was een van de weinige bedrijven die zich uitsprak tegen de invasie van Oekraïne. Op 21 april stapte CEO en voorzitter Vagit Alekperov op, nadat hij zich had uitgesproken tegen de invasie. Ook Maganov ondertekende de boodschap van de raad van bestuur, waarin de invasie van het buurland werd veroordeeld.

Gazprom- en Lukoilmoorden?

Met de dood van Maganov breidt de serie “zelfmoorden” binnen de Russische energiesector zich verder uit. Tussen januari en nu vonden zo al 9 topmannen van energiebedrijven de dood, die stuk voor stuk verbonden konden worden met de Russische gasreus Gazprom:

  • Leonid Shulman, hoofd Transport van Gazprominvest, pleegde op 29 januari zelfmoord in zijn villa in Leninskoye. Dat dorpje staat bekend als “Gazprom’s Nest”: verschillende topmanagers van het bedrijf hadden er hun optrekje. Hij werd er eerder van verdacht om te sjoemelen met onderdelen voor de vloot van Gazprominvest.
  • Op 25 februari stierf Alexander Tyoelakov, ook in zijn villa in Leninskoye. Tyoelakov was onderdirecteur en hoofd Beveiliging en Human Resources bij het Unified Clearing Center (UCC), dat de financiën van Gazprom beheert.
  • Drie dagen later overleed in het Britse Surrey de Oekraïense oligarch Mikhail Watford. Hij vergaarde zijn fortuin in de olie- en gasindustrie, maar had geen rechtstreekse banden met Gazprom.
  • Op 23 maart vond een familiedrama plaats in Nizhny Novgorod: de eigenaar van farmabedrijf MedStom, Vasily Melnikov, zijn vrouw en twee kinderen werden dood aangetroffen. De Russische krant Kommersant, in handen van Poetinvriend Alisjer Oesmanov, beweerde dat Melnikov zijn gezin ombracht en vervolgens zelfmoord pleegde, maar buren en familie weigeren dit te geloven.
  • Een maand later, op 18 april, stierven Vladislav Avayev, zijn vrouw en dochter in een identieke zaak. Avayev was lange tijd voorzitter van Gazprombank. Zijn ‘zelfmoord’ en moorden op vrouw en kind worden in twijfel getrokken door Igor Volobuev, een Rus die lang dezelfde rol uitoefende en recent Rusland verliet om aan Oekraïense zijde te strijden. Hij voert aan dat Avayev werd vermoord, omdat hij binnen Gazprombank verantwoordelijk was voor de VIP’s: Poetin zelf, en diens inner circle.
  • Nog geen 24 uur later werd in het Spaanse Lloret de Mar het lichaam gevonden van Sergej Protosenja en zijn familie. Tussen 1997 en 2015 was Protosenja een van de topmannen bij Novatek, het grootste ‘onafhankelijke’ gasbedrijf van Rusland. Gazprom zou echter 10 tot 20 procent van het bedrijf in handen hebben. Ook Protosenja’s familiedrama wordt betwist door vrienden en familie.
  • Op 1 mei stierf Andrej Kroekovski, de 37-jarige algemeen bestuurder van Krasnaya Polyana. Dat is het bedrijf dat alle faciliteiten bouwde voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji, de stad waar ook Poetin een optrekje bezit. Gazprom zou het bedrijf financieel ondersteunen. De dood van Kroekovski is eveneens vreemd: hij stierf bij een val van een klif tijdens een wandeling in de Kaukasus. De Rus had al jaren klimervaring, en bereikte zelfs al de top van de Kilimanjaro en Elbroes.
  • Enkele dagen later, op 9 mei, stierf Alexander Soebbotin, net zoals Magonov een topman binnen Lukoil. Hij stierf ten gevolge van een paddenvergiftiging: een plaatselijke sjamaan behandelde hem voor een anti-katerkuur. Na een injectie met paddenbloed kreeg Subbotin een hartaanval, de dag nadien werd hij dood teruggevonden.
  • Ten slotte was er Joeri Voronov, het 61-jarige hoofd van een logistiek bedrijf dat Gazprom als voornaamste partner had. Voronov werd met een kogel in het hoofd teruggevonden in het zwembad van zijn villa in Sint-Petersburg.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.