Macron heeft een antwoord op Russische en Chinese concurrentie: een grote Europese bank

Macron heeft een antwoord op Russische en Chinese concurrentie: een grote Europese bank
De Franse president Emmanuel Macron – GONZALO FUENTES/POOL/AFP via Getty Images

Maandag liet de Franse president Emmanuel Macron weer eens een ballonnetje op: hij pleit voor een grote gemeenschappelijke Europese bank. En als daarbij een Franse speler moet worden opgekocht, heeft hij daar geen probleem mee.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens de Franse president Macron is het simpel: de concurrentiestrijd met China, Rusland maar ook de Verenigde Staten is een strijd die de Europese Unie samen moet aangaan. Maar hoe langer Macron op dezelfde nagel klopt, hoe duidelijker het wordt dat er maar weinig écht beweegt.

In het nieuws: Macron meent dat consolidatie de EU sterker maakt.

  • “Handel drijven zoals Europeanen betekent dat je moet consolideren als Europeanen. We moeten nu die doos open maken en een interne markt-aanpak hanteren die veel efficiënter is”, verklaarde hij in een interview met persagentschap Bloomberg.
  • Macrons plannen voor de EU zijn niet nieuw. Hij pleit al langer voor een sterkere Unie met minder regels en een eengemaakt financieel plan. De president kondigde alvast aan dat er 15 miljard euro aan buitenlandse investeringen komen, onder andere aan Microsoft. Daarmee noemt hij zich “de koploper” binnen de EU.
  • Het is logisch dat bij een consolidatie van Europese banken een bank als BNP Paribas andere Europese banken zal opkopen. Met een marktwaarde van 79 miljard euro is die bank de best gewaardeerde bank van de Eurozone. Nu lukt dat opkopen nog niet goed, wat volgens Macron “verschillende problemen” geeft.
    • Maar opmerkelijk: Macron staat ook open voor de omgekeerde beweging. Hij heeft er geen problemen mee dat een Franse bank opgekocht wordt door een andere speler binnen de EU. Bloomberg suggereert daarbij de Société Générale, de derde grootste bank van Frankrijk.

De Duitse muur

Het probleem: Vooral Duitsland trekt de handrem op.

  • Weinig protectionisme en nationalisme dus bij de Franse president. Dat is bij andere landen wel anders. Duitsland bijvoorbeeld wil niet dat spaarders in één land de dupe worden van verliezen bij banken in een ander land.
  • Sommige landen staan er nu eenmaal financieel beter voor dan andere. De bankensector ziet zo’n eengemaakte bank ook niet direct zitten. Bovendien is het nog maar de vraag of andere Europese landen hun topbanken willen verkopen.
  • En achterliggend is het niet zo moeilijk om het Duitse standpunt te snappen. Het begrotingstekort van Frankrijk bedraagt nu zo’n 110 procent van het bbp. Volgens berekeningen zou dat oplopen de komende jaren, met een tekort van 115 procent in 2029. Dat terwijl de prognose voor Duitsland juist dalende is: van 64 procent nu tot iets minder dan 58 procent van het bbp in 2029.
  • En dus botst Macron andermaal op een Duitse muur. In de aanloop naar de Europese verkiezingen zag hij gezamenlijk Europees schuldpapier in de vorm van Eurobonds wel zitten. En ook de herhaalde roep om meer eenheid binnen de Europese defensie komt niet van de grond.
  • De Franse president zegt dat hij het Duitse standpunt snapt: “De Duitse economie beschermt zijn handel en zijn mensen wanneer ze wordt aangevallen door oneerlijke maatregelen. En dat is normaal, dat maakt deel uit van de handel.”
  • Maar met een laatste zin legt hij het verschil met zijn Duitse collega’s bloot. “Voor mij is het een no-brainer“, zegt Macron over die Europese bank. Die vanzelfsprekendheid die op de as Frankrijk-Duitsland zat, is er nu al een tijdje niet meer. Dat werd onlangs pijnlijk duidelijk toen Duits bondskanselier Olaf Scholz niet mee aanschoof voor een gesprek met de Chinese president Xi Jinping.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.