‘MAGA is pas begonnen’: Senaat spreekt Trump tweede maal vrij

In de VS is voormalig president Donald Trump ook in het tweede impeachmentproces door de Senaat vrijgesproken. Om een tweederde meerderheid te halen en Trump te veroordelen waren 17 Republikeinse stemmen nodig. Trump werd beschuldigd van het aanzetten tot de opstand in het Capitool op 6 januari jongstleden. Maar slechts 7 Republikeinen stemden mee met de 50 Democraten.

Mitch McConnell, die tijdens de ambtstermijn van Trump Senaatsleider was, stemde tegen een impeachment, maar had harde woorden voor zijn vorige baas.

‘Trump is feitelijk en moreel verantwoordelijk voor wat zich op 6 januari heeft afgespeeld (in het Capitool); daar bestaat geen twijfel over.’

Dat hij alsnog tegen impeachment stemde, zegt een en ander over het moreel kompas van McConnell en een aantal van zijn Republikeinse collega’s. De voormalige Senaatsleider verdedigde zijn positie door te wijzen op vermeende ongerijmdheden in de Amerikaanse rechtspraak.  ‘Ik ben er van overtuigd dat impeachment een middel is om iemand af te zetten, maar wij hebben die bevoegdheid niet langer, omdat Trump geen president meer is.’ 

De stemming kwam er sneller dan verwacht. Eerder op de dag was afgesproken om getuigen op te roepen, iets wat het proces nog dagen, zelfs weken had kunnen doen duren. In extremis werd van dat plan afgezien en uiteindelijk toch tot de stemming overgegaan.

Trump zelf reageerde in zijn bekende stijl. Hij herhaalde nog eens dat hij slachtoffer was van de grootste heksenjacht in de Amerikaanse geschiedenis. Ondanks dat een zittend president nooit meer stemmen had gehaald dan hij.

‘MAGA is pas begonnen’

‘MAGA is pas begonnen’, aldus Trump, die beloofde de komende weken veel nieuws met zijn aanhangers te zullen delen. Trump lijkt allesbehalve zijn invloed op de GOP te hebben verloren.

Indien Trump wel zou zijn veroordeeld, had een gewone meerderheid van stemmen kunnen verhinderen dat hij zich in de toekomst nog als president verkiesbaar kon stellen. Dat kan nu gewoon wel.

Trump is nu wel de eerste Amerikaanse president in de geschiedenis die tweemaal in een afzettingsprocedure werd aangeklaagd. En tweemaal werd vrijgesproken. Want ook het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Muller vond onvoldoende bewijsmateriaal om de Senaat te overtuigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20